Terhesség hétről hétre: 26. hét

Ha tudni akartátok, akkor már nyilván tisztában vagytok a kis pocaklakótok nemével. A 20. hét környékén a legtöbbünknek már biztosra tudják mondani. Az is lehet azonban, hogy ti szeretnétek ezt titokban tartani.

Ez vicces lehet, és még jó pár hétig lehet szórakozni a tapasztalt, komoly asszonyok, feleségek, anyák tuti előrejelzésein. Persze az esélyük 50-50%, de ők legalább 99%-ra “tudják”. 🙂

Vannak régimódi előrejelzések, amelyeket nagy komolysággal előadhatnak nektek. Ilyen például, hogy abból, ahogyan a pocakodat tartod, meg lehet állapítani, hogy a baba kisfiú vagy kislány. Ha magasan hordod a hasad, akkor valószínűleg kislányod lesz. Ha alacsonyabban van, közelebb a csípődhöz, akkor inkább kisfiúra lehet számítani.

Ezeken a megállapításokon nagyon jól lehet szórakozni, de a pontosságukra nem sokat lehet adni. Ugyanolyan eséllyel mondja meg egy feldobott érme, hogy mi is az igazság. Azt, hogy a pocakod hogyan áll, milyen formájú, mekkora, fizikai tényezőktől függ, mint pl. a méh izomzata, tónusa, a baba elhelyezkedése.

Történések

A babád ezen a héten kb. 35 cm hosszú és 900 – 1000 grammot nyom. Gyarapodik folyamatosan, de igazán látványosan csak az utolsó hetekben fog husit magára szedni. Ha ezen a héten születne meg, akkor az esélye az életben maradásra kb. 80% lenne.


A tüdeje még mindig nem elég fejlett az önálló légzéshez, de a hörgőcskéi folyamatosan fejlődnek, még nagyon hosszú ideig. A hörgőcskéket a véráramtól elkülönítő membránok már kellően vékonyak.

A szemei kifejlődtek, a retina is “elkészült”. Még nem lát, hiszen a szeme csukva van és többnyire sötétben lebeg. A hirtelen erős fényre mozgással reagál. A szemei a következő egy-két hétben kezdenek nyílni. A színe lassan kialakul, bár még nincs elég pigmentje, leginkább kék szokott lenni, néha sötétbarna, és akár hat hónapos koráig bőven megváltozhat.

Sokan képesek meghallani a baba szívverését egy sztetoszkóppal is, annyira erősen ver. Ez viszont nem mindenkire igaz, így ha te nem hallod, ne ess pánikba. A Doppler a biztos. Ő viszont bizonyítottan hall, ezért ne hagyjátok abba a hullámzó pocaknak szóló meséket.

Nemsokára megtanulja elkülöníteni a hallott hangokat, és születés után fel is ismeri őket. Persze anyáé az elsőbbség. Mivel van még helye, bár egyre kevesebb, kihasználja a lehetőséget és időt, hogy az új képességét, a koordinált mozgást gyakorolja. Az egyre fejlettebb agya lehetővé teszi, hogy reagáljon a hirtelen fényre és hirtelen hangra is.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 26. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Minden eltelő héttel a méhed nagyjából egy cm-t nő. Ha még nem tetted, jó móka lehet dokumentálni a növekvő pocakodat néhány fényképpel. A folyamatosan növekvő méhed miatt eltolódik a súlypontod, nyúlnak és gyengülnek az izmaid.

A hormonok is segítenek az ízületeknek és ínszalagoknak lazábbá válni, egyre több súlyt kell cipelned, ami fokozottan terheli az izmaidat és ízületeidet – egyszóval fáj a hátad. Minden huzamosabb időn át tartó pozíció (ülés, állás) megterhelő. Egy kis séta, meleg fürdő csodákra képes. És nem árt figyelni a helyes testtartásra sem.

Terhesség hétről hétre: 26. hét

Érzed a mocorgást, a baba különösen éjjel lehet aktív, amikor te már pihenni szeretnél. Élvezd ki, nem tart örökké. Ha nem tudsz aludni, azt több minden is okozhatja, nem csak a baba aktivitása, ráadásul nem ilyen kellemes dolgok.

Tapasztalhatsz gyomorégést, lábikragörcsöt, pisilési inger, útban van a pocakod, sok minden. Muszáj megtalálnod azt a módszert, ami segít a pihenésben, ez lehet egy kis mozgás, friss levegő, sok párna használata, masszázs.

Jelentkezhet a terhesség alatti átmeneti inkontinencia is. Ilyenkor egy tüsszentés is elég ahhoz, hogy némi vizelet akkor távozzon, amikor nem kellene. Ez normális, a már említett Kegel gyakorlatok végzésével segíthetsz magadon. Persze betét is kapható…

Ha pedig egyébként is gyakrabban jársz pisilni, mint eddig, akkor nézesd meg magad az orvossal, nehogy valami fertőzés álljon a háttérben.

Bár a striákkal igazán csak jó genetikai állománnyal veheted fel a versenyt, a bőröd kényeztetése jó dolog. Ha viszket, feszül, krémezd, masszírozd gyengéden, talán még segít is egy csodakrém. Ha pedig mégsem, legalább jó érzés, főleg, ha valamilyen csokis-vajas illatos kencét veszel.

Heti olvasnivaló:
Szükséges

Elgondolkozhattok az őssejtekről, a levételről és tárolásról. A köldökzsinórban található vér és a szövet rengeteg őssejtet tartalmaz. A felhasználási lehetőség kérdéses, de aki helyesnek érzi, annak adott a lehetőség.

Figyelj a preeclampsia figyelmeztető jeleire. Bár ez később szokott előjönni, megtörténhet korábban is, és egyébként sem árt felkészülni, főleg akkor, ha a vérnyomásod nem a legfényesebb. Tehát a jelek: puffadt, duzzadt arc, a szemek környékén, nyakon, kézen, a láb és / vagy boka hirtelen erős bedagadása, a túlzott súlygyarapodás.

Azonnal szólj az orvosodnak, ha tartós, erős fejfájásod van, látászavaraid (akár homályos, akár kettős, foltok vagy fények), és hányás.

Közben próbáljatok meg egymásra is figyelni, elkölteni egy kellemes vacsorát, és néhány kényes kérdést megvitatni. Pl. akartok-e keresztelőt, mikor jöhetnek az első látogatók, és mindent, ami feszültséget okozhatna.

És mivel jobb felkészülni, kérdezd meg a védőnődet, hol van a közeledben csecsemő elsősegélynyújtó tanfolyam. Van olyan, ahol minden vészhelyzet kezelésére kioktatnak, felkészítenek.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!