A terhességed 25. hetében jársz, lassan véget ér a második harmad, és átlépsz a harmadik trimeszterbe. Hol van már az egész napos reggeli rosszullét, a hányinger? Persze, attól még lehet az is…

Ezen a héten néhány kicsit ijesztő és kellemetlen terhességi tünet jelentkezhet inkább, mint a légszomj, és horkolás. Lássuk, mi várhat még rád.

Terhességi tünetek: 25. hét

 • A terhesség 25. hetében a méhed már nagyjából röplabda méretű. Ahogy egyre növekszik, úgy toldóik a súlypontod egyre jobban felfelé és kifelé. Ennek eredményeképpen tapasztalhatod, hogy sokszor nem találod az egyensúlyodat, megbillensz, mint egy részeg tengerész.
  Nagyon kell figyelned, hogy hová lépsz, nem tenne jót egy figyelmetlenséged miatt bekövetkezett esés.
 • A dúsabb haj, vastagabb fonatok általános tapasztalat a terhesség alatt. Persze valójában nem nő több hajad, csak nem hullik ki annyi, mint amennyi terhesség nélkül kihullana.
  Ez egy kellemes következmény a hormonok tobzódásának, a vele gyakran együtt járó párja már sokkal kevésbé: ugyanis nem csak a fejed búbján nőnek a szálak szép hosszúra.
 • A néha jelentkező légszomj is gyakran tapasztalható terhességi tünet. Ahogy a baba egyre nagyobb, nyomást gyakorol a tüdőd és hasad közti területre. Ez megnehezíti a tüdők teljes tágulását, nem tudod normálisan teleszívni levegővel.
  Ennek  következtében gyakrabban és kevésbé mélyen veszel levegőt. Ez különösen igaz az ikresekre. Általában ártalmatlan jelenség, de azért jelezhet problémát is. Ezért ha a légszomjad gyakori és súlyos (megrémít), fordulj vele orvoshoz azonnal.
 • A kellemetlen terhességi tünetek közé tartozik a horkolás. Szerencsére neked legtöbbször csak akkor igazán kellemetlen, ha mást zavar, és ezt szóvá is teszi. Oka, hogy a megnövekedett véráramlás miatt az orrodban is megduzzadnak a nyálkahártyák. Nyugi, a kismamák negyede horkol a második és harmadik trimeszterben.
  Sajnos a horkolást nem lehet teljesen kiküszöbölni vagy megakadályozni, de valamennyire csökkenthető, ha a bal oldaladon alszol, és párnákat teszel a fejed alá. Ha az alvásodat nagyon zavarja, szólj az orvosodnak, mert alvási apnoéről is lehet szó, így pedig nem jutsz elég oxigénhez.
Terhességi tünetek
 • Bizsergés, zsibbadás a kezedben, csuklódban, ez a kéztőalagút-szindróma jele lehet. A tünetei jellemzően a második trimeszterben kezdődnek, és gyakran egyre rosszabbodnak.
  Egy ismerős kismama végig kínlódta vele a terhességét, és csak a kislányának fél éves korára múlt el teljesen. Addigra a karjait már könyékig nem érezte, és a fürdetést is a férje volt kénytelen végezni az első hónapokban. Sajnos tenni nem tudtak semmi komolyat, csak néhány apróság van, ezekről itt olvashatsz bővebben.
 • Isiászod is lehet. Ez gyakran előfordul, amikor a baba feje nyomást gyakorol a medence csontjaira, és ezáltal a derék és a lábak hátsó részének idegeire. Erős fájdalmat érezhetsz a derekadban, a lábaidban, és a fenekedben is.
  Ez még rosszabb is lehet, ha bizseregnek, vagy zsibbadnak a lábaid. Néha a fájdalom annyira súlyos, hogy nem tudod emelni a lábad, vagy képtelen vagy normálisan járni. A jó hír, hogy legtöbbször a szülés után némi idő elteltével elmúlik.
  Addig próbálkozhatsz a következőkkel: a legfájóbb területre tegyél forró vagy jeges borogatást, ne ülj sokat egyfolytában, ne vedd túlzottan igénybe a derekad például hajolgatás céljából, kerüld a fájdalmat okozó mozdulatokat, állj egyenesen, figyelj a  tartásodra, ne emelj semmi nehezet, használj párnákat az ágyban.
  Tartsd mindig észben, hogy ahogy minden máson, ezen is túl leszel egyszer. Van rá némi esély, hogy néhány napi ágynyugalomtól elmúlik, vagy ha a baba elmozdul, megszűnik, de legalábbis enyhül a fájdalom.
 •  A gyomorégés, puffadás, székrekedés már egész megszokott terhességi tünet lehet, és talán már a visszerekkel is barátkoznod kell. Ami még nagyon megkínoz néhány kismamát: a bizsergő, izgő-mozgó lábak, a nyugtalan láb szindróma.
  Gyakori a késztetés, hogy mozgasd egyik vagy akár mindkét lábad. Kérd ki az orvosod véleményét, mert néhány kutató úgy gondolja, hogy kapcsolat van a nyugtalan láb szindróma és a vashiányos vérszegénység között.2 hozzászólás

 1. Tomori Róbertné
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!