Közeleg a vajúdás és szülés, más esetben a császármetszés időpontja, esetleg már aggódsz is miatta. Próbálj meg egy kicsit még türelmes lenni. Valószínűleg van még szép 🙂 négy heted a szülésig.

Ha csak még egy hetet kibírsz, akkor a baba már nem lesz koraszülött, hanem valószínűleg egészséges és tökéletesen érett.

Terhességi tünetek: 36. hét

 • Ha figyelembe vesszük, hogy mekkora a hasad, nem is látod a lábfejedet, normálisan közlekedni és öltözni sem tudsz, nem meglepő, hogy ügyetlenebb vagy. A hormonális változások miatt a kismedencei ízületek lazábbak, ahogy a láb és kéz (és az ujjak) ízületei is. Teljesen természetes, ha nem minden sikerül úgy, ahogy azt megszoktad.
  Hanyagold a csúszós helyeket, a korlát nélküli lépcsőket, a létrákat, és a székre se most állj fel. A magas sarkú cipellők is balesetveszélyesek lehetnek (ha nem rád nézve, akkor majd arra, aki beszól neked miattuk :))
 • Ne stresszelj az összehúzódások miatt, ezekben a hetekben egyre gyakoribbá válnak, esetleg azt is elhitetik veled, hogy megindult a szülés. A téves riasztás gyakori a terhességnek ebben a szakaszában, ezért fontos, hogy tisztában legyél a szülés megindulásának valódi jeleivel, és tudd a különbséget a jósló és a valódi fájások között.
  A lényeg: az igazi fájások egyre erősödnek, gyakoribbá válnak, és nem múlnak el semmilyen praktika hatására sem. Általában azt mondják, hogy egy problémamentes terhességben nem kell a kórházba indulni addig, amíg a fájások nem lesznek ötpercesek. Ezt természetesen a saját orvosoddal kell megbeszélned.
 • Elkezdhet fájni a csípőd. Ez normális terhességi tünet már ilyenkor, okai között találjuk a hormonális változásokat, a plusz súlyt. Amit érzel ilyenkor, hogy a tested megkezdte a felkészülést a szülésre, hogy a baba feje és teste viszonylag kényelmesen átférjen a szülőcsatornán.
  Ha nagyon pocsékul érzed magad, az úszás gyakran jelent segítséget, ha nem tiltottak el tőle valamiért. Az is jó, ha csak állsz a vízben, vagy sétálsz, mert a víz hatására szinte súlytalan leszel, és az ízületeid is fellélegezhetnek egy kicsit.

Terhességi tünetek

 • Ezen a héten várhatóan a baba is felkészül a születésre, és elkezdi bevackolni magát a megfelelő helyzetbe. Ez nem jelenti automatikusan a szülés azonnali vagy közelgő megindulását.
  Ha a baba elhelyezkedett, felszabadul a tüdőd, a gyomrod, tehát kapsz levegőt, és kevesebbszer kínoz a légszomj, a gyomorégés. Néhány kellemetlen terhességi tünet pipa! Kevesebbet is mozog, tehát kevesebb ütést kapnak a bordáid is.
  A “mellékhatása”, hogy azok a kismamák is kacsázni kezdenek, akik eddig nem tették. Sokan érzik kellemetlennek ezt a helyzetet. Ráadásul a pisilési inger hatványozódik, akkor is rád tör, ha épp akkor keltél fel a wc-ről. De nyugi: már csak néhány hét!
 • Ha a kisbabád jól érzi magát ott, ahol van, akkor bizony még kínozhatnak olyan terhességi tünetek, mint a gyomorégés, szelek, váratlan böfögés, vagy a székrekedés is. Mivel ezekhez már bőven volt időd hozzászokni, tudod, mit tegyél, hogy könnyebb legyen.
 • Fokozódhat a hüvelyi folyás, és ne rémülj meg, ha kissé véres színezetűnek (rózsaszín, barnás, vöröses) látod. Ezt okozhatja a hüvelyi vizsgálat.
 • Duzzadsz, vizesedsz, rémesen nézel ki? A tested egyre több folyadékot tart vissza. Ha nem csak a bokád, lábfejed dagadt be, hanem a kezed és az arcod, nyakad is, az egyáltalán nem ritka, de szólj róla az orvosodnak. Ne hanyagold az ivást, és úgy általában a folyadékokat, mert szüksége van rájuk a szervezetednek.
 • Alvási gondjaid vannak, nem találsz igazi alvópózt magadnak, görcsöl a lábad, izzadsz, viszketsz, és ideges vagy. Mind rendes terhességi tünet, ne aggódj. Sétálj, nyiss ablakot, és keress alternatív megoldásokat az alváshoz megengedett pózokra. Leginkább a bal oldalt javasolják, de ha nem bírod, vannak praktikák, amik esetleg segíthetnek.
 • Fáradt vagy és túlpörögsz, egyszerre és váltakozva. Semmi baj, rendben vagy! Dolgozik a szervezeted és a fészekrakó ösztönöd is, gyakran egymás ellen. Ha nem bírod, pihenj, és egyél valamit…Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!