Közeledik a nagy nap, és bár kaptál egy dátumot a terhességed megállapításakor, hogy mikor is fogsz szülni, közel sem biztos, hogy tényleg akkor. 🙂 Így hát csak vársz, és eleged van, vagy még élveznéd kicsit.

Ha gyötörnek az utolsó hetek terhességi tünetei, akkor érthető, hogy minél előbb szeretnéd ezek “okozóját” a karodban tartani.

Terhességi tünetek: 38. hét

 • Az utolsó hetekre általában jellemzőek a jóslófájások. Ezek egyre intenzívebbek, gyakrabban jelentkeznek, és talán sűrűbbnek is érzed őket. Itt az ideje gyakorolni a légzést, esetleg ralaxációs és vizualizációs gyakorlatokat végezni.
  Előfordulhat, hogy egyszer csak igazi fájásaid leszenek, ezért ha feltűnően sok van, kezdd el mérni őket. Fogj egy órát, és mérd a fájások között eltelt időt, és a hosszukat is. Tudd meg innen, hogy melyik fájás az igazi »
 • Teljesen normális terhességi tünet, ha örökké kimerültnek érzed magad. Használd ki az időt, ha teheted, és pihenj. Később sokáig nem lesz rá módod, és a sokáig években értendő.
  Ha az ágy nem válik be, keress alternatív megoldást: párnahegyeket, fekvőfotelt, babzsákot. Tartalékold az erőd a vajúdásra és a szülésre.
 • Ennek az ellenkezője is gyakori: ha egyszerűen nem bírsz magaddal, és pakolnál, mosnál, rendezkednél az utolsó pillanatig. Csináld, ha bírod, csak időben hagyd abba, és pihenj le.
 • A terhesség végére abszolút normálisnak számítanak a pufi lábak, bokák. Ez az ödéma, vizesedés, amikor a szövetekben összegyűlik a folyadék. Nem tehetsz róla, okold a hormonokat, a méhed nyomását, és közben olvasd el, hogy mit tehetsz a vizesdés enyhítésére.
  Bár az enyhed duzzanat normális, szólj az orovodnak azonnal, ha hirtelen súlyossá válik. Ha fejfájás, homályos látás, vagy egyéb látászavar kíséri, esetleg fáj, hányingered van, ne habozz.

Terhességi tünetek

 • Teljesen rendben van, ha szivárog az előtej a melledből, és az is, ha nem. Minden variációban tökéletes, ha csak az egyikből jön pár csepp, akkor is, meg ha mindkettőből több jön, akkor is. Ne aggódj miatta, ha zavaró, akkor használj betétet a melltartódba.
  Akkor se pánikolj, ha nincs egy csepp sem, nem függ össze a későbbi szoptatási képességeddel! Tudj meg az előtejről többet is »
 • A pisibajok. Előfordulhat, hogy úgy tűnik, alig jöttél ki, már mehetsz is be újra, talán jobban járnál, ha egészen beköltöznél. Semmi vész, a baba kobakja nyomja már a medencédet, készülődik kifelé, és a hólyagodnak gyakorlatilag nem maradt  hely.
  Felejtsd el, hogy úgy döntesz, inkább nem iszol! A folyadék fontos, és mindegy, milyen keveset is kortyolgatsz, az is sok lesz a hólyagodnak.
 • Fokozott hüvelyi folyás jelentkezik, amely normális terhességi tünet még színtelenül is, meg rózsaszínesen is. Utalhat rá, hogy mikor érkezik a baba, de garanciát semmire sem jelent.
 • A hasmenéses, laza széklet gyakori a szülés előtti hetekben, jelezheti a közelgő szülést is. Természetes folyamat, de gyakran ettől függetlenül még beöntést is adnak, biztos ami biztos. Ne felejts el sokat inni, többet mint egyébként.
 • Ha viszket a hasad, az a nyúlás miatt van, közben könnyen kiszárad a bőröd. Próbálkozz E-vitaminos olajjal, testápolóval, az később a mellednél is segítséget jelenthet, ha kisebesedik a szoptatástól.
 • Alvásgondjaid is lehetnek, sőt valószínűleg vannak is. Egy dolgot ne tegyél: ne keress a neten vajúdásról és szülésről képeket, történeteket. Ilyenkor csak a rémsztorikat fogod megtalálni, az meg semmit sem segít. Olvass inkább csöpögős lányregényt, vagy hallgass zenét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!