Sok (leendő) kismama folsav-szintje alacsony

Ezúttal nem a brit tudósok, hanem a németek vizsgálódtak leendő kismamák körében, és arra az eredményre jutottak, hogy a termékeny korú nők közül csupán 3-4 százalékuknak megfelelő a folsav-szintje.

Folsavra van szükség többek között az idegcső záródási rendellenességek megelőzéséhez. A folsav különféle táplálékokból viszonylag könnyen hozzáférhető, van a hüvelyesekben, a leveles zöldségekben, a brokkoliban, spárgában, tojásban, mégis sokunknak alacsonyabb a folsav-szintje, mint amire szükségünk lenne.

Német tudósok a felnőttkori egészséggel kapcsolatban végzett vizsgálati eredményei (DEGS1-Studie) szerint a 18-29 év közötti nők 3%-ánál, a 30-49 éves korosztályban pedig csak 4%-ánál megfelelő a szervezet folsav-szintje. (Professor Dr. Berthold Koletzko, LMU-Universität München)

Ez azt jelenti, hogy a termékeny korban lévő nők nagy többségének folsav pótlásra lenne szüksége. Erre vezetik vissza, hogy meglehetősen magas Németországban az idegcső záródási rendellenességgel szövődött terhességek száma.

Évente mintegy 1000 születendő gyermeket diagnosztizálnak idegcső záródási rendellenességgel, becslések szerint 500 terhességet emiatt meg is szakítanak.


A leggyakoribb idegcső záródási rendellenességek közé számít a spina bifida, a nyitott gerinchasadék és az anencephalia, amikor a koponyatető teljesen hiányzik és az agyállomány helyén is csak kevés idegszövet található.

Más veleszületett rendellenességek, például szívproblémák, húgyúti rendellenességek, állkapocs és szájpad problémái is a terhesség korai szakaszában előfordult foláthiányhoz köthetőek.

Volt már korábban is a folsav bevitelre vonatkozó, és hasonló eredményre jutó tanulmány Németországban (Nationale Verzehrstudie II). Akkor megállapították, hogy a fiatalabb nők átlagos napi folsav / folát bevitele nagyjából 200 mikrogramm.

Ez Magyarországon az ajánlott napi beviteli referencia értékkel (NRV) értékkel egyenlő, Németországban viszont ez az ajánlott érték a DGE ajánlásai alapján magasabb, 300 mikrogramm.

A várandósok számára javasolt folsav-bevitel még magasabb: 550 mikrogramm, a babájukat szoptató anyukák számára pedig ez az érték napi 450 mikrogramm.

Sok (leendő) kismama folsav-szintje alacsony

A WHO is azt javasolja, hogy az idegcső záródási hibák elkerülése érdekében a vörösvértestekben a folátkoncentrációnak el kellene érnie a 400 nanogramm / mL-t.

Sokan nem tudják, hogy az idegcső záródása akkor történik, amikor a legtöbben még nem is tudunk a terhességünkről, a fogantatást követő 22-28. nap között. Ez az oka annak a javaslatnak, hogy a folsavat már a terhesség tervezésekor el kell kezdeni pótolni.

A leendő kismamák folsavban gazdag táplálkozással és napi 400 mikrogramm folsav kiegészítéssel készülhetnek a várandósságukra. Ezzel a rendellenességek legalább felét el lehetne kerülni, mondja Prof. Koletzko. Az még nem tisztázott, hogy a folát milyen módon hat, de valószínűsíthetően a homociszteinnek döntő szerep jut.

A napi 400 mikrogramm kiegészítéssel 2-3 hónap alatt, ennek a duplájával, tehát 800 μg folsav / folát bevitelével (Elevit® 1, Folio® forte, Femibion® 1)  körülbelül 1 hónap alatt kialakulhat akkora folsav-szint, amely az idegcső záródási rendellenességek kialakulását megelőzheti.

A megfelelő folsav-szint fenntartására nem csak a terhesség első trimeszterében van szükség. Kutatások kimutatták, hogy több terhességi komplikáció, mint a méhlepény korai leválása, alacsony születési súly, vetélés vagy koraszülés kockázata is jelentősen csökkenthető a folsav további szedésével (napi 400 mikrogramm mennyiségben).

A szoptatás ideje alatt is megmarad a magasabb folsavigény, mert az újszülött az első életévben hatalmas fejlődésen megy keresztül. A terhesség 13. hetétől a szoptatás végéig elengedő a napi 400 μg folsav / folát (Folio®, Elevit® 2, Femibion® 2) bevitele a megfelelő folsav-szint fenntartásához.

Forrás: Pharmazeutische Zeitung


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!