A méhed növekedésével egyre többször tapasztalsz fájdalmas húzást itt, hirtelen nyilallást ott. Lassan a harmadik harmadba lépsz, és úgy érezheted, hogy a kellemetlenségek állandósultak, és másból sem áll az életed, mint nyöszörgésből és nyavalygásból – a környezeted legalábbis könnyen gondolhatja így. 🙂

Terhességi tünetek: 26. hét

 • Gyakran jelentkező terhességi tünet a hátfájás, a hátizmok elfáradása, a fizikai és hormonális változások eredményeként. A nap végére elég kellemetlen lehet, hogy a többlet súly miatt az izmaid és ízületeid nagyobb terhelést kapnak.
  Ráadásul a hormonoknak (különösen a relaxinnak) köszönhetően lazábbak is az ízületek és ínszalagok, a méhed miatt eltolódik a súlypontod, ez tehát egy összetett probléma.
 • Teljesen normális jelenség ebben az időszakban a lábikragörcs. Ha már korábban is tapasztaltad, akkor várhatóan rosszabbodni fog. A kiváltó oka nem teljesen világos, de valószínűnek tartják, hogy a láb izmait terhelő plusz súly miatt van, vagy hogy a méh nyomja a vérereket.
  Tulajdonképpen mindegy is, hogy mi váltja ki, próbáld csökkenteni a gyakori nyújtással az előfordulását. Ne engedd magad kifáradni, pihentesd és tedd fel a lábaidat, amikor csak teheted, mert ezzel javítod a vérkeringésedet. Segíthet még a pihentető masszázs és fürdő is.
 • Mintha eltörtek volna a bordáid, érezheted. Ez is jellemző terhességi tünet a 26. héten, és később is. Ahogy a méhed tágul, nyomja a belső szerveidet. Szintén gyakori a nyomás, éles, szúró fájdalom a bordák alatt. Akkor is fájhat, ha a baba rossz irányba mozog. Próbálj lefeküdni, vagy mozogni kicsit. Ez adhat némi enyhülést.
 • A puffadás még mindig jellemző, a táguló méh továbbra is egyre nagyobb nyomást gyakorol a gyomorra és a belekre, ami a puffadáshoz vezet. Csökkentsd minimálisra az esélyét azzal, hogy többször eszel keveset, hogy ne terheld túl az emésztőrendszeredet.
Terhességi tünetek
 • A fokozott hüvelyi folyást is sokan megtapasztalják, mások meg egyáltalán nem. Nem vagyunk egyformák. Ha te azok közé tartozol, akik rendszeresen kínlódnak ezzel a terhességi tünettel, állj ellen a kísértésnek, hogy mindenféle kendővel és speciális mosakodó szerrel próbálod magad tisztán tartani, együtt meg pláne ne csináld.
  Ezek irritálhatják a nemi területedet, és megváltoztathatják a Ph-ját. Ehelyett marad a gyakori tusolás, és betétek halmozása. Ezzel nem mindegyik orvos ért egyet, az természetesen tiltja, amelyik találkozott már ebből fakadó problémával.
 • Fájhat a fejed. Akikre egyébként jellemző a gyakori fejfájás, vagy akár a migrén, azok közül a többségnek még rosszabb terhesség idején. Vannak szerencsés kevesek, akiknél pozitív változást hoz ezen a téren a babavárás.
  Az erős gyógyszereket nem javasolják (kifejezetten tiltják) ilyenkor, ezért az alternatív megoldásokkal lehet próbálkozni: sötét szoba, pihenés, meditáció, akupunktúra, masszázs, stressz csökkentése.
 • Feledékeny is lehetsz, és ha nem is a terhesség miatt van, most nyugodtan ráfoghatod. Mondd a párodnak (vagy aki feledékenységgel vádol), hogy nem szita az agyad, csak terhes. De azért egy naptár jól jöhet.
 • Tapasztalhatod, hogy egyre ügyetlenebbé válsz. Ez is normális terhességi tünet, a meglazult ízületeid, a súlypontod megváltozása, a plusz súly mind közrejátszik abban, hogy könnyebben megcsúszol, eldőlsz, esetleg kiesnek tárgyak a kezedből, és minden téren ügyetlenebb vagy.
  Ez az ügyetlenség átmeneti, de azért legyél különösen óvatos a kádban, zuhanyzóban, és minden más csúszós felületen.
 • Fáj a hasad, ne ijedj meg. A nyúló méhszalagok miatt van, és ha más tüneted nincs, nem kell aggódnod. Pihenj, ülj vagy feküdj le, és lassan válts pozíciót. A komolyabb hasi fájdalomról itt olvashatsz.
 • Viszonylag gyakoriak a látászavarok ebben az időszakban. Ez több mindent jelenthet, de általában a szem szárazsága a jellemző. Próbálhatsz néhány csepp szemcseppel, de ha nem segít, vagy ennél komolyabb a gondod, akkor inkább szólj róla az orvosnak.
  A komolyabb szemproblémák jelezhetnek magas vérnyomást, vagy cukorbetegséget is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!