A kismamák 80 százaléka tervezi igénybe venni a július 1-jétől induló babaváró támogatást a City Hitelbróker Kft. (CHB) által várandós kismamák körében végzett kutatása szerint.

A CHB pénteki közleménye szerint a kutatásban 300, 18-40 év közötti várandós kismamát kérdeztek meg.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezett kismamák közel 92 százaléka a maximális, 10 millió forintos kamattámogatott kölcsönt venné fel.

Ugyanakkor a CHB szakértői szerint előzetes becslések alapján a fiatal házasok körülbelül 60 százaléka felel majd meg a jogszabályi feltételeknek és a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek.

Közölték, hogy a babaváró hitel igénylésének szigorú jogszabályi feltételei vannak:


  • a feleség 18 és 40 év közötti életkorú,
  • a házaspár mindkét tagja köztartozásmentes,
  • magyar lakcímmel rendelkezik,
  • büntetlen előéletű,
  • egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR (központi hitelinformációs rendszer) listán,
  • legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum 3 éves, folyamatos társadalombiztosított jogviszonnyal,
  • illetve legalább a pár egyik tagjának ez az első házassága.

A közleményben Vajnági Richárd, a CHB ügyvezető igazgatója kiemeli: bár a fiatal párok többsége a maximális hitelösszeget szeretné felvenni, ezt nem feltétlenül tudják megtenni, még ha meg is felelnek minden feltételnek.

Ugyanis a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szabályozásról szóló rendelet hatálya alá tartozik a babaváró hitel is, így akiknek van már hitele vagy alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, lehetséges, hogy kevesebb hitelre lesznek jogosultak.

Babaváró hitel

Egy átlagos jövedelemmel rendelkező házaspár várhatóan 6-7 millió forintot tud majd felvenni – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy várakozásaik szerint már július elején rendkívüli lesz a kereslet a kamatmentes hitel iránt, amely jelentős mértékű fellendülést hozhat a hitelpiacon.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!