Musical-bemutató Simonpusztán, és 5 bemutató a Budapest Bábszínházban – Ajánló

Öt bemutatót tart a Budapest Bábszínház az idei évadban

Öt bemutatót tart az idei évadban a Budapest Bábszínház társulata, amely öt korosztályt szólít meg új produkcióival. Az évad első nagyszínpadi premierjét, a Rumcájsz című mesét szombaton láthatja a közönség.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt évadban két bemutató is elmaradt a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a bábszínházban. Szeptember 12-től látható a Rumcájsz Schneider Jankó rendezésében, Hoffer Károly látványvilágával.

A következő premiert, amelyet október 29-re terveznek, Rügyek és gyökerek címmel Markó-Valentyik Anna rendezi. A csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való játékos ismerkedésre ad lehetőséget. A magyar és angol nyelvű előadás a környezettudatosság jegyében születik. Az igazgató kiemelte: megteszik az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb “zöld színházzá” váljanak. Ez az első olyan bemutatójuk, amelynek műanyagszegény a díszlete és újrahasznosított elemekből áll. Emellett úgy döntöttek, hogy megszüntetik az előadások szórólapjait is.

Kiemelte: a színházban megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Mint mondta, fontos küldetésük, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is színházi, közösségi élményt nyújtsanak.

December 18-án a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigók című darabot mutatja be a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. A rendező elmondta: az előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amelyet Gimesi Dóra írt színpadra. A darab főszerepeit egyetemi hallgatók játsszák.


Ellinger Edina elmondta: már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló, Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez és a tíz éven felüli korosztálynak ajánlják. Mint mondta, Tasnádi István a bábszínház számára írta a darabot Héraklész mítoszából. A produkció, amelynek premierjét 2021. március 5-re tervezik, a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén szól bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Az előadás jelmez- és bábtervezője Michac Gábor, díszlettervezője Zöldy Z Gergely.

Az évad utolsó bemutatója április 16-án A Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal-kód lesz, amelyet K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter állítanak színpadra. Az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készülő produkcióról az alkotók elmondták: céljuk, hogy felpezsdítsék, sűrítsék a regény cselekményét, egy fergeteges krimit állítanak színpadra. Mint mondták, saját alkotócsapatukkal érkeznek a bábszínházba: a produkció látványtervezője Horváth Jenny és Szakács Ferenc, zeneszerzője Zságer-Varga Ákos.

Az igazgató elmondta: az eredetileg az idei évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A művet a következő szezon elején mutatják be és a felnőtt korosztály számára készül.

Musical-bemutató Simonpusztán, és 5 bemutató a Budapest Bábszínházban - Ajánló

Sárkányszív címmel tartanak musical-bemutatót Simonpusztán

Sárkányszív címmel látható musical Simonpusztán; a produkció szombati bemutató előadását rendvédelmi dolgozók tiszteletére ajánlja fel a Magyar Történelmi Színház – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Moravetz produkció és a Magyar Történelmi Színház a lovagkirályok legendás alakja köré szőtt musicalt szombaton 19 óra 30 perckor mutatja be Simonpusztán – áll a közleményben.

Mint írják, a musical Nagy Lajos király korába kalauzolja a nézőket, abba az izgalmas korszakba, amely családi és hatalmi törekvések miatt trónviszályokkal, véres leszámolásokkal sújtotta az országot. A Szolnoki Péter zenéjével színpadra állított új musical kicsit történelmi, kicsit meseszerű, felnőtteknek és gyerekeknek is szól – olvasható az ismertetőben.

A darabban egy mesebeli alak, a Sárkány kalauzolja Zsigmondot a férfivá és uralkodóvá válás útján, megelevenedik Nagy Lajos és lánya, Mária alakja, de Erzsébet királyné és Garai Miklós szerepét is megismerhetik a nézők. A musicalben egy szerelem története is kibontakozik.

Lajos királyt Sasvári Sándor játssza, a Sárkány alakját Besenczi Árpád kelti életre, a fiatal Zsigmondot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az idén diplomát kapó Lukács Dániel, szerelmét, Máriát pedig Kardffy Aisha személyesíti meg. A darab írója és rendezője Moravetz Levente.

A Nemzeti Lovaskultúra Központban működő Lovas és Hagyományőrző Egyesület Sasvári Sándor, Moravetz Levente és Laklóth Aladár támogatásával alapította meg augusztus végén a Magyar Történelmi Színházat, amelynek fő célja, hogy megismertesse minden magyar állampolgárral hazánk történelmét, és ápolja azt a sokszínű kultúrát, amely ezeréves történelmünk alatt részünkké lett – fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, az új színházban olyan darabokat állítanak színpadra, amelyek a magyar történelem fontos pillanatait a középpontba helyezve tanítanak és szórakoztatnak.

Az egyesület elnöksége, valamint Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, aki az egyesület tiszteletbeli elnöke, úgy döntött, hogy a következő ingyenes, jótékonysági rendezvényt a Belügyminisztérium és a hazánk védelmét biztosító dolgozók tiszteletére ajánlja fel – áll a közleményben.

Az eseményt a Nemzeti Lovas Kultúra Központ és a Nemzetközi Rendőrszövetség (IPA) Magyar Szekció BRFK Egyesülete szervezésében valósítják meg. A Sárkányszív bemutatója előtt, 14 órától színes programokkal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!