A „relaxáció” kifejezés francia eredetű szó, annyit jelent: „elengedni a rabot”. Első olvasásra meglepő közelítésnek tűnhet. Ki enged el kicsodát?

Valójában magunkról van szó. Mi vagyunk a fogva tartók és a fogva tartottak is. Amikor megszabadulunk mindattól, ami nyomaszt bennünket, saját mindennapi szorongásaink rabsága alól oldozzuk fel magunkat.

A relaxációs technika elsajátításával megtanulunk tudatosan ellazulni. A kontroll mindvégig a kezünkben van, és fokról fokra haladunk az önmagunk számára kitűzött úton. A testünkkel kezdjük.

Miközben az izmainkban felhalmozódott feszültség feloldásán dolgozunk, érdekes felfedezéseket tehetünk. Korábban esetleg nem is vettük észre, mennyire összeszorítjuk az állkapcsunkat, a homlokunkat ráncoljuk, a kezünk ökölben, a vállunkat felhúzzuk, mintha attól félnénk, hogy véletlenül lecsúszik rólunk egy képzeletbeli táska pántja. Ha mindezt sikerül kiengednünk, már jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Aztán következnek a belső szerveink.

Az autogén tréning során az úgynevezett pszichoszomatikus betegségeink üzeneteit is dekódoljuk. Kezdjük megérteni, hogy nem csak azért fáj a derekunk, mert sokat ülünk, és a gyomorpanaszainkért sem kizárólag a fűszeres ételeket kell okolnunk.


A végcél a testi, lelki és szellemi megküzdő-képességünk megerősítése. Minél nagyobb terhelés van rajtunk, annál jobban érezzük az ellazulás szükségességét.

Már gyerekkorunkban szorgalmasan elsajátítjuk az íráshoz, olvasáshoz, számoláshoz nélkülözhetetlen ismereteket. Idegen nyelveket tanulunk, de a saját testünk nyelvét alig értjük. Úgy érezzük, luxus az ilyesmivel foglalkozni. Ha van 10 szabad percünk, inkább sietve betesszük a mosógépbe a szennyest, vagy feltöröljük a konyhát. Azzal nyugtatjuk a lelkiismeretünket, hogy a dolgunkat tesszük.

Visszatérve a relaxáció szó eredeti jelentéséhez, sokszor észre sem vesszük, hogy önmagunk rabszolgái vagyunk, és emiatt csak magunkat okolhatjuk.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!