Ezen a héten a legtöbb kismamának már szép kerek pocakja van. Sokan kérnek engedélyt egy kis pocaktapira, de sajnos vannak olyan bosszantó alakok is, akiknek meggyőződésük, hogy egy kismama hasa szabad préda.

Ha te sem reagálsz pozitívan a hívatlan kezekre, és unod már az udvarias magyarázkodást, vegyél egy pólót “Ne nyúlj hozzám!” felirattal.

Terhességi tünetek: 22. hét

 • Olyan szép az arcod, ragyog, egészséges a fénye, színe, hogy szívesen simogatják vagy csipkedik az emberek. Ha innen nézzük, tulajdonképpen ez is a hormonok működésének a kellemetlen következménye, egyébként meg jó dolog szépnek lenni.
 • Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg. Vannak kismamák, akiknek a bőrük szép ragyogás helyett csúnyább lesz. Zsíros, pattanásos, vagy éppen túl száraz és pikkelyes. Ürömben az öröm, hogy újra 17 évesnek érezheted magad.
 • Ha neked a száraz bőr jutott, ne feledkezz meg a folyamatos ápolásáról, és párásíts a szobában, főleg éjjel. Mosakodás után azonnal kend be magad, akkor nem lesz még szárazabb. Lehet kapni ápoló olajokat, amiket kifejezetten vizes bőrre kell kenni, az nagyon jó ilyenkor.
 • A bőr másik kellemetlen változása az elszíneződés. Ezek lehetnek sötétebb és világosabb foltok is arcon, nyakon, dekoltázson. Ronthat a helyzeten, ha sokat vagy napon, ezért használj erős fényvédő krémet, ami egyaránt véd az UVA és az UVB sugaraktól is. Esetleg hordj szélesebb karimájú kalapot például.
 • Vastagabb, csillogóbb hajjal is büszkélkedhetsz, az egyébként megszokottnál kevesebb hullik ki. Ha tetszik, élvezd ki. Ha túl sok, és zavaró, vagy fáj a fejed a súlyától, nincs más, ritkítani kell rajta. Bárhogy is éled meg (jól vagy rosszul), nem tart örökké.
  Ami még hasonlóképpen növekszik: kóbor szőrszálak a hasadok, karjaidon, lábaidon, álladon, bajuszvonalon, akár még az arcon is. Ezektől azért jobban esik megszabadulni.
 • A hajaddal együtt valószínűleg a körmöd is gyorsabban nő, és változhat a textúrája is. Van, akinek vékonyabb lesz a körme, törékenyebb, puhább, mások pedig épp ellenkezőleg, betonkeménységű körmöket “kapnak”.
 • Ha egyre gyakrabban vádolnak feledékenységgel, csak arra gondolj, hogy ez gyakori terhességi tünet (terhes az agyad is 🙂 ), és egy határig normális jelenség. Jobban jársz, ha folyamatosan magadnál tartod a telefonodat, laptopodat, vagy kinek mije van, és mindent szorgalmasan felírsz.
  A papír alapú eszközökkel az a baj, hogy elfelejted, hogy hová írtad, és az nem tud szólni, hogy idő van …
 • Változik a köldököd. Ez is gyakori és normális terhességi tünet, sokszor csak eltűnik, máskor vagy később ki is dudorodik. Kicsit fura látvány. Néhányunknak azonban végig olyan marad, mint terhesség nélkül. Ez is, az is rendben van.
Terhességi tünetek: 22. hét
 • Csíkosodsz már? Vannak, akiknek már alapból van néhány, régebbi hízás-fogyás eredményeként, mások az első trimeszterben beszereznek egyet-kettőt, sokan majd csak a harmadik trimeszterben fedezik fel az elsőt.
  Kevesebb olyan szerencsés, jó géneket örökölt kismama van, aki teljesen megússza striák nélkül, akinek nem szakadnak a szövetei a nyúlástól.
  Hogy neked lesz-e és mennyi, milyenek, az leginkább a génjeidtől függ. Használj krémeket, hidratálj, a kakaós holmik is nagyon jók, a viszketést megoldják, a bőröd is rugalmasabb marad, de csodát ne várj egyiktől se.
  Ha anyukádnak vannak, nagy valószínűséggel neked is lesznek, bármit kensz is magadra. Inkább gondolj arra, hogy el fognak halványodni, és hogy ez olyasmi, mint egy harctéri sérülés, amire akár büszke is lehetsz. (Tudom, sovány vigasz…)
 • És az elmaradhatatlan kellemetlen terhességi tünetek: gyomorégés, emésztési zavarok, székrekedés, puffadás. Nincs új a nap alatt: figyelj mit eszel, hányszor egy nap és mennyit, igyál sokat, és mozogj, ha engedik.
 • A hüvelyi folyás is normális terhességi tünet egy határig, erről itt olvashatsz bővebben. Nem tudsz tenni mást, mint hogy beszerzel egy csomó betétet.
 • További kellemetlenségeket (kínokat) jelentenek a szédülések, gyengeségi rohamok, lábgörcsök. Segíthet, ha figyelsz a hirtelen mozdulatokra, a megfelelő mennyiségű (két és fél liter) folyadék bevitelére, és a kalciumban és magnéziumban gazdag étrendre.
 • A mellbimbók és a körülöttük levő terület sötétedik, és jobban látszanak a kis dudorok is. Ezek ellen ne tegyél semmit, olajtermelő mirigyek, amelyek segítenek a baktériumos fertőzésekkel szemben.
  Lehetnek hangsúlyosabbak az erek is, ezekkel sincs mit tenni, ezek nem visszerek, és nem maradnak úgy.
 • Megnőhet a lábad. Ez egy roppant utálatos terhességi tünet, főleg ha van egy csomó gyönyörű cipőd. Sok kismamának a szülés után megmarad egy fél méretnyi különbség, és ez az ígéretekkel ellentétben nem feltétlenül csak a szélességben jelentkezik. Nincs más megoldás, mártírarccal irány a cipőbolt! 🙂4 hozzászólás

 1. Heni
  • Magdi
   • Heni
   • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!