Kényelmetlen, kellemetlen, teher a terhesség? Egyre inkább várod a végét? Elhiszem, de lesz ez még nehezebb is. Ezekben a hetekben a méhed már akkorára nőtt, hogy a belső szerveidnek kissé arrébb kellett költözniük, hogy helyet adjanak a babádnak. Ennek eredményeként a leggyakoribb terhességi tünet a gyomorégés, és az emésztési zavarok.

Terhességi tünetek: 31. hét

 • A kellemetlen terhességi tünetek között szakíts időt arra is, hogy kiélvezd a terhességed utolsó (várhatóan 9) heteit. Ha simogatod a hasad, esetleg meglepve észlelheted, hogy a kisbaba reagál rá.
  Elmozdul, a kezed alá helyezkedik, vagy rúg egy nagyot. Jó ötlet, ha beszélsz hozzá, a születés után is fel fogja ismerni a hangodat.
 • Tehát a gyomorégésednek a legfőbb oka a méhed, és a benne lakó baba mérete. A hasüregbe nyomódott méh miatt lassul az emésztésed, egyre nehezebb a nagyobb adag étellel, és bizonyos típusú élelmiszerekkel elbánni a szervezetednek.
  Nem tehetsz semmit, csak egyél kevesebbet, és figyeld meg, melyik ételek váltják ki különösen az emésztési zavart, vagy a gyomorégésedet.
 • Szivároghat az előtej, ez már minden héten így lesz, ha egyszer elindult. Egyelőre az előtejről, a kolosztrumról van szó, amely nagyon gazdag tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a babát a veszélyes fertőzésektől az élet első néhány hetében.
  Különösen hasznos a koraszülött csecsemők esetében. A kolosztrum lehet színtelen, lehet sárgás. Ha már a néhány cseppnél több is jön, akkor érdemes beszerezni néhány doboz melltartóbetétet.
 • Ezekben a hetekben tapasztalhatsz homályos látást is. Kicsit rövidlátóvá tesznek a terhességgel együtt járó körülmények: a vízvisszatartás, a hormonok tobzódása, a vérkeringés változásai. Ez a jelenség a normális terhességi látászavarok közé tartozik, és a szülés után helyrejön.
  A szemproblémák gondot is jelezhetnek a terhesség alatt, ezért keresd fel az orvost, ha a következőket tapasztalod: villogó fények, homályos foltok, kettős látás. Ezek jelezhetik például a magas vérnyomást.
 • Az eddigieknél is gyakrabban kell a mosdóba járnod. Természetes, a méhed egyre jobban nyomja a hólyagodat, így kevesebb hely van a vizelet tárolására. Előfordulhat, hogy azt hiszed, már nem tudsz többet pisilni, de ha újra megpróbálod, még találsz ott néhány cseppet. Győződj meg róla, hogy mindig teljesen sikerült kiüríteni a hólyagod.

Terhességi tünetek

 • Szintén a méhed nyomásának, és mellette a megnövekedett vérmennyiségnek, na meg a hormonoknak köszönheted a visszerek megjelenését. Közben alhasi fájdalom hozza rád a szívbajt. Olvass róla itt, melyik ártalmatlan, és közben feküdj le pihenni. Ha a hátad is fájni kezdett, arról itt találsz infót.
 • Bedugulhat, vérezhet az orrod. Nem elég a bokád, lábad, kezed, még az orrod nyálkahártyái is gyűjtik a vizet. A szülés után könnyebb lesz. Kellemetlen fejfájások, esetleg migrének is gyötörhetnek.
 • Egyre ügyetlenebbé válsz? Nem baj, nyugodtan fogd a terhességre. Hiszen megváltozott a súlypontod, az egész testtartásod, a koncentrációd, másképp működnek az ízületeid és ínszalagjaid is. Csak a kádból való kimászáskor nagyon ügyelj.
 • Nem elég, hogy ügyetlen vagy, még feledékeny is hozzá. Ez is egy terhességi tünet, sokan mondják, hogy az agysejtek mennyisége csökken ilyenkor. De semmi vész, ez is helyreáll szülés után.
 • Természetesen alvási gondjaid is vannak. De mitől? Lábgörcseid vannak, izeg-mozog a lábad, kezed, sokat jársz pisilni, szorongsz éjjelente, vagy csak nem találsz kényelmes pózt?4 hozzászólás

 1. Terka
  • Magdi
   • Terka
   • Terka

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!