A legtöbb kismama fényesen érzi magát ezen a héten. Eddigre az émelygés, a fáradtság, sűrű mosdóba szaladgálás megszűnt. Mivel azonban minden terhesség, minden kismama más, ne aggódj, ha nálad nem ez a helyzet, szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy akár a szülésig émelyegsz és kimerült leszel. Nem tehetsz róla, ha így alakul.

Terhességi tünetek: 16. hét

A kellemes változások

 • Ragyogsz, és ezt mások is észreveszik, és szóvá is teszik, dicsérnek rendesen. Rózsás a bőröd, csillog a hajad, hosszú a körmöd, szép vagy. A pocakod még nem biztos, hogy észrevehető, ezért esetleg megkapod, hogy úgy nézel ki, mint aki terhes, a kismamák ragyognak így. 🙂
  Ez igazán jó dolog, élvezd ki. Ezúttal köszönd a hormonoknak, amelyek felelősek többek között a bőröd véráramlásának megnövekedéséért is, ez adja a rózsás jelleget.
 • Várhatóan gyorsan nőnek a körmeid, és a hajad is dúsabb, egészségesebb. Ami annyira nem jó, hogy néhányan úgy tapasztalják, hogy a gyorsan növő körmük törékenyebb is, mint egyébként. Ez mind normális, és a szülés után elmúlnak, (majdnem) olyan leszel, mint régen.
 • A növekvő melleket ide is sorolhatod, meg a kellemetlen terhességi tünetek közé is, kérdezd meg a párodat, mit gondol. Ilyenkor a méretváltozás talán nem okoz akkora kényelmetlenséget, de később erre is számíthatsz majd.
 • Előfordulhat, hogy kezded érezni a babád mocorgását. Ez az első babájukat váró kismamákra általában nem jellemző, de kivételek mindig vannak, hátha te leszel az. Keresd a belső finom érintéseket, a pillangó szárnyak verdesését, az lesz az. 🙂
Terhességi tünetek: 16. hét

A kellemetlen tünetek

 • Az orrod: eldugul, folyik, pedig hideg sincs, és allergiás sem vagy. A kismamák 30%-a találkozik ezzel a terhességi tünettel. A hormonjaid tevékenységének „hála”, változnak a nyálkahártyáid, az orrodé is. Rossz esetben orrvérzésig is fajulhat, arról már szólj az orvosodnak. Próbálkozhatsz tengeri sós orrsprével.
 • Fokozódó hüvelyi folyás: erre is számíthatsz. Ne aggódj, ha nem véres, nem bűzös, ha egyszerűen csak több mint normálisan. Ez teljesen normális, fertőzések ellen védi a szülőcsatornát.
  Nem kellemes, de az egyéként használt törlőkendők most irritálhatják a bőröd, ezért csak óvatosan használd őket.
 • Székrekedés, visszerek, fájó hát és derék: ezek sem múlnak még jó ideig sajnos. Sok folyadék, többször kevés étkezés, lábtorna, hátmasszázs, meleg zuhany, ezek segíthetnek. De mindenkinek más válik be, és az is lehet, hogy semmi sem segít.
 • Fogínyvérzés: fogmosáskor, almába harapáskor tapasztalhatod. Normális, de nem elhanyagolható terhességi tünet. Látogasd meg a fogorvost is, mert a fogíny betegségeit el kell kerülni, vagy kezelni kell, nehogy bármi komplikációt okozzon.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!