Kedves Judit!

A fiam 4 éves. A problémám, amire megoldást keresek, hogy otthon egyszerűen kezelhetetlen, egy kis dúvad, máshol azonban az idegenek egy teljesen normális, bár élénk kisfiút látnak. Tudom, hogy a kezelhetetlenségének nagy részét mi okoztuk. Ugyanis az elmúlt egy évben megszületett a kishúga, és ráadásul el is költöztünk. A költözés előtt is váltottunk már egyszer ovit, mert úgy éreztem, ott keveredett rossz társaságba.

Most kezdem úgy érezni, hogy itt jobb hatások érik, úszni is elkezdett, ott is lett barátja, aki jót tesz neki. A hugát szereti, kényezteti, de nem igazán érti, hogy baba, és nem kellő figyelemmel bánik vele.

A kérdésem az, hogy mit tegyek, hová vigyem, fejlesztésre, vagy pszichológushoz, hogy a kezelhetetlenségére megoldást találjak? Az óvoda a nevtanba akarja küldeni, de én nem szeretném, ha már most megbélyegeznék.
Tanácsát előre is köszönöm.

Ildikó


Kedves Ildikó!

Nehéz élethelyzet a család és az elsőszülött gyermek részére, amikor megszületik a kistesó. Minden anya számára kihívás, hogy a nagyobbik gyerek továbbra is úgy érezze, pont annyi odafigyelést kap, és mindeközben a pici se szenvedjen hiányt szeretetben.

A kistestvér születése sokszor megviseli a nagyobb gyermeket, megváltozik a viselkedése, ezzel jelzi a problémáját a környezete számára.
Ha azt tapasztalják, hogy a kisfiuk viselkedése olyan mértékben változott meg, ami már problémát jelent mind a gyermek, mind az Önök számára, azt javaslom, minél hamarabb forduljanak pszichológushoz.

Amennyiben az óvodájukban dolgozik gyermekpszichológus, keressék meg őt. A nevelési tanácsadóban szintén ingyenesen kaphatnak segítséget, ne tartsanak attól, hogy “megpecsételik” ezzel a gyermeküket. Természetesen lehetőségük van arra is, hogy egyéb intézményben dolgozó gyermekpszichológustól kérjenek tanácsot.

Fontos, hogy személyesen forduljanak az adott pszichológushoz, akinek szüksége lesz néhány találkozásra ahhoz, hogy megismerje a gyermekét, illetve Önöket, szülőket is. Ezután fog tudni majd érdemben segítséget nyújtani.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!