A levegőben lévő szénrészecskék a méhlepényen keresztül a magzat keringésébe jutnak

Belga kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a levegőben található szénszemcsék megtalálhatóak a méhlepény magzat felőli oldalán. Eredményeiket a Nature Communicationsben ismertették.

A méhlepény (placenta) összeköttetést biztosít az anya és a magzata között, a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal és oxigénnel látja el őt, a babától érkező salakanyagot pedig a kismama vérkeringésébe szállítja.

Ezenkívül több hormont is termel (HPL, hCG, progeszteron, ösztrogén), amelyek a várandósság fenntartásához, a szüléshez, szoptatáshoz szükségesek. A magzat a köldökzsinórral kapcsolódik a placentához.

A placenta ellenanyagokat is juttat a kismama véréből a magzatéba, így a baba már a méhben védettséghez juthat egy pár betegség ellen. De nemcsak az antitestek, a vírusok is átjuthatnak a placentán, ahogy számos gyógyszer hatóanyag-molekulái szintén, és amint a legújabb kutatások mutatják, bizonyos levegőből származó mikroszemcséknek sem jelent megkerülhetetlen akadályt.

A fosszilis tüzelőanyagok nem teljes égése során többek között a legfinomabb szénrészecskék is létrejönnek (az úgynevezett fekete szén, BC – black carbon). Epidemiológiai tanulmányok eredményei szerint a terhességre negatív hatással bírnak.


A magasabb BC terhelés a koraszülés fokozott kockázatával és a baba alacsony születési súlyával jár. A levegőben található szénrészecskék közvetlenül is megbetegíthetik a magzatot, de az általuk okozott gyulladások is lehetnek veszélyesek.

Még mindig nem volt azonban világos, hogy a részecskék bejuthatnak-e a magzat szervezetébe, vagy negatív hatások révén közvetetten árthatnak-e az anyának.

A levegőben lévő szénrészecskék a méhlepényen keresztül a magzat keringésébe jutnak

Dr. Hannelore Bové és csapata (Hasselt University, Diepenbeek, Belgium) bizonyította, hogy ezek a szénrészecskék a kismama tüdején keresztül a szervezetébe kerülve, a vérkeringése segítségével a méhlepényig jutnak, azon átjutva pedig elérik a placenta magzat felőli oldalát.

Egy újonnan kifejlesztett nagy felbontású képalkotó eljárás segítségével a tudósok letapogatták a placentákat, és kimutatták a méhlepény szövetében a feljebb említett legfinomabb szénrészecske jelenlétét. Emellett megállapítást nyert, hogy azoknak a kismamáknak, akik a terhességük alatt ki voltak téve a magasabb BC terhelésnek, a méhlepényben található szénrészecske értékük is magasabb volt.

A vizsgálathoz 28 kismama méhlepényét vizsgálták meg, közülük ötnek jött korábban világra a kisbabája, és 23-nak az előre kiszámolt termin szerint. A vizsgált nők nem dohányoztak, és a város légszennyezési mutatói is minden EU szabvány alatt vannak.

Ez az első olyan tanulmány, amelyben sikerült igazolni, hogy a kismama által belélegzett légszennyeződés eljut a magzatba. Hogy az említett szénrészecskék milyen hatással vannak a magzatra, azt további kutatások során vizsgálni kell, írják a tudósok, és azt is, hogy esetleg okozhatnak-e további károkat, amelyek az élet során fellépnek.

Forrás: PZ, nature.comSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!