Kedves Judit!

Párommal a második babánkat tervezzük. Én nagyon várom, nagyon szeretném, úgy érzem, a párom is őszintén várja. Mégis, néha elhagyja a száját a mondat, hogy vajon fogjuk-e tudni ugyanúgy szeretni, mint az elsőt? Bennem ez a kérdés fel sem vetődik, nem okoz gondot, de neki segíteni szeretnék. Mit tudsz tanácsolni, mit mondjak neki?
Köszönettel előre is.

Krisztina

Kedves Krisztina!

A párod fejében megfogalmazódó kérdés, hogy “fogjátok-e tudni szeretni az első gyermeketekhez hasonlóan a másodikat is”, nem meglepő, mégis érthető, hogy első hallásra aggodalmat kelt egy anyában, és segíteni szeretne.


Egy anyának kilenc hónap áll a rendelkezésére, hogy érzelmileg felkészüljön a gyermeke érkezésére. A hasában növekvő magzat számára nem pusztán egy elképzelt vagy vágyott jövőbeli lény, hanem a testében érezhető bizonyosság. Ilyen szempontból egy édesapának nehezebb dolga van, számára a születés pillanatában történik meg a drasztikus érzelmi változás, amikor saját szemével láthatja, kezébe foghatja a gyermekét.

Azzal segíthetünk a párunknak az érzelmi felkészülésben, ha már a várandósság idején minél több bizonyossággal szolgálunk számára a gyermekünkkel kapcsolatban. Ha a kezével érezheti a baba mozgását, ha hallhatja ő is szívhangját, láthatja az ultrahang felvételt. Érdemes naponta mesélni a leendő édesapának a pocaklakó szokásairól, mennyit játszott a nap folyamán, mikor volt ébren, milyen új dolgot tanult meg.

Az édesapában megfogalmazódó kérdésnek, hogy fogja -e tudni a második gyermeket is hasonlóan szeretni, van egy másik oldala is. Az ő érzelmei arról is árulkodnak, hogy az első gyermekét mindennél jobban szereti. Az érzést, amit iránta érez, korábban az életében még nem tapasztalta meg, így nehezen elképzelhető számára, hogy lehetséges így érezni több ember iránt is. Megnyugtathatjuk azzal, hogy a bizonyosságot a második kisbaba születése után fogja majd érezni.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!