Terhesség hétről hétre: 24. hét

Hát igen, bár sikeresen túljutottál a kellemetlen tünetek szempontjából kényes heteken, még mindig érhetnek meglepetések. Nyilván a terhességed előtt is tisztában voltál vele, hogy különféle tünetekre számíthatsz, amik általában nem kellemesek, kivéve talán a dús hajat, a szép körmöket, és az egyre növekvő melleket. De a tenyérviszketésre biztosan nem számítottál.

Igen, ha viszket és pirosodik a tenyered, az a mondásokkal ellentétben most a terhességed velejárója. Nincs semmi köze a mosogatáshoz sem, bár rá lehet fogni. 🙂 A szép piros szín “átterjedhet” a talpadra is, persze csak akkor, ha meg is nézed. Tudod, amit nem látsz, az nincs is, nem igaz? Ez egy pontig teljesen normális jelenség, de azért szólj róla az orvosodnak.

A terhesség harmadik harmadában szokott gondot okozni, amikor egy viszonylag ritka komplikáció, a terhességi cholestasis alakul ki. Eltekintve a heves viszketéstől ez általában nem okoz gondot az anyánál, de a magzatra veszélyes lehet.

A második trimeszterben az előfordulása nagyon ritka, de a megjelenő vörös szín és viszketés intő jel lehet. Próbáld kerülni a pirosító dolgokat: a túl forró és túl sokáig tartó fürdőt vagy zuhanyt, túl meleg vagy túl szoros kesztyű vagy zokni viselését.

Történések

A kisbabád növekedésével egyre szűkösebb a hely odabent. Már meghaladja a 30 cm-t és a fél kilót. Ezért tűnik úgy, mintha folyamatosan a hólyagodon csücsülne, miközben a bordáidat használja boxzsáknak.


Fejlődik a tüdeje, hogy születés után biztosan működjön. Ha most születne, még nem lenne elég fejlett a kinti élethez, de esélye lenne (kb. 47%), mégpedig valamelyik PIC vagy NIC osztályon. Az orvosok csodákra képesek.

A következő hetekben kell elkezdenie termelni azt a felületaktív anyagot, amely segíteni fogja őt a lélegzésben a születés után. A tüdeje lesz utoljára “készen”, ezért kell a korán érkezőknek (az anyukájuknak) időben tüdőérlelőt adni.

A fülei remekül működnek, ezt tesztelni is tudod egy-egy élesebb hanggal. Mivel a belső fülei is kifejlődtek, ezért már tudja, hogy merre van a fent és a lent, érzi, ha mozogsz, táncolsz. Termeli a fehérvérsejteket, ezekre lesz szüksége a betegségek ellen, közben szaporodnak az idegsejtjei. Kialakulnak az izzadságmirigyei.

A csuklás mellett köhögni is tud. Rengeteget mozog, tornáztatja az izmait. Túl sok zsírt még nem szedett magára, de ezen is dolgozik. Egyre arányosabb. A magzatvíz mennyisége is növekszik.

A porcok csontokká kezdenek alakulgatni. A bőre még mindig áttetsző, pigmentekkel még mindig nem rendelkezik, ezért se nem szőke, se nem barna, nem kékszemű.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 24. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Terhesség hétről hétre: 24. hét

A baba mozgásai határozottak, erőteljesek, és gyakran nagyon kellemetlen helyen találnak el. Ha figyeled a mozgását, néha még tűnhet ugyan véletlenszerűnek, de egy idő után rájössz, hogy rendszer van benne, alvás és ébrenlét periódusai váltakoznak.

Élvezd, amíg teheted a kis tornászod mozdulataid. A szülés után még egy évvel is hiányozhat, és tűnhet úgy pillanatokra, mintha egy baba ficánkolna odabent.

Ha kezd megjelenni a köldököd, normális jelenség. Vannak, akiknek teljesen kidudorodik a szülés ideje előtt már jóval, és olyanok is vannak, akiknek semmit sem változik. Szülés után változó idő múlva itt is helyreáll majd a rend.

Közben tapasztalhatsz zsibbadást a kezedben, alkarodban. Ha erősödik, szólj az orvosnak, jelezhet kéztőalagút-szindrómát is. Erről bővebben itt.

A dúsabbá váló hajad mellett a máshol növekvő szőrszálak is hosszabbak, vastagabbak, dúsabbak, egészségesebbek, szóval több gondot okoznak. Ez is rendben van, és nem is kell eltűrnöd őket. Nyugodtan harcolj ellenük az eddig megszokott módszereddel.

Szükséges

Ezen a héten az alábbi laborvizsgálatok ajánlottak: teljes vérkép, RH ellenanyagszűrés, teljes vizeletvizsgálat. A hüvelyi fertőzések kiszűrésével a koraszülések jelentős része megelőzhető, ezért a hüvelyváladék tenyésztés mindenképp indokolt lehet.
A 23-28. hét között szokták elvégezni a terheléses cukorvizsgálatot. Egy csomó minden mást is megnéznek ilyenkor. Ezek: vizeletvizsgálat, vérkép, máj- és vesefunkció, ismét csinálnak ellenanyag-szűrést a negatív vércsoportú anyáknál, és persze a terheléses cukorvizsgálat.

Mindegyik nagyon fontos, de a vércukor tényleg kiemelendő, mert károsíthatja a magzatot és a kismama szervezetét is. A vizsgálat vérvételt igényel.

Egy fontos tanács: a terheléses cukorvizsgálat időpontját előre tudod. Előtte való este nehogy túledd magad szénhidrátdús étellel!

Ha még nem gondolkodtál rajta, akkor keress magadnak egy szülésfelkészítő tanfolyamot. Rengeteg mindent kérdezhetsz és tanulhatsz. Kivéve, ha már most tudod, hogy császárral fogsz szülni.

Akkor a kitolási és légzési technikák ismeretére semmi szükséged nem lesz, annál inkább a császármetszés menetére, a kórházi szokásokra, a gyógyulási folyamat tudnivalóira.

Lakásfelújítás? Ha semmiképpen sem bírjátok ki, hogy ezzel most foglalkozzatok, akkor gondolj a következőkre is.

  • Szereljetek fel füstérzékelőket, jól jöhetnek még, és nem árt egy tűzoltókészülék sem. Az ember lánya néha kapkod, ha a pici sír a háttérben, és ennek nem mindig van jó vége.
  • Nézzétek át a bútorokat, legyen mind biztonságos, egyiknek se legyen törött a lába.
  • Ha már festeni is kell, akkor mindent és rendesen, de te ne érintkezz a festékkel, huzamos ideig ne szívd be a szagát.3 hozzászólás

  1. Terka
  2. Terka
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!