Már 71 éve zakatol a budai Gyermekvasút, összekötve a budai hegyvidék kedvelt kirándulóhelyeit. Hozza-viszi a kirándulókat, családokat, iskolás és óvodás csoportokat. Bár a kisvasutazás szeretete örök, a Hűvösvölgyben található végállomás épületén bizony meglátszottak az elmúlt évek.

Szombaton ünnepli alapításának 71. évfordulóját a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, amely ebből az alkalomból szombaton ünnepi különvonattal és a hűvösvölgyi járműtelepen nyílt nappal várja az érdeklődőket.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút építését 1948. április 11-én kezdték el a budai hegyekben. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a budapesti Gyermekvasút közös rendezvénye egyúttal a Kárpát-medencei kisvasúti napok évadnyitója is – közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.

A Széchenyi-hegyen, a Gyermekvasút felső végállomásán szombaton délelőtt térzene várja az érdeklődőket az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar közreműködésével, majd a nyitóünnepség után egy különvonat szállítja a program résztvevőit.

Ennek szerelvényét olyan járművek alkotják, amelyeket az elmúlt évben újítottak fel. A vonat élén egy 1980-as éveket idéző színterv szerint átfestett dízelmozdony lesz szolgálatban. A szerelvénnyel közlekedik majd a retró festésű nagy kilátókocsi és a télen teljesen felújított nagy szalonkocsi is.


A különvonat végére a kis kilátókocsi kerül, amely a napokban megújulva érkezett vissza a székesfehérvári járműjavítóból.

A hűvösvölgyi végállomáson a Gyermekvasút múzeumát tekintheti meg a közönség. A programra a részvételi jegyeket szombat délelőtt a különvonat indulásáig, a Széchenyihegy állomáson lehet megváltani.

Ezen a napon a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepe díjmentesen látogatható.

Az érdeklődők megtekinthetik a ritkábban forgalomba kerülő járműveket és Magyarország egyetlen motoros keskeny-nyomközű fordítókorongját, valamint megnézhetik közelről a működő gőzöst és a LEGO-ból kirakott C50-es dízelmozdonyt is.

Ki lehet próbálni továbbá a kézihajtányt, és a kisgyerekek magukra ölthetik a MÁV egyenruháját is.

Az idei kisvasúti napon a Hűvösvölgy állomás épületének alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél kinyitják azt az időkapszulát is, amelyet 1969-ben falaztak be azzal a kitétellel, hogy csak 2019-ben lehet felnyitni. A gyermekvasutas táborban Sásdi Zoltán, az Úttörővasút egykori üzemfőnöke bontja fel a csomagot.

Újra ragyog a hűvösvölgyi Gyermekvasút

A CIF globális programja megérkezett Magyarországra, melynek az első állomás a budai Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásának megtisztítása volt. Ennek eredményét április 13-án, a Gyermekvasút napján mindenki megcsodálhatja.

Megtisztult a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásának fogadóépülete és annak környezete. A kezdeményezés keretében megszépült a vasúti pálya alatt átvezető gyalogos aluljáró is.

A finomhangolásokat – mint például az üvegfelületek takarítását, a különféle felületek újrafestését, és a virágültetést – a Gyermekvasút önként jelentkező munkatársai, CIF dolgozók és a lelkes önkéntesek végezték.
Gyermekvasút Hűvösvölgyben

A megfrissült Gyermekvasút ünnepélyes átadása április 13-án, a Gyermekvasút napján lesz. Ez egyben az egész éven át tartó Kárpát-medencei kisvasúti napok nyitórendezvénye is.

Szombaton 10 órától indul a mindenkinek szóló változatos műsor, melynek egyik legizgalmasabb eleme az ötven éve elhelyezett időkapszula ünnepélyes felnyitása lesz.

A rendezvény részletes programja a gyermekvasút oldalán elérhető:

https://www.gyermekvasut.hu/rendezvenyek/gyvnap2019/
Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!