Kisfiam 3 hónapos. A terhesség előtti életünk nem igazán akar visszatérni. Mik ilyenkor a normális érzések? Az normális, ha állandóan azon parázok, hogy a férjem már mást akar?

A kisbaba születése új élethelyzetet jelent minden család életében. Nem könnyű dolog egyik napról a másikra “átállni”, hisz a kismama mostantól nem kizárólag feleség, hanem anya is egyben, a férje pedig apa lett.

Ebben az új formációban van szükségük arra, hogy egységet alkossanak egymással, osztozzanak az örömökben és a nehézségekben. Valójában mindkét fél tapasztalatlan még ezen a téren, és időre, türelemre van szükségük, hogy beletanuljanak ebbe az új szerepbe is.

Az anya sokat segíthet az apának azzal, ha megkönnyíti számára a szorosabb kapcsolat megteremtését a csecsemővel. A férj a kisbabához való kötődés szempontjából nehezebb helyzetben van, hisz ő eddig csak a párja pocakján keresztül ismerhette a gyermeküket, aki először a születésekor vált hús-vér valósággá a számára. Akkor érezheti igazán boldog apának magát, ha részt vállalhat a gyermek körüli teendőkben, ha segíthet a fürdetésben, tisztába tévésnél, dajkálgathatja, büfiztetheti a babát.

A kisbaba születése új élethelyzetet jelent minden család életében. Nem könnyű dolog egyik napról a másikra "átállni", hisz a kismama mostantól nem kizárólag feleség, hanem anya is egyben, a férje pedig apa lett.


A kismamák gyakran aggódnak amiatt, hogy a társuk hiányolni fogja a korábbi szabadabb életüket. Sokszor saját félelmeiket, szorongásaikat vetítik ki a párjukra.

Érdemes minél többet beszélgetniük egymással arról, hogy mire vágynak, hátha nem is ütközne nehézségbe pár meghitt órát kettesben tölteniük. Fontos, hogy továbbra is bízzanak egymásban, és higgyenek abban, hogy a szülővé válás nem csak az anya számára jelent különleges boldogságot.

Ez az új, kevésbé szabad élet más örömforrásokat tartogat a családnak, ezeket kell szépen lassan beépíteniük a mindennapjaikba, ugyanakkor nem feltétlenül muszáj minden korábbi kikapcsolódás- formát elhagyniuk az életükből.

A sok éjszakázástól, és a fokozott lelki és testi igénybevételtől kimerülhet az anyuka, és a fáradtság sokszor rosszkedvvel, lehangoltsággal jár. Szükség van arra, hogy engedjen magának szabadidőt és kiszabadulást a házimunkák alól.

Ugyanúgy, mint korábban a munkahelyén, most is meg kell tartania a munka és a pihenés egyensúlyát. Ha az anya boldog és kipihent, nem csak a baba, hanem a párja is sokkal jobban és elégedettebben fogja érezni magát odahaza.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!