Üdv a harmadik trimeszterben. 9-12 héten belül üdvözölhetitek a legkisebb családtagot, és (a nagykönyv szerint) megtapasztalod az anyává válás örömét és eufóriáját. Addig viszont még vár rád néhány kellemetlen terhességi tünet, fájdalom, sőt, szenvedés is a terhességed utolsó szakaszán.

Terhességi tünetek: 28. hét

Hát ez van, a célegyeneshez közeledsz. És micsoda különbségek vannak a harmadok között! A terhesség “kényelmes” részének, a rózsaszínű napoknak vége, ha valaha voltak egyáltalán. Ezekben a napokban a baba rugdos, amikor nem várnád, amikor pihennél, nem mozog, amikor néznék, itt is fáj, meg ott is.

A baba még meg sem született, mégis néha úgy érzed, már az idegeidre megy. Ezt viszont szó szerint is értheted, mert rátelepedett az ülőidegedre. De nézzük ezt a hetet:

  • Tehát emiatt zsibbad és bizsereg a lábad. Ennek oka, hogy a növekvő baba nyomja a gerinced alsó részén levő ülőideged, amitől éles, nyilalló fájdalmat érezhetsz, ami a fenekedtől indul, és lesugárzik a lábaidon. Próbálkozhatsz meleggel, nyújtással, pihenéssel, vagy masszázzsal is.
  • A méhed jelentős tágulása miatt nyomja a rekeszizmodat. Ennek eredményeként úgy érzed, mindjárt megfulladsz. A légszomj gyakori terhességi tünet, normális terhességi változás, és általában nem is kell aggódni miatta.
    Azért, amikor legközelebb találkozol az orvosoddal, említsd meg neki. Hogy könnyebben kapj levegőt, állj vagy ülj egyenesen. Így a tüdődnek marad elég helye a táguláshoz. Az is segíthet, ha a karjaidat felemeled a fejed fölé, így könnyebben lélegezhetsz.

Terhességi tünetek

  • A hátfájás már rendszeresen jelentkező terhességi tünet. Persze, az a néhány (?) kg is számít, amit magadra szedtél, a hasad állandóan feszesen tartja az izmaidat, a hormonok szórakoznak az ízületeiddel, szalagjaiddal. Naná, hogy fáj a hátad.
  • Fáradt is lehetsz már. Ebben közrejátszik a hátfájásod, a mocorgó lábad, a lábgörcsök, a mosdóba szaladgálás, nem tudsz aludni, lepusztultnak érzed magad, és kimerült vagy. Ezen az összes lehetséges pihenőidő kihasználásán kívül semmivel sem segíthetsz. Csak tarts ki.
  • Mindig menj el az orvosodhoz, ha légszomjat, szívdobogást, szédülést vagy ájulást, mellkasi fájdalmat érzel, lázas vagy, esetleg a hideg ráz, ha kékülnek az ajkaid, az ujjaid, vagy a lábujjaid.

Nézegess ultrahang képeket a 28. hétből. Kattints ide »
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!