Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyerekek száma, amihez nagy mértékben hozzájárul a növekvő édesség- és cukrozottüdítőital-fogyasztás – hívta fel a figyelmet Balogh Illés endokrinológus az M1 aktuális csatornán szombaton.

Hozzátette: az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Elmondta: az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet.

Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot – magyarázta.
Egyre több az inzulinrezisztens gyerek
Kiemelte: az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen.

Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukor fogyaszt a terhesség alatt – jegyezte meg Balogh Illés.


Forrás: MTI



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!