A megfázást okozó vírusok átjutnak a méhlepénybe

Kutatók azt gyanítják, hogy a Hofbauer-sejtek, amolyan trójai falovakként működve a megfázást okozó vírusokat a méhlepénybe juttathatják. Így lehetséges, hogy a fertőzés a kismamáról a magzatra is átterjed.

Egy amerikai tanulmány keretében kutatást végeztek a fertőző betegségekről és a placentáris gát szerepéről. Elsőként 3 sejttípust különítettek el a kutatók az emberi méhlepényből: citotrofoblasztokat, fibroblasztokat és Hofbauer sejteket.

Ezt követően ezeket a sejteket egy kémcsőbe helyezték és megfertőzték az RSV vírussal (Respiratory Syncytial Virus, légzőszervi órisássejtes vírus). Az RSV-ről tudjuk, hogy influenzaszerű állapotot okoz, náthaszerű tüneteket, orrfolyást, köhögést vált ki.

A kutatás során a citotrofoblasztok csak gyengén reagáltak az RSV-re, a másik két sejttípus azonban sokkal érzékenyebb reakciókat mutatott. A Hofbauer sejtekben a megfázást okozó vírusok szaporodni tudtak anélkül, hogy a sejtek megsemmisültek volna. És ezek a fertőzött, életben maradt sejtek képesek átjutni a placentáris gáton, és így átterjeszthetik a fertőzést a magzatra is.

A tanulmányt a PLoS ONE című szakfolyóiratban tették közzé, vezetője Dr. Giovanni Piedimonte gyermekgyógyász professzor, a Tulane Egyetem kutatási vezetője. Elmondása szerint ez az új eredmény az első bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az emberi méhlepény is megfertőződhet a megfázást okozó vírus által.


A méhlepény elsődlegesen arra szolgál, hogy a szükséges tápanyagokat az anyától a fejlődő magzathoz továbbítsa, miközben kiszűrje a lehetséges kórokozókat, amelyek megtámadhatnák, megfertőzhetnék a magzatot. Sajnos ez a placentáris gát nem tökéletesen áthatolhatatlan, hiszen vannak olyan vírusok, amelyek képesek átjutni rajta, ilyen például a Zika vírus.

A megfázást okozó vírusok átjutnak a méhlepénybe

A kutatók azt gyanítják, hogy a Hofbauer sejtek trójai falovakként működve a fertőzést okozó vírust a méhlepénybe juttathatják. A megfigyeléseik magyarázatot kínálnak arra, hogy sima megfázást okozó vírusok hogyan lehetnek képesek a méhlepényt megfertőzni. Ha a kismama megfázik a terhessége folyamán, a fertőzést okozó vírus eljuthat a magzatig, a magzat méhen belüli megfertőződéséhez, és akár még a születés előtt tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A kutatók lehetségesnek tartják, hogy ha az RSV megtámadja a magzat tüdőszövetét, a létrejött fertőzés később hajlamosíthat a gyerekkori asztmára. Az elmélet igazolására további klinikai vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

PLoS ONE 2019. 14 (12): e0225767.
https: // doi. org / 10,1371 / journal.pone.0225767.
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/tu-sfc120219.php

Forrás: DHZ, MedicalxpressSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!