A nyolcadik héten még mindig nem kell elmondani senkinek sem, ha nem akarod, hiszen általában még semmi sem látszik. De azért egyedül, csendesen sajnos éppen úgy meg kell küzdened a nyolcadik hétre jellemző terhességi tünetekkel, mint bárki másnak.

Ha nagyon kínlódsz, gondolj arra, hogy a második trimeszter már mindjárt itt van, és minden sokkal könnyebb lesz.Ha már többedszer szülsz, akkor a derekad körül figyelmes szempár felfedezhet némi változást, egyébként még van időd a töprengésre, hogy hogyan is oszd meg a barátokkal az örömhírt.

Jó, ha naprakészen tudod tartani magadból az orvosodat és a védőnődet, segíthet, ha mindig tudják, mit tettél és mit nem, mi jó és mi nem, adhatnak tippeket, hogy könnyebben viseld a kellemetlenségeket.

Terhességi tünetek: 8. hét

 • Ha eddig semmit sem észleltél a melleid változásából, most már valószínűleg te is érzed. Lehetnek nagyobbak is valamivel, érzékenyebbek, néha puhábbnak, néha meg épp ellenkezőleg, keményebbnek tűnnek. Elég kényelmetlen érzés, de gondolj arra, hogy idő kell neki, amíg felkészül a kis jövevény táplálására.
 • Az enyhe alhasi görcsök normálisnak számítanak ebben az időszakban. Ijesztő lehet elsőre, főleg azoknak, akik egyébként nem görcsölős típusok, de amíg nem erős, nem folyamatos görcsről van szó, nincs ok az aggodalomra.
  A méhednek nőnie kell, hogy elférjen benne a baba. Mivel aggasztónak találhatod, a legjobb, amit tehetsz, hogy kikéred a védőnőd és az orvosod véleményét. Tedd fel a lábaidat és pihenj kicsit, amíg elmúlik.
  Ha a görcsök erősek és hosszan tartóak, ha a fájdalom jellege, helye ismeretlen, esetleg vérzést is tapasztalsz, azonnal menj orvoshoz. Ezek nem jó jelek, időben segítség kell.
 • A hátfájás, főleg az alsó tájékon szintén gyakori terhességi tünet. A „hibás” a növekvő méhed, ami nyomást gyakorol a gerinced egy részére. Tapasztalhatsz éles fájdalmat a fenekednél és a combod oldalán is. Ezt az okozza, hogy az ülőideged kicsit „elnyomódott”. Ez gyakori kellemetlenség, és tényleg csak ennyi. Helyzetváltoztatás, némi mozgás segíthet.
Terhességi tünetek: 8. hét
 • Az ételundor még mindig tart, és még tarthat is néhány hétig, teljesen normális és gyakori terhességi tünet. Gyakran kíséri rosszullét, amit kiválthatnak a szagok, vagy a látvány is. Aki viszont van annyira szerencsés, hogy nem küzd ezekkel a panaszokkal, annak jut más, pl. a kívánósság.
  Lehet, hogy a rosszullét helyett alig várod, hogy egymáshoz nem illő dolgokat halmozz a tányérodra, és élvezettel elfogyaszd a leglehetetlenebb időpontban. Emiatt a hízás üteme teljesen más lehet minden kismamánál, az undorra és rosszulléttel küzdők fogynak, a többiek sajnos gyors hízásnak indulhatnak.
  Találkozhatsz az enyhe rosszullétek erősebb formájával is, ezt súlyos vagy vészes terhességi hányásnak hívják, és oda kell figyelni rá. Erről itt olvashatsz bővebben.
 • Kínozhat a puffadás, szélgörcs, székrekedés hármasa együtt és külön is. A hormonok sikeresen munkálkodnak azon, hogy az izmok ellazuljanak a szervezetedben, így pl. a gyomor-bél traktusban is. Amit tehetsz: sok folyadék, pihenés, egészséges táplálkozás. Bővebben itt olvashatsz a székrekedésről.
 • Jelentkezhet fokozott hüvelyi folyás is. Ez nem sűrű, tejszerű jelenség, a termelődő ösztrogént kell érte felelőssé tenni. Fontos, és normális dologról van szó, segít fenntartani az egészséges hüvelyflórát, ezáltal védelmet nyújt a fertőzések ellen.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!