A terhesség hatodik heténél néhány szerencsés kivételtől eltekintve szinte mindenki tapasztal kellemetlen tüneteket, jeleket. Ilyenek lehetnek az érzékeny, sőt fájó mellek, a reggeli rosszullétek, fejfájás, érzelmi hullámzás.

A terhesség tünetei a hatodik héten lehetnek egészen enyhék is, vagy határozottan súlyosak.

Terhesség tünetei: 6. hét

 • A fájdalmas, érzékennyé váló mellek által okozott kellemetlenség a terhesség tünetei közül elsőként szokott fellépni.
  A hormonális változások elkezdik felkészíteni a szervezetet és a melleket is a szoptatásra. Kezdődhet már a negyedik héten is akár, és tarthat végig az első trimeszterben. A mérete is nőni fog már most valamennyire, de ebből a szempontból a mellek látványos átalakulása még várat magára.
  A kismama melltartók előnye, hogy vastagabb pántokkal és több kapoccsal rendelkeznek, ezáltal képesek szinte együtt nőni az igényekkel. Mivel más anyagból vannak, hogy bírják a folyamatosan változó extra terhelést, ezért jobban is tartanak, és tovább is bírják.
 • A folyamatos fáradtság végigkísérheti az első trimesztert, mjd a harmadikat is, de néha előfordul, hogy az egész terhességet megkeseríti.
  A kimerültség is a hormonális változásoknak köszönhető, és fokozhatja a folyamatos wc-re járkálás és rosszullétek is, amik akadályozzák a normális pihenést. Fel a fejjel, van remény rá, hogy a második trimeszter könnyebb lesz.
 • A hangulatingadozás, érzelmi hullámzások, felfokozott érzelmek szintén jellemzőek, mint a terhesség tünetei a hatodik hét körül, és ez sokszor végigkíséri a várandósságot. (Meg még szülés után is előjön, nyugi 🙂 .)
  Nem javít a helyzeten a többi kellemetlen tünet sem, amikkel együtt nem csoda, ha folyamatosan rosszkedvű és érzékeny vagy. Azért sok esetben nagyjából a 12 – 14. héten enyhül ez a panasz.
Terhesség tünetei: 6. hét
 • Előfordulhat, hogy már híztál is valamennyit, készülj fel rá, hogy a doki le fog szúrni érte. A hízás mértéke teljesen egyénfüggő, nem mindegy az induló súly, a terhesség lefolyása, a genetikai háttér sem.
  Ha nagyon zaklatnak és folyamatosan piszkálnak a súlyod miatt, tegyél meg mindent, hogy egészségesen élj, táplálkozz, de ne hagyd magad stresszelni vagy elkeseríteni emiatt.
 • Az is lehet, hogy pont azzal fognak piszkálni, hogy nem hízol eleget, hogy már többet kellene mutatnia a mérlegnek, hogy a baba nem kapja meg, amire szüksége van.
  Ebben az időben a sok plusz kilón kívül szerencsére még minden normális, így hát a kis fogyás is, hiszen a folyamatos rosszullétek, ételundor nem kedveznek a gyarapodásnak.
 • A hányinger és hányás is nagyon jellemző végig az első harmadban. Ha még csak most tapasztalod először, akkor számíts rá, hogy még sokkal rosszabb is lesz. Előfordulhatnak kifejezett hányási rohamok is. Szerencsére a kismamáknak csak egészen kicsi hányada szenved a szülésig a hányingertől.
 • Van a hányingernek egy súlyosabb formája is, az erős hányás, súlyos hányási rohamok. A „sima” reggeli rosszullét normális, ez viszont már komplikációnak számít. Adott esetben még kórházi ellátást is igényelhet.
  Eredményezhet kiszáradást, túlzott fogyást, vitaminhiányt. Tünetei a gyakori erős hányás, gyors fogyás, szapora pulzus, általános gyengeség. Bővebben itt olvashatsz róla.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 6. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!