Közeledik a nagy nap, és bár kaptál egy dátumot a terhességed megállapításakor, hogy mikor is fogsz szülni, közel sem biztos, hogy tényleg akkor. 🙂 Így hát csak vársz, és eleged van, vagy még élveznéd kicsit. Ha gyötörnek a terhesség utolsó heteinek velejárói, akkor érthető, hogy minél előbb szeretnéd ezek “okozóját” a karodban tartani.

 • Az utolsó hetekre általában jellemzőek a jóslófájások. Ezek egyre intenzívebbek, gyakrabban jelentkeznek, és talán sűrűbbnek is érzed őket. Itt az ideje gyakorolni a légzést, esetleg ralaxációs és vizualizációs gyakorlatokat végezni. Előfordulhat, hogy egyszer csak igazi fájásaid leszenek, ezért ha feltűnően sok van, kezdd el mérni őket. Fogj egy órát, és mérd a fájások között eltelt időt, és a hosszukat is. Tudd meg innen, hogy melyik fájás az igazi »
 • Teljesen normális, ha örökké kimerültnek érzed magad. Használd ki az időt, ha teheted, és pihenj. Később sokáig nem lesz rá módod, és a sokáig években értendő. Ha az ágy nem válik be, keress alternatív megoldást: párnahegyeket, fekvőfotelt, babzsákot. Tartalékold az erőd a vajúdásra és a szülésre.
 • Ennek az ellenkezője is gyakori: ha egyszerűen nem bírsz magaddal, és pakolnál, mosnál, rendezkednél az utolsó pillanatig. Csináld, ha bírod, csak időben hagyd abba, és pihenj le.
 • A terhesség végére abszolút normálisnak számítanak a pufi lábak, bokák. Ez az ödéma, vizesedés, amikor a szövetekben összegyűlik a folyadék. Nem tehetsz róla, okold a hormonokat, a méhed nyomását, és közben olvasd el, hogy mit tehetsz a vizesdés enyhítésére.
  Bár az enyhed duzzanat normális, szólj az orovodnak azonnal, ha hirtelen súlyossá válik. Ha fejfájás, homályos látás, vagy egyéb látászavar kíséri, esetleg fáj, hányingered van, ne habozz.
 • Teljesen rendben van, ha szivárog az előtej a melledből, és az is, ha nem. Minden variációban tökéletes, ha csak az egyikből jön pár csepp, akkor is, meg ha mindkettőből több jön, akkor is. Ne aggódj miatta, ha zavaró, akkor használj betétet a melltartódba. Akkor se pánikolj, ha nincs egy csepp sem, nem függ össze a későbbi szoptatási képességeddel! Tudj meg az előtejről többet is »
 • A pisibajok. Előfordulhat, hogy úgy tűnik, alig jöttél ki, már mehetsz is be újra, talán jobban járnál, ha egészen beköltöznél. Semmi vész, a baba kobakja nyomja már a medencédet, készülődik kifelé, és a hólyagodnak gyakorlatilag nem maradt  hely. Felejtsd el, hogy úgy döntesz, inkább nem iszol! A folyadék fontos, és mindegy, milyen keveset is kortyolgatsz, az is sok lesz a hólyagodnak.
 • Fokozott hüvelyi folyás jelentkezik, amely normális még színtelenül is, meg rózsaszínesen is. Utalhat rá, hogy mikor érkezik a baba, de garanciát semmire sem jelent.
 • A hasmenéses, laza széklet gyakori a szülés előtti hetekben, jelezheti a közelgő szülést is. Természetes folyamat, de gyakran ettől függetlenül még beöntést is adnak, biztos ami biztos. Ne felejts el sokat inni, többet mint egyébként.
 • Ha viszket a hasad, az a nyúlás miatt van, közben könnyen kiszárad a bőröd. Próbálkozz E-vitaminos olajjal, testápolóval, az később a mellednél is segítséget jelenthet, ha kisebesedik a szoptatástól.
 • Alvásgondjaid is lehetnek, sőt valószínűleg vannak is. Egy dolgot ne tegyél: ne keress a neten vajúdásról és szülésről képeket, történeteket. Ilyenkor csak a rémsztorikat fogod megtalálni, az meg semmit sem segít. Olvass inkább csöpögős lányregényt, vagy hallgass zenét.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!