Ezekben a hetekben a legtöbb kismama élvezi a terhességet. A legtöbb terhességi tünet enyhe, nem igazán fáj vagy készít ki. Ha már túl vagy a terheléses cukorvizsgálaton, és az eredményed megfelelő, akkor igazán nincs más dolgod, mint örülni, hogy a baba egyedül a tiéd.

Szülés után kicsit sokkoló is lehet, hogy mennyien akarják megnézni, megérinteni a kicsit, tanácsokat adni és kritizálni.

A párodnak az ultrahangfelvételeken túl csak néhány rúgás jut egyelőre a pocakodon keresztül. Tehát nagyjából ez az egyetlen időszak, amikor kettesben lehetsz a kisbabáddal. Terhességi tünetek persze azért akadnak, és ha nem vagy igazán szerencsés, okozhatnak némi kellemetlenséget.

Terhességi tünetek: 24. hét

 • Közeleg a harmadik trimeszter, a hely egyre szűkebb, így nem csoda, ha egyre inkább érzed a rúgásokat, akrobatikus táncokat. A mozdulatai egyre erősödnek, és nemsokára igen fájdalmasak lehetnek.
 • Bosszanthatod magad és a környezeted a feledékenységeddel. Hosszú távon nagyon idegesítő, és nem igazán érti meg, aki nem éli át. Ronthat a helyzeten, ha éhes vagy, kimerült, stresszes napjaid vannak, és persze a hormonok tombolása is érezhető.
  Ha el akarod kerülni az egyre valószínűbb vitát, legyen kisokosod, ami mindent tud, amire neked kellene emlékezned.
 • Orrdugulás, orrfolyás betegség, nátha nélkül, igazán bosszantó, pláne, ha még horkolsz is éjjel. Támaszd fel a fejed éjjel egy kicsit, párásíts, és pislogj bűnbánóan a párodra, ha megint nem tud tőled aludni.
 • A megnövekedett étvágy normális, ha legalább egy kicsit képes vagy ellenállni. Ez fontos az emésztésed miatt is, nem csak a súlyodra kell gondolnod. A gyomrodnak több módja is van megbosszulni, ha nem figyelsz oda.
  Mivel lassabban emészt, tapasztalhatsz székrekedést, puffadást, szóval érdemes odafigyelni. Ha diétára fogtak, és valami nem világos, vagy nem jól érzed magad tőle, kérdezz, akár egy másik dietetikustól is.
Terhességi tünetek
 • Ha a fejfájásod szokatlanul felerősödik, napokig is eltart, többször kíséri hányinger, vagy látászavar, szólj az orvosodnak. A migrén nem játék.
  Gyakran javasolják, hogy vezess naplót, mit csináltál, hol voltál, mit ettél és mennyit, amikor a fejfájás rád tört, hátha kiderül a kiváltó oka, és ezután esélyed lesz elkerülni.
 • Ha mostanában zavar a kontaktlencséd, esetleg homályos a látásod, arról is a hormonok tehetnek. Csökken a szem könnytermelése, ami persze irritációhoz vezet. Szülés után ez legtöbbször visszaáll az eredeti állapotba.
 • Az alhasi fájdalom igazán rémisztő érzés. Ha nem kísérik egyéb nem terhességi tünetek (láz, hidegrázás, vérzés), akkor normális jelenség, amit a méhed növekedése és a szalagok nyúlása okoz.
 • A lábakban jelentkező görcsök, a hátfájás gyakori tünetek. Ha a hátfájásod nem múlik, és erősnek érzed, vagy a lábadban a görcs nem enyhül masszázsra, nyújtásra, kérd ki az orvosod tanácsát. Gyakran javasolják az akupunktúrát, mint lehetséges segítséget.
 • És természetesen nem szabad elfeledkezni az enyhe ödémáról, ami rendben van, amíg enyhe, és gondot jelez, ha már a lábad egy bucira hasonlít, és máshol is megjelenik, pl. a nyakadon, arcodon, szemed körül. Próbáld felpolcolni a lábad, de igazán nagy eredményeket majd csak a szülés után fogsz elérni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!