Terhesség hétről hétre: 22. hét

Mostanra már egészen biztosan álnok és lesből támadó hastapogatók céltáblája lettél. 🙂 Bárki közéjük tartozhat hirtelen, barátok, ismerősök, munkatársak és az ismerősök ismerősei, az idegenek is. Ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy megérintsék, megsimogassák a pocakodat, hát még ha egy moccanást is sikerül elcsípniük…

Remélem, nem zavar, ez teljesen normális. A kismamapocak olyan szép formás, aranyos és megható, hogy muszáj hozzáérni.

Ha viszont nem szereted, és utálod magad kiállítási tárgynak érezni, nem kell hagynod. Udvariasan, de határozottan nyugodtan megmondhatod, hogy most épp nem esik jól, kellemetlen neked.

Megérteni nem fogja senki, mert az általános közvélekedés szerint neked kötelességed ezt az örömet megszerezni mindenkinek, aki épp nem terhes, de ez ne zavarjon.

Ha pedig teljesen kimerültél a sok udvariaskodástól (milyen kár, hogy nem veled udvariasak, hanem tőled várják el!), menjetek el kikapcsolódni kicsit a pároddal.


A harmadik harmadban már sokkal nehezebben fogsz mozogni, hamarabb robbanni, a pocaktapi pedig nem szűnik a szülésig. Akkortól majd a babát akarják macerálni.

Történések

Szépen növekszik a kis jövevény, már van némi zsír a bőre alatt, ezért az már egyre kevésbé átlátszó. Szüksége is van zsírra az agy- és idegsejtek fejlődéséhez. Minden egyes idegsejtjét zsír szigeteli, ami segíti az idegsejtek közötti kapcsolatot.

Az egyre növekvő haja színtelen, vagyis fehér, és az írisze is, hiszen még nem rendelkeznek pigmentekkel. Van szemöldöke és szemhéja, kislány esetén kialakultak a petefészkek, a méhe és a hüvelye is. Kisfiúknál pedig a herék indulnak meg a hasüregből a herezacskók felé. Az orrnyerge még nincs teljesen készen, ezért kis gomb orrú a babád.

A lanugo már beborítja a testét, hogy tartsa a magzatmázat, ami védi a baba bőrét a magzatvízben, nehogy szétázzon és ráncos legyen. A csontjaiban van már csontvelő, és a saját csontvelő képes vörösvértestek előállítására.

Képes érzékelni a fényt és a sötétet, hallani a hangokat, anya szívverését, éhes gyomrát, a vér áramlását. Felfedezi a tapintást. Mivel ez még újdonság a számára, szorgalmasan gyakorol … – a köldökzsinóron. 🙂

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 22. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

A méhed már kb. két cm-rel van a köldököd felett. A hasad ugyan még nem túl nagy, ezért problémákat a mérete nem igazán okozhat, de azért előfordul, hogy a súlypont néhány kismamánál már eltolódik ilyenkor.

Gondot sokkal inkább a gyomorégés és egyéb emésztési zavarok jelenthetnek, ezért fontos a többször kevesebbet tanács betartása. Jobb ellenállni néha a kísértésnek, nem szabad túl sokat vagy túl gyorsan enni.

Jó dolog minden nap néhány percet a babával való beszélgetésre szánni, miközben simogatod a pocakodat. Ezt pedig össze lehet kapcsolni némi krémezéssel, hátha segít valamit a striák elleni harcban. Túl nagy csodát ez ügyben nem szabad várni, de biztosan jól esik.

Terhesség hétről hétre: 22. hét

A növekvő hasadon kívül a lábaid ellen is támadás indul. Köszönhetően a relaxin nevű hormonnak, amely mindent lazít a testedben, így a lábfejedben az ínszalagokat, izmokat, szövetet is, ezért cipőméret-növekedést tapasztalhatsz.

Nagyon fontos a megfelelő cipőt megtalálni, ami egyben is tartja a lábad, nem káros az ínszalagjaidnak, a hátadnak, gerincednek, tart, de nem présel, segít az egyensúlyod megtartásában, és még csinos is.

Hm…. Amit még megtehetsz a lábaidért, gerincedért és hátadért, hogy figyelsz a tartásodra, tornázol rendszeresen, a lábaidat megemeled, felpolcolod, ha teheted.

Kezdődhet a vizesedés, ödéma is a kevésbé szerencséseknél. Egyes kismamák lába attól “nő meg”, hogy vizesedik, ez az, ami elmúlik a szülés után, és visszaáll a normális méret. Ez a lábnövekedés állítólag széltében értendő, én nem tudom, kinél hogy van, de nekem hosszában nőtt a lábam. És úgy is maradt. 🙁
Heti olvasnivaló:

Szükséges

A naplóírás jó gondolat, ha még eddig nem kezdtél neki, itt az ideje. Persze nem kötelező, nincs semmi káros következménye, ha nem teszed, de nagy valószínűséggel meg fogod bánni. Hiszen annyi minden történik!

Ha pedig már írsz, írj listát, mit kell még venni, mit kell még elintézni, mi kell a kórházi csomagba, mi a baba kórházi csomagjába… rengeteg listád lesz a végére.

Ha elkezdtél vizesedni, vagy ez már nem az első terhességed, és tudod, hogy dagadni fogsz, még van lehetőséged levenni a gyűrűidet, mielőtt úgy kell megszabadítani tőlük.

Reméljük, hogy a párod is megérti, hogy nem a szerelmed csökkent, hanem az ujjad körmérete nőtt. Ha pedig mégsem, még mindig viselheted a nyakadban egy láncon.

Előfordulhat, hogy tartani kezdesz a szerelmi együttlétektől. Nyugi, a baba védett helyen van, és legfeljebb azt érzi, hogy te jól érzed magad. Az pedig őt is örömmel tölti el. 🙂 Kérdezd meg az orvosodat, de ha nincs semmi gond vagy ellenjavallat, akkor hajrá, használjátok ki a lehetőséget. A baba születése után egy ideig úgysem lesztek ilyesmivel elfoglalva.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!