A csehországi Brnóból érkezett, Vadim nevet viselő hím rozsomákkal (Gulo gulo) gazdagodott a pécsi állatkertállatkert; a vadaspark veszélyes ragadozója hosszas biztonsági előkészületek után foglalhatta el a kifutóját – tájékoztatta szerdán az intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint a menyétfélék családjába tartozó ragadozóból mindössze százhúsz példány fordul elő Európában. Magyar népies elnevezése a torkosborz, ami arra utal, hogy ez az állat sokkal több prédát zsákmányol, mint amennyit megeszik. Hatalmas mancsokkal és karmokkal rendelkezik, óriási területeket jár be és szüntelenül vadászik – írták.

A rozsomákok nem vetik meg a döghúst sem, de általában friss zsákmányért kutatnak és képesek akár egy legyengült rénszarvast is elejteni. A faj egyedei nagyon jól másznak, sok esetben prédáikat a fák tetejéről leugorva ejtik el óriási karmaikkal.

A pécsi állatkertben Vadim takarmánya változatos csontos marhahúsból, lóhúsból és halból áll. Vadim számára – a biztonsági előírásokat betartva – a lámakifutót alakították át és szerelték fel olyan erős rácsozattal és biztonsági rendszerrel, amely a medve vagy a hiénák kifutójáéval vetekszik – hangsúlyozta az állatkert.

Vadim, a pécsi állatkert új rozsomákja (Gulo gulo) 2019. április 10-én. A kétéves állat a brnoi állatkertből érkezett Pécsre. MTI/Sóki Tamás
MTI/Sóki Tamás

A karbantartók és gondozók kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy megfelelő rejtekhelyeket, mászási lehetőségeket biztosítsanak az állat számára. A tervek szerint a hím rozsomák még az idén társat kaphat.


Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!