A rotavírus elleni oltás védi a gyerekeket az 1-es típusú cukorbetegségtől is?

Az USA-ból származó adatokból ugyanis az derül ki, hogy a rotavírus elleni védőoltást kapott gyerekeknél ritkábban alakul ki az 1-es típusú diabétesz, mint a nem oltott gyerekeknél.

Dióhéjban az 1-es típusú cukorbetegségről

A cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, a kezelése a beteg élete végéig tart, mellyel szerencsére elég jól kordában lehet tartani.

Két nagy csoportja van, az 1-es és a 2-es típus, ez utóbbira az inzulinrezisztencia, vagyis az inzulin iránti érzékenység csökkenése jellemző. Ezek mellett jó páran ismerjük a terhességi (gesztációs) diabéteszt, és van még pár ritkán előforduló specifikus típusa is.

Az 1-es típusra viszont az inzulin hiánya a jellemző (inzulinfüggő diabétesz). Örökölhető és krónikus autoimmun betegség, amely leggyakrabban az óvodásoknál, iskolásoknál jelentkezik.

Az autoimmun betegség az immunrendszer hibás működése. Ennek következtében az immunrendszer valamiért a szervezet saját sejtjeit idegenként azonosítja, emiatt autoantitesteket termel ellenük, amelyek a saját sejteket támadják és pusztítják.


Az 1-es típusú cukorbetegség esetén ezek az elpusztítandó sejtek a hasnyálmirigyben található inzlintermelő béta sejtek (más néven szigetsejtek).

A béta sejtek pusztulásának következménye, hogy nem termelődik inzulin, ez logikusan inzulinhiányhoz vezet, ami pedig a vércukorszint felborulását hozza magával. Az inzulin létfontosságú, segítsége nélkül a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, emitt pedig a vércukorszint nagyon megemelkedik.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, az örökletesség szerepe már régóta ismert, a családi halmozódás gyakran kimutatható. Fontos az időben történő felismerés, esetleg a genetikai, immunológiai vizsgálatok elvégzése, melyek segítségével a veszélyeztetett gyerkek kiszűrhetőek, a szövődmények pedig csökkenthetőek lesznek.

Ahhoz, hogy az erre genetikailag hajlamos gyerekeknél ez a betegség kialakuljon, kiváltó környezeti tényezők is szükségesek. Ezek lehetnek vírusok, mint többek között a rubeola, mumpsz, citomegalovírus (CMV).

Finn kutatók megfigyelései alapján kiváltó ok lehet még a csecsemőkori tehéntejfogyasztás, de ez nem bizonyított tény, inkább csak feltételezés. A megfigyelések szerint a tehéntejet tartalmazó tápszert fogyasztó csecsemők között gyakrabban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség, mint a szoptatott (anyatejjel táplált) csecsemők között.

Most arra találtak jeleket, hogy a rotavírusnak (és egyéb gasztrointesztinális kórokozóknak) szerepe lehet az 1-es típusú diabétesz kialakulásában.

Egerekkel végeztek kísérleteket, és azt találták, hogy a rotavírusok hozzájárulnak a szigetsejtek gyulladásához, az pedig később fokozza az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azt is leírták, hogy a rotavírusok és a béta sejtek peptidjei néhány szakaszon egyezést mutatnak.

Amit még sikerült kimutatniuk, hogy az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerekek vérében magasabb a rotavírusok elleni antitest titer (ez az érték, a titer, azt mutatja meg, hogy az antitest hányszorosára hígítható, ahol még megőrzi az aktivitását), mint a nem cukorbeteg hasonló korú társaknál.

Jelen pillanatban ez egy feltételezés, hogy a rotavírusnak szerepe van az 1-es típusú cukorbetegség kialkulásában. Abban a pillanatban azonban, amint ez a feltételezés megerősítést nyer, egyben igazolttá válhat az is, hogy a rotavírus elleni védőoltásnak szerepe lehet a cukorbetegséggel szembeni védekezésben. Vagyis eggyel több indok lesz beadatni a rotavírus elleni oltást minden kisbabának.

Van már a világban olyan hely, ahol ez a védelem kimutathatóvá vált: ez pedig Ausztrália és az Egyesült Államok. Ezekben az országokban az elsők között vezették be a rotavírus elleni oltásokat. A RotaTeqet 2006, a Rotarixot pedig 2008 óta alkalmazzák világszerte.

A rotavírus elleni oltás védi a gyerekeket az 1-es típusú cukorbetegségtől is?

Mivel azóta eltelt több mint egy évtized, a rotavírus elleni oltást megkapott kisbabákból már iskolás gyerekek lettek, azaz olyan korban vannak, hogy következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a rotavírus elleni oltás ténylegesen csökkentette-e köztük az 1-es típusú cukorbetegség előfordulásának kockázatát.

2019 januárjában a JAMA Pediatricsban megjelentetett eredmények szerint a 4 évesnél fiatalabb ausztráliai gyerekek esetében 2008-hoz képest 14 százalékkal csökkent az 1-es típusú diabétesz elfordulásának gyakorisága.
Az USA-ban 540317 oltott gyerek adatait dolgozták fel, és a nemrégiben publikált eredmények megerősítik az ausztráliai tapasztalatokat. A rotavírus elleni oltást megkapott gyerekek között az 1 év alatt előforduló új (1-es típusú cukorbetegségben történő) megbetegedések gyakorisága 12,2 / 100.000 gyerek, míg a nem oltottak körében ez az a szám 20,6 / 100.000 gyerek. Vagyis 41 százalékkal kevesebb az oltottak között.

Ez tehát azt jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegség incidenciája 41 százalékkal csökkent. (Incidencia: egy adott populációban adott időtartam alatt (itt 1 év) előforduló új esetek (pl. megbetegedés, itt az 1-es típusú diabétesz) gyakoriságának mérőszáma.)

A rotavírus elleni védőoltás által kiváltott megelőző hatás csak azoknál érvényesült, akik csecsemőkorukban a teljes oltási sort megkapták. A részlegesen felvett oltásnál nem volt kimutatató a szignifikáns védelem.

Forrás: Scientific Reports, PharmaOnlineSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!