A babamozi is a megosztó témák közé tartozik. Barát vagy ellenség, indokolatlan ultrahangvizsgálat vagy maradandó emlék? Mit gondolnak az orvosok, a kismamák, és hogy reagálnak a babák az anyaméhben?

A német döntéstől hangos volt a világ. Németországban 2021-től a születendő babák orvosi indok nélküli, nem orvos által kivitelezett ultrahangvizsgálata tilos.

A részlet nagyon fontos: orvosi indok nélküli babamoziról van szó, ami a szülők örömére, általában nem orvos által, nem egy szükséges vizsgálat részeként készül. A szükséges  orvosi vizsgálatokat továbbra is elvégzik természetesen, ez egy egészséges terhességben összesen 2-3 alkalmat jelent.

Hiába, hogy sokan szeretik megnézni a kicsit, megnyugtatónak találják a látványát, meghatónak a viselkedését, a babák véleménye ettől általában eltér. Nem mindegyikük szereti a kíváncsiskodást, elfordul, szinte menekül. De hogy valójában mennyire veszélyes, arról a vélemények megoszlanak.

Barát vagy ellenség: a babamozi, az indokolatlan ultrahangvizsgálat


Ha orvosi indoka nincs az ultrahangvizsgálatnak, akkor a születendő gyermeket nem szabad kitenni az ultrahangnak – mondják az orvosok, akik egyetértenek a rendelettel. A szülők egy része szintén ezen a véleményen van, más részük nem látja benne a veszélyt, és nem érti, miért veszik el az emléknek ezt a lehetőségét.

Ártalmas-e az ultrahangvizsgálat?

Magyarországon a három trimeszterben egy-egy alkalommal van kötelező ultrahang a kismamáknak. Ezek a 12-13. terhességi hétre, a 18-21. hét közé, és végül a 29-32. hét környékére esnek. Ezek előtt szoktak csinálni egy nulladik ultrahangot is, amikor a terhességet megállapítják.

Ezeken kívül is az orvos által meghatározott időpontokban, és céllal lehet menni, ha szükséges, a baba megnézhető, ellenőrizhető. Olyan nagy esetszámú, megbízható tanulmány nem készült, amely igazolta volna az ultrahang esetleges magzatkárosító hatását.

Megállapítható, hogy a baba mikor fogant, rendben fejlődik-e, van-e rendellenessége. A tévedés lehetősége is benne van viszont, ezt nem árt tudni, sem az orvos, sem a gépek nem csodatévők és látnokok, nem egyforma a tudásuk (embernek, gépnek egyaránt).

A vizsgálatok nagy része hasi ultrahang, a hüvelyen keresztük végzett vizsgálat nem rutinszerű, de szükgéses lehet. A méhnyak állapotának ellenőrzésére is ezt használják.

Az általános magyar álláspont szerint káros hatása nincs a genetikai UH vizsgálatoknak, biztonságos eljárás.

A német hivatalos indoklás szerint a magas intenzitású ultrahang potenciális kockázatot jelent a még meg nem született gyermekre, mert a csontképződés kezdetén lényegesen több az elnyelődése a csontban.

Túlzásba esni nem szabad

Az orvosi indoktól mentes, felesleges vizsgálatokat ki kell hagyni, leginkább azért, mert sosem lehet tudni, hogy mikor készül el az a tanulmány, ami igazolja, hogy létezik a magzatra káros hatása is az ultrahangnak. Az eddigi feltevéseket nem igazolták, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet valóságalapjuk.

Egy babamozi általában nem néhány percig tart, ahogy ugyan a 12-13. hétben végzett vizsgálat is hosszabb, de az valóban szükséges, olyankor szürik a fejlődési rendellenességeket. A babamozi célja azonban nem ez, általában egy emlék, néhány mosoly, és a kire hasonlít találgatásáról szól.

Az is kérdés, hogy ki végzi a vizsgálatot, míg a genetikai UH-t képzett orvos csinálja, addig a babamozi esetében nem mindig megfelelő a szakmai háttér.

Márészt a saját személyes tapasztalatomban a babamozi mentett életet. Konkrétan a lányomét és az enyémet. A drága magánkórházban egyetlen elvégzett ultrahangon sem vették észre (pedig a speciális terhességemből adódóan jó pár volt), hogy valami nem stimmel. Mi a babamozi után fél órával már a kórházban voltunk, ahonnan szülésig ki sem jöhettem már.

Ezzel együtt a helyes út az arany középút, a szükséges, orvosi céllal végzett ultrahangokat el kell végezni, hogy kire hasonlít a baba, azt majd eldöntjük szülés után.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!