A gyermekek védelmében nyújt be több törvényt is érintő módosító javaslatot a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Egyebek mellett kettőről öt évre emelné a kapcsolati erőszak büntetési tételét – mondta a független képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea arra hivatkozott, hogy a közelmúltban egy szigetszentmiklósi férfi kidobta az erkélyről hathónapos csecsemőjét, majd utána ugrott. Hangsúlyozta, hogy az apa már korábban is fenyegetőzött, de a hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem ön- vagy közveszélyes.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány úgy gondolja, miután a Btk.-ban önálló törvényi tényállássá tették a kapcsolati erőszakot, azzal letudták a kérdést.

Elmondta, hogy javaslatában a “családon belüli erőszak” büntetési tételét kettőről öt évre szeretné felemelni. Hozzátette, módosítani akarja a kapcsolati erőszakról szóló törvény azon passzusát is, amelyik magánvádassá teszi a bűncselekményt. Magyarázatként hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek proaktívan kell eljárnia akkor, ha azt látják, hogy egy nő, egy gyermek vagy egy idős ember veszélyben van.

A független képviselő a családvédelmi törvényen is változtatni szeretne. Úgy fogalmazott, hogy a jogszabályba a gyermekek kötelességei mellé az érvényesíthető jogaikat is beemelné.


A közvetlen hatóságok felelősségéről is beszélő politikus azt mondta, kétszázezerről egymillió forintra emeltetné fel az azon gyermekvédelemmel foglalkozó dolgozókra kiszabható büntetést, akik nem cselekednek időben, amikor azt tapasztalják, hogy gyerekek kerültek veszélybe.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!