A 2020/2021-es évad: új bemutatók a bábszínházakban – Pécs, Békéscsaba, Zalaegerszeg

Meseadaptációkkal és táncos bábjátékkal készül az új évadra a Griff Bábszínház

Változatos műsortervvel, magyar népmesék, klasszikus művek adaptációjával, táncos bábjátékkal és babaszínházi produkcióval készül a 2020/2021-es évadra a zalaegerszegi Griff Bábszínház.

Az elmúlt évadban elmaradt előadásokat is szeretnék pótolni, a Széttáncolt cipellők című a táncos bábjátékot szombaton mutatják be – mondta el Szűcs István igazgató a keddi évadnyitó társulati ülésen.

A magyar népmesét Kocsis Rozi alkalmazta bábszínpadra, a látványos, mozgalmas előadás rendező-koreográfusa Kocsis Enikő és Fitos Dezső. A zenét ifj. Csoóri Sándor szerezte, az előadás létrehozásában Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője is részt vett – ismertette a részleteket Szűcs István.

Az előadás a győri Vaskakas Bábszínházzal közös koprodukció, a főbb szerepeket Zalaegerszegen Csepregi-Kovács Napsugár, Duna Orsolya Réka és Horváth Gyula Antal játssza.

Október közepén Az égig érő fa című bábjátékot tűzik műsorra Halasi Dániel rendezésében, a népmesét Szabó Attila írta színpadra, a zenét Csernák Samu szerezte. A Pim a földimalac, aki semmiben sem volt biztos című előadást – mely a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közös produkció – Bartal Kiss Rita állatja színpadra.


A téli ünnepre a kortárs versekből, dalokból összeállított Titkot mondok – karácsonyi hangerdő című műsorral készülnek. Az évad utolsó előadását, a Csipkerózsika című bábjátékot Mosonyi Aliz átiratában Kocsis Rozi rendezi.

Az óvodásoknak a Ziránó Színház a Három kismalac című népmesét, míg az iskolások a Rejtelmes erdő című vendégjátékot hozza el Zalaegerszegre. Az aprók színházában Bartal Kiss Rita Cirkuszoló címmel készít babaelőadást – jelezte Szűcs István.

Kitért arra is, hogy a bábszínház az iskolák változó tanítási rendjéhez igazodva játszik, a nézőket a járványügyi szabályoknak megfelelő színházi környezetben fogadják.

Felidézte, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után a gyermekközönséget az online térben próbálták elérni. A Griff Birodalom névvel létrehozott weboldalon a pedagógusok javaslatai alapján tesznek majd közzé klasszikus és kortárs irodalmi műveket a bábszínészek előadásában.

Vigh László, a térség országgyűlés képviselője (Fidesz) köszöntőjében kifejtette: a bábszínháznak a szülők és az intézmények bizalmát kell megszereznie, hogy a gyermekek látogathassák az előadásokat.

Öt bemutatót tervez az évadban Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Öt bemutatót tervez a 2020/2021-es évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amely bábos drámaíró fesztiválra és Nemzetközi Bábfesztiválra is várja majd a nézőket – tájékoztatta a teátrum közleményben az MTI-t.

Mint írják, az első bemutatót október 10-re tervezik, amikor a Pán Pétert láthatja az elsősorban iskoláskorú közönség Lázár Helga rendezésében. A Jajj de jó itt, mindenütt! című előadást novemberben mutatják be Kolozsi Angéla rendezésében, a darabot óvodás kortól ajánlják.

2021 februárjában lesz az Állatok farsangja bemutatója, a rendező Somogyi Tamás; majd áprilisban, Bartal Kiss Rita rendezésében a Bagoly, aki félt a sötétben című előadást játsszák.

A 2020/2021-es évad bemutató a bábszínházakban: Pécs, Békéscsaba, Zalaegerszeg

A legkisebbeknek ebben az évadban egy új előadással készülnek, Hej tulipán, tulipán címmel Csortán Zsóka rendezésében.

A teátrum idén is kínál pöttöm színházi, óvodás és iskolás bérletet, amelyek 3-3 előadásra szólnak. A népszerű BabaSzínházi szombatok mellett ebben az évadban a felnőtteket is várják havonta egy alkalommal a Kultúrszösz elnevezésű sorozatra.

A közleményben írnak arról is, hogy szeptember 5-én délután Bábozdába várják az érdeklődőket az Ibsen Ház előtti térre, ahol bábsimogató, mesepékség, bábfotózda és bábtervezde is várja a legkisebbeket.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 2021. március 18. és 21. között tervezi megrendezni a VII. Bábos Drámaíró Versenyt, június 24. és 27. között pedig a XVIII. Nemzetközi Bábfesztivált.

Négy bemutatót tart a pécsi Bóbita Bábszínház a következő évadban

Négy új bemutatót tervez az ősszel induló új évadra a pécsi Bóbita Bábszínház, az intézmény emellett tizennyolc darabot tart műsoron az előző évadokból – tájékoztatta a társulat az MTI-t hétfőn.
A baranyai megyeszékhelyen csaknem hatvan esztendeje működő intézmény közleménye szerint az új évadban a négy éven felüli korosztályt célozzák meg az új darabokkal.

Elsőként az azonos című magyar népmese alapján Markó Róbert által írt Szélkötő Kalamona című bábelőadást mutatják be szeptemberben. Az évad következő premierje a Harmadik sárkány című darab lesz: a Blattner Géza-díjas Grosschmid Erik rendezésében megvalósuló, szintén négy éven felülieknek szóló művet októbertől nézhetik meg az érdeklődők.

Decembertől kerül műsorra a Holle anyó, majd várhatóan jövő év májusában mutatják be Boráros Milada Madarak nyelve című művét Szenteczki Rita rendezésében. A műsoron tartott előadások között lesz a Hamupipő, A hollókirály, A lilahajú tündér, a Torzonborz, a rabló, és hét csecsemőszínházi mű.

A bábszínház az előadások mellett színházi nevelési, kézműves és bábkészítő foglalkozásokat, szünidei táborokat tart, és tematikus játszóterekkel, bábmúzeummal várja az érdeklődőket az új évadban is.

A színház közleménye kitért arra, hogy a világjárvány következtében elrendelt korlátozások miatt a 2019/2020-as évadban a korábbi évadokban megszokott 250-270 előadás helyett csak 160-at tudtak bemutatni, míg a szokásos 30-35 ezres nézőszámuk 18 ezerre csökkent. A korlátozások idején a teátrum online előadásokkal igyekezett kiszolgálni közönségét.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!