Első alkalommal a nőgyógyásznál – avagy mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?

Sajtóközlemény

A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója.

Rengeteget számít azonban, hogy első alkalommal hogyan éljük meg a később rendszeressé váló vizitet, hiszen míg egy akár a várakozásokat felülmúló, pozitív élmény a következő évtizedekre megalapozhatja a nőgyógyászokba vetett bizalmunkat, egy negatív tapasztalat végérvényesen le is rombolhatja azt. A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosával, Dr. Krauth Barbarával beszélgettünk.

Bár a modern orvoslás egyre inkább a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt, az emberek többsége még mindig csak akkor fordul orvoshoz, amikor betegnek érzi magát, vagy valamilyen nem múló panasza van. Pedig a rendszeres szűrővizsgálatok számos egészségügyi probléma korai felismerését, és a személyre szabott kezelési tervek kialakítását is segíthetnék, ezáltal biztosítva a maradandó egészségkárosodás elkerülését, és a teljes felépülést.

Ez a fajta szemléletváltás különösen fontos a nőgyógyászati, és annál is inkább a tinédzser nőgyógyászati vizsgálatok esetén, melyekről sokak tudatában egyfajta negatív kép alakult ki, saját rossz tapasztalataik, vagy másoktól hallott történetek nyomán.


„Nagyon fontos, hogy a fiatal lányok első nőgyógyászati vizsgálata olyan orvossal legyen, akivel jó élményük marad, már amennyire ez lehet jó, ugyanis ha traumatikus, utána borzasztó nehéz a félelmüket leküzdeni és a bizalmukat újra felépíteni. Rengeteg nő retteg a vizsgálattól és akármennyire kedves, tapintatos az ember, akármennyire is próbál ilyenkor óvatos, gyengéd lenni, ha a páciens nem kooperál, az végső soron mindenképp kellemetlen lesz.” – magyarázta a nőgyógyász.

Miben különbözik egy tinédzser nőgyógyászati vizsgálat?

Tinédzser nőgyógyászati vizsgálatra a 14 éves, vagy annál idősebb lányokat várják, legyen szó menstruációs zavarról, valamilyen panaszról, szexuális felvilágosításról, vagy a nemi élet megkezdése utáni első rákszűrésről.

„Amennyire lehet ilyenkor még gyengédebb a vizsgálat, hiszen ezek a lányok félig gyerekek, és sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. Megpróbálunk lazábban, az ő nyelvükön beszélni, és kipuhatolózni, hogy mennyire ismerik saját testük jelzéseit, a védekezési módszereket, a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeit.” – mondta a doktornő.

„Fontos, hogy érezzék, megbízhatnak az orvosukban, hiszen egy nőgyógyásszal ezeket az intim témákat gyakran sokkal könnyebb őszintén megbeszélniük, mint a szüleikkel, és tapasztalatom szerint nagyon hálásak, mikor érzik, hogy minden kellemetlenség nélkül kérdezhetnek. Valójában ez egy lépcsőfoka a felnőtté válásnak, a szexuális élet kezdetével szükségszerűen kialakuló felelősségtudatnak.”

Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?

Milyen problémákkal érdemes felkeresni a szakorvost?

A nőgyógyász felkeresése nem minden esetben jár fizikális vizsgálattal. Vérzészavarral, a hüvelyflóra egyensúly problémáival, fertőzésekkel, szexualitással, vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésekkel egyaránt érdemes szakember segítségét kérni, aki a személyes konzultáció során részletesen tud válaszolni mindenre.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A nőgyógyásszal való első találkozás mindig egy beszélgetéssel kezdődik, amely amellett, hogy segíti az orvost a diagnózis felállításában, a feszültségoldásban is igen fontos szerepet játszik. Amennyiben szükséges, a vizsgálatra, melynek menete több pontban is eltérhet a felnőtt nőgyógyászati vizsgálattól, ezután kerül sor. „Itt mindig megkérdezzük, a pácienst, hogy mit szeretne, az édesanyja bent legyen, vagy inkább kint várjon, amíg a vizsgálatot megcsináljuk. Általában az a válasz, hogy igen menjen ki” – mondta a szakember.

„Elmagyarázzuk nekik, hogy le kell vetkőzni és fel kell ülni erre a fura ágyra, mert ebben a pozícióban tudjuk majd alaposan megvizsgálni őket. Szűz lányok, nők esetében mindig törekszünk az intimitás csökkentésére, ezért csak hasi ultrahang segítségével tájékozódunk, amihez még a bugyit sem kell levenniük.

Amennyiben a betegnek volt már szexuális kapcsolata, úgy elvégezzük a rutin vizsgálatokat, a lehető legkisebb eszközök segítségével. Közben mindent elmagyarázunk, jelezzük előre, hogy mi következik, az ultrahang során pedig meg is mutatjuk nekik a képernyőn a petefészket és a petesejteket. Ezek egytől-egyig fontosak, hiszen az ő testét vizsgáljuk, ráadásul ezáltal a figyelmét is eltereljük a történésekről.

Én emellett a vizsgálat végén külön hangsúlyt fektetek arra, hogy mindig nagyon megdicsérjem őket. Miután felöltöznek, az anyukát is visszahívjuk, hogy együtt beszélhessük meg például a fogamzásgátlás lehetőségeit.”

A fogamzásgátlás dilemmája

A tinédzser nőgyógyászati vizsgálat, vagy konzultáció végén az orvos minden esetben elmagyarázza a biztonságos fogamzásgátlás lehetőségeit is, hogy szükség esetén mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbnek tűnő megoldást.

„Erről mindig a szülővel együtt döntünk, miután elmagyarázzuk, hogy miért jó a fogamzásgátló használata már egészen fiatal kortól. Olyan alaptalan tévhitek is keringenek manapság ezekről a gyógyszerekről, hogy meddőséget okozhatnak, miközben éppen ellenkezőleg: hosszútávon megőrzik a petesejtek épségét, és megelőzik a petefészek- és egyéb daganatok kialakulását.

Ráadásul ezek a lányok már az Y generációhoz tartoznak, 30 éves koruk előtt nagy valószínűséggel el sem gondolkodnak majd a gyermekvállaláson. A fogamzásgátlók segítségével lényegében konzerváljuk, fiatalon tartjuk a petefészket, hogy 10-15 év múlva gond nélkül vághassanak bele a babavárásba.”
Éves szűrővizsgálat

Végül, de nem utolsó sorban egy nőgyógyászati vizit az általános tévhitek eloszlatásában is jelentős szerepet játszik. Az egyik leggyakoribb félreértés a HPV vírus elleni oltásból adódik, sokan ugyanis azt hiszik, az oltás beadása kiváltja az éves rákszűrést.

„A HPV elleni oltóanyag bár életmentő lehet, hiszen nem csak a méhnyaki, hanem számos további daganat kialakulását megakadályozza, nem nyújt minden betegség, fertőzés ellen védelmet, ezért beadása nem is helyettesítheti a rendszeres szűrővizsgálatokat. Az első méhnyakrákszűrést a szexuális élet kezdete után fél évvel, onnantól pedig évente javasolt elvégeztetni.” – hívta fel végezetül a figyelmet a doktornő.


A Czeizel Intézetről

A Czeizel Intézet meghatározó szerepet tölt be a magzati diagnosztikában Magyarországon. 25 éves tevékenysége során az Intézetnek tulajdonítható a különböző fejlődési rendellenességek komplex szűrésére irányuló módszerek bevezetése és elterjesztése a hazai várandósgondozásban.

A legkorszerűbb diagnosztikai technológiát alkalmazó központjában fogadott várandósok számára végzett vizsgálatokon túl, országosan több mint 150 együttműködő partnerintézményt magába foglaló hálózatot működtet, amely révén a magyarországi várandóspopuláció több mint negyedének biztosítja a fejlődési rendellenességek magas szintű szűrését.

A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása szerint, ennek köszönhetően például a Down-kór magzati korban történő azonosításának hatékonysága jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedben. A születés előtti időszakban nyújtott különböző vizsgálatokon túl, az Intézet a gyermek megszületése után is olyan szűrőprogramokat kínál, amely lehetővé teszi bizonyos rejtett betegségek korai azonosítását, azok hatékony kezelését, vagy kialakulásuknak késleltetését, de számos szakrendelés várja felnőtt pácienseit is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!