3 kullancs 2 gyerekben 1 rövid séta alatt – tanácsok a gyerekorvostól

A személyes része az írásnak, hogy valóban 3 kullancsot szedtem ki a két gyerekemből egy egészen rövidke séta után. Nem jártunk erdőben, fű azonban volt, a 3 évesnek néha kb. a lábszárközepéig ért. Nem volt rajtuk extra karkötő vagy hasonló, se spray, mondhatom, hogy felelőtlenül indultam el. Egy sima kertvárosi sétára…

Az első legfontosabb tudnivaló, hogy minden kintlét után át kell nézni a gyerekek bőrét. Ha máskor nem, akkor az esti fürdésnél, de fontos, hogy ott is megnézzük, ahol csak úgy rápillantásra nem látjuk, pl. a fülek mögött. Ráadásul kintlétnek nem csak az erdei kirándulás számít, hanem a saját kert, ovi udvara, és a játszótér is.

Az esti fürdésnél az átnézés alap, ha délelőtt vagy kora délután jártunk valahol, akkor amint hazaértünk, én már ellenőrzöm a bőrüket. És nem vettem észre. Egy fél napig nem vettem észre, hogy az a fél mm-nyi sebnek látszó izé a lányom lábán, az bizony egy kullancs. Ugyanígy anyajegynek gondoltam a nyakánál levőt.

Brávó, a szuperaggódós anya nem bír egy nyavalyás kullancsot kiszúrni egy tejfehér bőrön. Kettőt. A fiamé pont ugyanekkora volt, kb szabad szemmel nem látható icipici valami. Ez manapság nem ritka, vannak nagy méretű, és vannak szinte csak nagyítóval felfedezhető élősködők is.

Fontos tudni, hogy a kullanccsal rendelési időre és orvosra várni, vagy a sürgősségire rohanni egyáltalán nem szükséges. Az eltávolítása ugyanis nem orvos dolga, hanem a szülőé. Ráadásul gyorsan, amint megtaláltuk, a lehető leghamarabb meg kell tőle szabadulni. Minél tovább maradhat a bőrben, annál nagyobb eséllyel ad át fertőzést a gyereknek (vagy nekünk). Kénytelenek vagyunk megtanulni, mit és hogyan kell tenni, minek kell otthon lennie, hogyan szedjük ki, mire figyeljünk utána.


Megküzdöttem velük, kijöttek lényegében gond nélkül a kiszedővel, de arra, hogy bevizsgáltassam bármelyiket is a háromból, esély sem volt. Senki észre sem venné a borítékban… Így hát dühöngtem egy sort magamon és magamban, elröhögtünk a gyerekekkel, és vártam.

Addig vártam, amíg a lányom jött, hogy van egy szép nagy piros folt a lábán, ahol az egyik kis dög volt. Innen irány az orvos. A gyerekorvos, Dr. Hans-Werner Knüppel, hajlandó volt kivárni, amíg lejegyzetelem a kérdéseimre a válaszait. Türelmes ember…

3 kullancs 2 gyerekben 1 rövid séta alatt - tanácsok a gyerekorvostól

A kullancs kiszedése

Nem esünk neki ész nélkül. Nem használunk ezer éves népi gyógymódokat. Lehiggadunk, vagy legalább igyekszünk higgadtságot árasztani magunkból, előkészítjük a szerszám arzenálunkat, és felesleges piszkálódás, tekergetés, kenegetés és hasonlók nélkül egyetlen határozott mozdulattal kiszedjük.

A szerszám arzenál egy kifejezetten kullancs eltávolítására készült szerkezet. Ilyen egy csipesz, vagy a kis műanyag lapka. Nekem mindkettő van, utóbbi vált be, egyszerű, nem fáj senkinek, és tuti nem rontom el. Nem drága, gyakorlatilag bárhol beszerezhető, kis helyen is elfér, nem árt, ha sétakor van nálunk, vagy a gyerek a táborba is magával viszi.

Amiért nem piszkáljuk, tekergetjük, nyomkodjuk, mert “szegény megijedhet”, és hirtelen a vérbe nyomja a gyomrának a tartalmát. Ezzel a fertőzés veszélye jelentősen megnő.

Ha tehát a kezünkben a választott eszköz, esetemben a lapka, akkor a bőrhöz a lehető legközelebb kell a kullancsot vele megfogni. A lapka azért vált be, mert a csipesznél a gyerekeimnek az a félelmük támadt, hogy lecsípek a bőrükből is (hm, honnan veszik, hogy ilyen béna vagyok?), a lapka viszont lapos, nem tud sérülést okozni.

Ha sikerült a hívatlan vendég közvetlen közelébe jutnunk, határozottan, finom mozdulattal kihúzzuk. És készen is vagyunk. Ha úgy gondolnánk, hogy van esély rá, hogy egy darabka bent maradt, nem kell vele semmit sem tenni. Akármit is használtunk a kiszedéshez, nem kell eldobni, inkább elmosni, fertőtleníteni, és szükség esetén újra használni.

Amire figyelni kell, hogy később a bőrön jelentkezik-e egy tipikus folt, amely a Lyme-kórra jellemző. Mint feljebb írtam, nálunk lett egy szép gyanús folt. A gyerekorvos szerint mivel még nem volt teljesen egyértelmű, hogy az vagy sem (így jár, aki azonnal rohan, és nem képes pár órát várni), biztonsági okokból felírta az antibiotikumot. Én meg, mivel két kullancs is volt egy gyerekben, beletoltam szépen. A folt azóta először felvette a jellegzetes alakot, aztán fokozatos halványodásba kezdett.

Kullancs - bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma

A másik gyerek, akinek nem lett semmilyen foltja, puklija, tünete a csípés után, nem kapott természetesen semmit.

A hírek szerint már a városi parkokat is érinti a kullancsveszély – már nem is meglepő

Budapest, 2020. június 23., kedd (MTI) – Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

Nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a kullancsok a természetben – hangsúlyozta Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, kiemelve, hogy a Lyme-kór bonyolult természetes ciklussal rendelkezik: nemcsak a kullancs az egyik főszereplő, hanem a kórokozót fenntartó természetes gazdák is, például feketerigó, sün vagy valamilyen rágcsáló.

A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel, rendszeresen vizsgáljunk át magunkat, ezért is fontos beszélni a kullancsokról – hangsúlyozta szakember. “Nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák” – fogalmazott.
Hangsúlyozta, hogy a fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg. De a városi parkokban is előfordulnak kullancsok. Egy erdei séta, kiadós kerti munka vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.

Hozzátette, hogy az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő. Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 százalékos gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban, addig az agyvelő-és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő európai adatok szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladást a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!