Ezen a héten már esedékes a szülés, tapasztalhatod a szülés jeleit. Ha mégsem így lenne, ne aggódj. Az egészséges babák bármikor születhetnek a 37. és a 42. hét között.

A legtöbb helyen eddig várnak, és ha semmi sem történik, akkor megindítják a szülést. Máshol már hamarabb indítanak, főleg ha valamilyen más tényező is közrejátszik.

Ne felejts el pihenni. Ne csinálj semmit, ha kibírod, csak várd a babát, beszélj hozzá. A babák reagálnak az ismerős hangra, és az is tény, hogy az egyik legelső dolog, amit felismernek a születés után, az az édesanya hangja.

Terhességi tünetek: 40. hét – A szülés jelei

 • Ezen a héten az összehúzódások elég erősek, és jó esély van arra is, hogy egyszer csak valódi szülési fájásokká válnak. Ha bármit teszel, változtatsz, és mégsem múlnak el, ehelyett egyre erősebbek és rendszeresebbek, akkor bizony azok igazi fájások.
  Ha eddig nem is tetted, most már mindenképpen mérd az összehúzódások hosszát és a köztük eltelt időt is.
 • Valószínűleg tágulsz, még akkor is, ha semmit sem érzel belőle. Az összehúzódások segítenek ebben, hogy a folyamat elviselhető legyen, ez is majd a szülés jele lesz. Persze ez sem igaz mindenkire, bőven vannak olyanok is, akik még a 41. héten is teljesen zártak.
  De nyugi, az orvosod tudni fogja, hol tartasz. Erről szép számokat fog neked mondani, ha egyáltalán megmondja, de itt megnézheted, mit jelent, ami a leleteden van.
 • Valószínűleg roppant kellemetlennek éled meg a nyomást, amit a kismedencédben tapasztalsz. A legtöbb baba fejjel lefelé van ilyenkor, és ez azzal is jár, hogy a kobakja nyomja a hólyagodat, feszíti a csípődet. De ez is csak a születésig tart. 🙂
 • Hogy problémás az alvás, az már enyhe kifejezés ezen a héten. A nagy pocak miatt is kényelmetlen ezekben a napokban, de nem segíti a pihenést a sűrű pisilés, az összehúzódások jelentkezése, és a nagy meleg sem.
  Ilyenkor sokan elcsábulnak, hogy mindenféle gyógynövényes altatót bevegyenek, de állj ellen a kísértésnek. Már mindjárt túl leszel ezen is.

Terhességi tünetek - szülés jelei

 • A baba mozgása igencsak lelassult, de azért még mocorog. Figyelj és számolj. Amennyit mozognia kellene még így is, az egy óra alatt 10 moccanás, rúgás, forgás, bármi, ami tőle származik. A legapróbb kicsi bökés is számít.
 • A gyomorégés néhány napon belül a múlté lesz. Addig is ad némi megkönnyebbülést a rágó. Ja, és nem a gyomorégéseden múlik a kicsi hajkoronája…
 • Ha eddig küszködtél a székrekedéssel, akkor most talán meglephet a hasmenés és hányás is. Mintha a beleid sportot űznének abból, hogy egyik végletből a másikba esnek. Ezen a héten a laza széklet a közelgő szülés jele lehet.
  Ha más jeleket is tapasztalsz (pl. hogy a nyákdugód úgy döntött, őrá már nincs szükség), akkor valószínűleg hamarosan a karodban tarthatod a kisbabádat.
 • A lábgörcsök még mindig kínozhatnak, különösen ha nem iszol eleget, és sokat izzadsz. Bár a valódi kiváltó okokat nem ismerjük, hiszen a görcsök, ínfeszülés kánikula nélkül is jellemző tünet.
  Ez nagyon fájdalmas tud lenni, próbáld finoman az ellenkező irányba hajlítani, amíg enged a görcs. Jól jön még némi masszázs is, ahogy a legtöbb kellemetlen tünet esetén.
 • Hogy hol fáradt vagy, hol sajtkukac, az szintén jellemző a vége felé. Semmi gond, tedd, ami kellemes, mindkét véglet, és köztük bárhol normális.
4 hozzászólás

 1. Vera
  • Magdi
 2. Lőrincz Ágnes
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!