Ha eddig nem is tűnt fel semmi, az ötödik héten már apró változásokat fedezhetsz fel magadon, a szervezetedben. Valószínűleg már pozitív lett a terhességi teszted, így fel kell készülnöd a következő hetek, hónapok megpróbáltatásaira. 🙂

Bár természetesen a teher édes, a korai terhesség tünetei, amiket nagy valószínűséggel tapasztalni fogsz, kissé mégis megkeseríthetik.

Terhesség tünetei: 5. hét

 • Fáradtság: a terhesség tünetei közöl az egyik leggyakoribb, előfordulhat, hogy először ezt tapasztalod meg. Oka, hogy a szervezeted éppen hatalmas munkában van, a méhlepényen dolgozik. Nem segítenek az éppen végbemenő hormonális és érzelmi változások sem, amiken most mész keresztül.
  Ha már annyira fáradt vagy, hogy nem tudsz odafigyelni semmire, könnyedén elalszol még a legizgalmasabb könyvön vagy filmen is, akkor erről van szó. A kimerültségedért nyugodtan hibáztasd a hormonjaidat. Pihen sokat, és ne próbáld magad kávéval felpörgetni, az nem tesz jót a babának.
 • Mellek érzékenysége, változások: mi okozza, hogy növekedésnek indulnak a melleid, és hirtelen hiperérzékennyé válnak? Leginkább az ösztrogént és a progeszteront kell okolnod.
  De közrejátszanak még más tényezők is, pl. hogy több vérre lesz azon a területen is szükség, kissé több zsírszövet is kell majd az anyatejest tápláláshoz.
  Ezt a tünetet szintén a legtöbb nő megtapasztalja, nagyon általános jelenség. Kényelmetlen és kellemetlen, néha fájdalmas érzés. Duzzadtabbnak érzed őket, és nem tetszik nekik az érintés.
  Segíthet egy kényelmes, puha, merevítő nélküli és széles pántos melltartó, akár még az ágyban is viselheted. A párodat finoman kérd meg, hogy most inkább ne! 🙂 Szerencsére nem marad így, a második trimeszterben már el is felejted, de legalábbis könnyebb lesz.
 • Sötétebb bimbók: ez néha már most jelentkezik, bár később inkább jellemzőbb. De azért ne ijedj meg, ha a mellbimbóid környéke hirtelen barnulásnak indult, nincs semmi baj. A szülés után el fog múlni.
Terhesség tünetei: 5. hét
 • Gyakori látogatás a toaletten: a magasabb hormonszinteknek, szív- és érrendszeri változásoknak köszönhetően a veséid keményen dolgoznak, az eredményét minden terhes nő megtapasztalja.
  Javulni fog kicsit, de csak azért, hogy a terhességed vége felé sokkal rosszabb legyen. ne próbálj kevesebbet inni, nem lesz jobb, csak árthatsz magadnak és a babádnak is.
 • Reggeli rosszullét: ez elég sokáig elkísér még. Sok mindenre érzékeny lehetsz ilyenkor, sőt, ez a terhesség előrehaladtával változhat is. ha folyamatosan hányingered van és sokat hánysz, akkor menj el az orvosodhoz, nehogy baj legyen.
  Olvass a reggeli rosszullétekről bővebben itt. Tehetsz is ellene néhány apróságot, nézd meg itt, hogy miket.
 • Hízás: még nem igazán jellemző még, ha mégis látszik a súlygyarapodás, az nem túl jó. Muszáj figyelned az étkezésedre, hogy mit és mennyit eszel, iszol. Ha küzdesz a reggeli rosszullétekkel, akkor még a fogyás is belefér ilyenkor.
 • Túlzott nyálképződés: borzasztó, ha nyilvánvaló ok nélkül történik, ugye? Persze van oka, a hormonok. Segítség kevés van, próbálkozz cukormentes rágógumival.
 • Kívánósság, ételundor: előfordulhat, hogy hirtelen rád tör a vágy, hogy valami váratlant vagy szokatlant egyél, és elfog az undor a kedves és megszokott ételektől. Ez különösen az első hetekben lehet kemény, amíg a szervezeted hozzászokik, hogy változni kell.
  Ha nem tudsz ellenállni pl. a csokinak, és ezt előre tudod is magadról, készíts vésztervet. Egy kocka csoki, egy szelet alma. Hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. 🙂

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 4 – 5. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!