Országos hiány van az egyik bárányhimlő elleni oltóanyagból

A 24.hu információi szerint hetek óta gond van a bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzésével, alig lehet olyan patikát találni, ahol kapható. Jelenleg két bárányhimlő elleni oltóanyag (lenne) elérhető, a Varilrix és a Varivax. A két vakcina két gyártó külön terméke. A Varilrix hiányát már az OGYÉI gyógyszer-adatbázisában is megtalálhatjuk.

A bárányhimlő elleni oltóanyagok

A Varivax a Varilrix-szel azonos hatóanyagot tartalmaz, ennél egyelőre nincs készlethiányról szóló figyelmeztetés, viszont szülők és patikák jelzései alapján hetekkel előre kell szólni, ha valaki szeretné a vakcinát megvenni.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szerint a Varivax hiánya megoldódni látszik, és napokon belül újra elérhető a gyógyszertárakban, a Varilrixre viszont sajnos előreláthatólag decemberig várni kell.

Az MSD Pharma, a Varivax forgalmazója közleményt adott ki, melyben jelezte, hogy a Varivax bárányhimlő elleni oltóanyagból megfelelő mennyiséggel rendelkeznek a raktáraikban. Emellett hozzátették, hogy remélik, hogy a megnövekedett igénynek a partnereik is meg fognak tudni felelni, és a patikák ellátása problémamentes lesz.


Közleményükben jelezték azt is, hogy a Nemzeti Immunizációs Program részeként a bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax védőoltást fogják kapni a 13 és 16 hónapos kor közötti gyerekek. A Varivax ellátását zavartalanul biztosítják.

A bárányhimlőről röviden

Okozója a varicella zoster nevű vírus, amely a herpeszvírusok családjába tartozik. A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, hihetetlenül ragályos, és ma már sokszor vannak szövődményei is.

A legtöbb esetben enyhének számító betegség, de képes súlyos megbetegedést is okozni. Ha a beteg kicsi egy kismamának adja át a fertőzést a terhessége elején, annak a magzatra nézve súlyos következményei lehetnek, mivel a szervfejlődés még tart.

A bárányhimlő hosszú lappangási idővel rendelkezik, ezért védőoltás nélkül nem lehet megakadályozni a terjedését. A bárányhimlő elleni védőoltás Magyarországon 2019 szeptemberétől az életkorhoz kötött (13-16 hónapos korban kell beadatni) kötelező és ingyenes védőoltások közé tartozik.

(Kiegészítés: a bárányhimlő elleni oltóanyag azoknak a gyerekeknek ingyenes, akik 2018 július 31. után születtek.)

És a bárányhimlőről hosszabban ide kattintva.

Hiány van az egyik bárányhimlő elleni oltóanyagból

A bárányhimlő elleni oltóanyagok hatóanyaga gyakorlatilag megegyezik. Ennek ellenére az oltássorozatokban nem lehet keverni őket, amelyikkel kezdtünk, azzal is kell folytatni. Ezért is problémás most a Varilrix hiánya, mert aki abból kapta az elsőt, annak most szintén abból kellene kapnia a másodikat. Ez a helyzet igen komoly kihívás elé állítja a családokat.

Sokan pánikba esve fordultak a közösségi médiához, sok poszt panasz és egyben segélykérés is, hogy hol található még olyan gyógyszertár, ahol esetleg be tudják szerezni a szükséges vakcinát. A babás és kisgyerekes csoportok tagjai próbálnak összefogni, és így egymáson segíteni.

Minimális megnyugtatásként annyit lehet mondani, hogy az első oltás után valamekkora védettség már kialakul, de ez még közel sem teljes. Mindenképpen szükséges a második oltás is.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár áprilisban jelentette be, hogy a bárányhimlő elleni oltás szeptembertől kötelező és ingyenes lesz a 2018. július 31-e után születettek számára.

Az oltások időpontjait is megváltoztatták az érintett gyerekeknél. Az új rendnek megfelelően az első oltást a kicsi 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bejelentett fertőző megbetegedések felét a bárányhimlő adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 ezer és 52 ezer közötti. Úgy fogalmazott, hogy a bárányhimlőt komolyan kell venni, és sajnos egyes esetekben a gyógyulás után néhány tünet visszamaradhat.
Az MSD Pharma, a Varivax forgalmazójának közleménye:

Magyarországon bárányhimlő ellen ajánlott védőoltásként két gyártó védőoltása van jelenleg forgalomban: Varivax (MSD) és Varilrix (GSK). Az OGYÉI számára történt bejelentés alapján termékhiány jelenleg Varilrix (GSK) oltóanyagból áll fenn.

A Varivax (MSD) vakcinából raktárainkban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igények kiszolgálására; bízunk benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereink is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet.
2019 szeptemberétől a Nemzeti Immunizációs Program részeként, a 13-16 hónap közötti kisgyermekek bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax (MSD) védőoltást kapják, melynek ellátása zavartalanul biztosított.

Forrás: 24. hu, OGYÉISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!