Terhességi tünetek: 9. hét

Még mindig várnod kell egy kicsit arra, hogy az utcán az emberek felismerjék, hogy babát vársz. Ez általában a 12 – 16 hét között szokott megtörténni, néha korábban, néha még később.

Ha már van egy picike pocakod, néhány szemtelen alak azt gondolhatja, hogy sokat ettél, mi több, talán hízásnak indultál. De ne törődj velük! 🙂

 • A hasad és a melleid növekedésével egy új terhességi tünettel kell szembesülnöd, ez pedig a viszkető bőröd. Teljesen normális és érthető jelenség, hiszen a bőröd feszülni kezd, nyúlnia kell. Egyéb bőrproblémákkal is szembetalálhatod magad, azokat a hormonok okozzák, és elmúlnak, de legalábbis enyhülni fognak.
 • A gázok, szelek, székrekedés, felfúvódás és igen, a böfögés is jellemző terhességi tünet. Kifejezetten kínos helyzetekbe kerülhetsz, próbálj meg nem törődni velük. Ez ilyenkor ezzel jár. Igyekezz lassan enni, többször keveset, és kerüld a puffasztó ételeket, a szénsavas italokat. Mihelyt a hormonok tombolása alább hagy, megkönnyebbülsz majd.
 • A reggeli és egész napos rosszullétekkel már csak néhány hetet kell kibírnod. A legtöbb kismamának elmúlnak a második trimeszter kezdetekor, és csak viszonylag kevesen szenvedik tőle végig a terhességüket.
  A kiélesedett szaglással is birkóznod kell még egy ideig, ráadásul nem segít a rosszullétek csökkentésében, hogy olyasmit is megérzel és kellemetlennek találsz, amit eddig nem.
  Kezdődhet a gyomorégés időszaka. Egyénenként változó, hogy kinek mi segít, mi okozza egyáltalán. Tapasztalni kell, lehet, hogy a mások által elkerült narancs lesz a megoldás.
 • A fejfájás, lüktetés szintén nagyon kellemetlen terhességi tünet, ami még tarthat négy-öt hétig. A stressz, fáradtság, túlterheltség, éhség, koffeinről való lemondás, kevés folyadék fogyasztása mind hozzájárulhat a kialakulásához.
 • Gyakori a szeszélyesnek tűnő viselkedés, a szorongás, a hangulatingadozás. A fáradtság, rosszullétek és egyéb kellemetlen terhességi tünetek sajnos nem javítanak ezen az érzelmi őrületen. A körülötted levőknek és neked is ki kell tartanod a második trimeszterig, onnantól jobb lesz.
Terhességi tünetek: 9. hét
 • A gyakori pisilés szinte az egész terhességet végigkíséri, nem árt hozzászokni, és tudomásul venni. Semmit sem tehetsz ellene.
 • A fáradtság ellen ki kell találnod valami ellenszert, ami segít, ez ugyanis még sokáig (akár évekig is) elkísér. Persze egyelőre szinte minden a nyugodt pihenés ellen dolgozik, de ez a szülés után sem igazán fog megváltozni.
  Fel kell fedezned a rövid idő alatt jó alaposan pihenni technikáját. Nem mindenkinek könnyű, és a megoldások változatosak. Beválhat pl. a szép színes jövőről való álmodozás, mint extra pihentető néhány perc.
 • A melleidnek örülj, mert változtatni nem tudsz rajtuk. Vagy örülj annak, hogy a párod csodálattal lesi a növekedés ütemét. A hason való alvásról a növekvő hasad és melleid miatt is le kell majd mondanod egy időre.
 • A túlzott nyálképződéssel ízelítőt kapsz abból, ami a babár vár fogzás idején. Sok mindent nem tudsz tenni ellen. Szájvíz, fogmosás, cukormentes rágó a legjobb tippek.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!