Soron kívüli vizsgálatot indít az alapjogi biztos a győri gyerekgyilkosság ügyében

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: sajtóhírek szerint a hétvégén egy korábban súlyos bűncselekmény, családon belüli bántalmazás elkövetése miatt elítélt, nemrég szabadult apa a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkosságot követett el. A megrázó ügyben a büntetőjogi felelősség kérdését a rendőrségi nyomozásnak kell majd tisztáznia.

Közölték: a gyermeki jogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít hivatalból soron kívüli vizsgálatot, hogy áttekintse: a gyerekeket érő tragédiával összefüggésben hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek, megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus.

Kozma Ákos tájékozódik, megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja: a konkrét győri esetben kellően alapos volt-e az eljárás, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartásnál, továbbá megtettek-e mindent a gyerekek jogainak, érdekének és életének védelmében.

Az ombudsman vizsgálata eredményeiről jelentésben számol be – ismertették.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint fiát és a nevelt lányát ölte meg vasárnap délután Győrben egy férfi, aki később öngyilkos lett.

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán közölte: átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi, hogy egyértelműen kiderüljön, a győri gyerekgyilkosság ügyében mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja.

Eddig az MTI hír, hivatalos. Számomra a megfogalmazása egészen döbbenetes. Megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus? Van itt valaki, akinek úgy tűnik, hogy megfelelően működött? Megtettek-e mindent? Szükséges lett volna-e felügyelet? Mulasztott-e valaki?

Győri gyerekgyilkosság - meddig még?!

Nyilvánvaló, hogy a rendszer, az a bizonyos gyermekvédelmi mechanizmus óriási hibaszázalékkal működik, nem csak ebből az egyetlen esetből látszik.

A Origo szerint az apa szabadon bocsátását a bíróság engedélyezte. Tette ezt úgy, hogy ennek a feltételes szabadságra bocsátásnak törvényi akadálya ugyan nem volt, viszont a pártfogó felügyelő és a büntetés végrehajtási intézet ennek az engedélynek a megadását nem javasolta.

A döntés következménye egy rettenetes tragédia, amely rávilágít arra a tényre, hogy a döntési helyzetben levők (nem csak a bíróságon, hanem a későbbiekben szerepet kapók is) egyszerűen nem elég képzettek, nincs tudásuk, tapasztalatuk gyermekvédelmi, és egyáltalán bármilyen bántalmazási, erőszakkal járó ügyben.

Ennek megfelelően elővesznek egy jogszabályt, és alkalmazzák, akár az a gyerek vagy bármilyen érintett, védelemre szoruló érdeke, akár nem. Ennek több oka is lehet és van, nem is akarok más szakmájába kontárkodni, de számomra az látszik, hogy egy felnőttnek sokkal egyszerűbb a gyerekre, gyengébbre, nem az erőszakos félre bármilyen döntést, feladatot, kötelességet rátolni, mint egy másik erőszakos felnőttnek (akinek valahogy a jogai mindig megelőzik a többiek jogait) határt szabni.

Forrás: MTI


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!