Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei 2020 januárjától

Megszűnt egy eddig elfogadható biztosítotti kategória, ezáltal szigorodott a 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás, ami a Babaváró egyik feltétele.

Röviden a Babaváróról

2019. július 1-jétől van lehetőség maximum 10 millió Ft kamatmentes hitelt igényelni Babaváró hitel címen. Futamideje legfeljebb 20 év, a havi törlesztője pedig nem lehet több 50 ezer forintnál. Szabadon felhasználható összeg, ami gyermekvállalási támogatással is járhat, ez pedig a fennálló tartozás részbeni vagy teljes elengedését jelenti.

Kamatmentes (lehet)

Az első pillanattól kamatmentes, pontosabban a kamatokat az állam átvállalja és fizeti a banknak. A hitel kamatmentes akkor marad, ha 5 év alatt legalább 1 gyermek születik vagy örökbefogadják, vagy a kismama betöltötte a terhesség 12. hetét. Ha 5 éven belül egyik sem történik meg, akkor a 6. évtől a hitelre piaci kamatot kell fizetni, és a kapott kamattágomagatást vissza kell fizetni, mégpedig egy összegben.

A kamattámogatás akkor is elveszik, ha a pár egyik tagjának sincs magyar lakcíme, ha elválnak a futamidő alatt, vagy ha a gyereket már egyikük sem neveli saját háztartásban. Ezekben az esetekben a hitel a még hátralévő futamidőre piaci kamatozásra fog átállni.A törlesztés szüneteltethető

Szüneteltetést lehet kérni a futamidő első 5 évében született gyerekeknél. Ez fontos, kérni kell, tehát nem automatikusan jár, és nem is kötelező igénybe venni!

Az első babánál 3 évet lehet kérni, a másodiknál ismét 3 évet, ha ő is az első 5 éven belül születik. Ha a második baba az első baba születésekor kérelmezett 3 éves szüneteltetés alatt jön világra, és szeretnéd az összesen 6 évnyi szünetelés lehetőségét kihasználni, akkor érdemes megvárni az első szünet végét, tehát a 3. év lejártát, és akkor kérni az újabb 3 évet.

Nem vagy köteles a 6 évet kihasználni, a második baba születésekor azonnal kérheted a második lehetséges 3 évnyi szüneteltetést, ebben az esetben az első 3 évből fennmaradt időszak elveszik.

Az első szüneteltetés nem, a második azonban beleszámít a futamidőbe. A többi gyerek születésekor már nem lehet kérni szüneteltetést.

Gyermekvállalási támogatás, vagyis a tartozás elengedése

Részben vagy egészben. Akár 5 éven belül, akár 5 éven túl jön a világra, a 3. baba megszületése esetén a teljes hiteltartozást elengedik. A második babánál ez az hitel 30 százaléka. A gyermekvállalási támogatás akkor is jár, ha a hitel kamattámogatása elveszett, lásd feljebb.

Babaváró támogatás

A Babaváró igénylési feltételei dióhéjban

 • Csak házasoknak adják. Ha bármelyiküknek van már gyermeke, akkor minimum az egyik félnek az első házasságának kell lennie.
 • Mindkettejüknek magyar lakcímmel kell rendelkezniük.
 • Legalább egyiküknek 3 éves folyamatos tb jogviszonyt kell igazolnia, amelyből az utolsó 180 napnak magyar tb jogviszonyból kell származnia. A többi lehet külföldi is.
 • Nem lehet egyiküknek sem köztartozásuk, hitelképesnek kell lenniük és nem szerepelhetnek a KHR adóslistáján.
 • A feleségnek 18 és 41 év közötti életkorúnak kell lennie, tehát 18 már elmúlt, de még nincs 41. A férj kora mindegy.
 • A szerződést legkésőbb 2022. december 31-ig meg kell kötni.

A tb jogviszonyról

2020. január 1-jével a legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó feltétel megváltozott. Maradt a 3 év, az utolsó 180 nap (lásd feljebb), változott viszont, hogy mit fogadnak el tb jogviszonynak. Az új feltétel szerint nem biztosított az, aki szakgimnáziumban, szakközépben tanul. Hivatalosan: nem biztosított a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló.

Ha tehát a házaspár egyik tagja 2018-ban és 2019-ben dolgozott, a munkába állása előtt pedig szakiskolában tanult, összesen megvolt a szükséges 3 éve 2019-ben, de a változtatás miatt 2020-ban már csak a két munkában töltött évet fogadják el belőle, a szakiskolát nem, így nem lesz jogosult a babaváróra.

A jogviszony akkor számít folyamatosnak, ha két tevékenység között nem telik el több 30 napnál, a felsőoktatási tanulmányok befejezése és az első munkába állás között pedig 6 hónapnál. A közfolgalkoztatási jogviszonyból csak egyetlen évet számítanak be. Az utolsó 180 napot ráadásul szigorúbban veszik, az álláskeresés, a tanulás és a külfödi tb nem elfogadható.

Tb jogviszonynak elfogadják:

 • alkalmazotti lét, munkaviszony
 • egyéni vagy társas vállalkozói lét
 • megbízási szerződés
 • mezőgazdasági őstermelő
 • egyházi szolgálat
 • álláskeresési támogatás
 • felsőoktatási intézményben nappali képzésben való részvétel
 • külfödi tb

Forrás: bankmonitor.hu


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!