Terhesség hétről hétre: 21. hét

A terhességed első fele eltelt, már egyre kevesebb választ el egy szuszogó kis csomag ölelésétől. Valódi kisbabád lesz! Most már, hogy egyre terhesebbnek látszol, és amit a pocakodban érzel, az egyértelműen a pocaklakótól származik, talán megijedsz kicsit. Ne aggódj, ez természetes.

Lehetnek fura érzéseid, fura gondolataid, mindenkinek vannak. A terhességnek ezen a pontján (vagy amikor rájössz, hogy a valóságban is anya leszel) szinte mindenkit elfog a kétség és a szorongás, olyan érzés, mintha egy robogó vonaton ülnél, és nincs kiszállás.

Jól teszed, ha elismered, legalább magadnak az érzéseidet, nincsen benne semmi szégyellnivaló. Ha megkérdezel másokat, a legtöbben (ha őszinték) szintén elismerik, hogy voltak hasonló érzéseik, és szépen el is múltak.

Amit semmiképp se hagyj ki, hogy beszéld meg a pároddal. Őt még inkább gyötörheti az úristen, apa leszek! – érzés, meg hogy tényleg ezt akarta-e, és vajon jó apa lesz-e belőle. Egy rövid mondat gyakran beválik: nem véletlenül választottátok egymást.

Történések

Ha pánikolsz, gondolj arra, hogy egy csöpp teljesen emberi emberke, aki már most igazi kisbaba, lakik a pocakodban. Gyönyörű kis arcocskája van, nő a haja, ásítozik, csuklik, nagyokat nyel, integet és szopja az ujját. Egyre nagyobbra nő, bár az üteme kicsit lassulni kezd, de a szervei, a bőre és a központi idegrendszere attól még tovább fejlődik és érik.


Kialakult a körömágya, nőnek a kicsi körmök a lábán és a kezén is. Ezek még puhák, egyáltalán nem élesek, így nem tudja vele bántani, megkarcolni magát.

Erősen ver a szíve, és rengeteget fickándozik, igazi kis harcművész. A mozgását egyre jobban kezdi kontrollálni. A csontvelője képes már a vér sejtjeinek termelésére, lassanként átveszi ezt a szerepet a májától és a lépétől.

A csuklását érezheted, bár bele fog telni egy kis időbe, amíg rájössz, hogy ez bizony az. A férjek kérdése ilyenkor: és vajon honnan tudod, hogy tényleg csuklik? 🙂 Ha ikreket vársz, akkor ők lassan rájönnek a másik jelenlétére. Ennek megfelelően megpróbálják a másikat megrúgni, megragadni. Korán kezdik…

Minden nap szüksége van egy kicsi “saját” magzatvízre, nem csak azért, hogy folyadékhoz jusson, hanem hogy gyakorolja a nyelést és az emésztést is.

A magzatvízből származó kortyokkal felvesz egy kis mennyiségű cukrot, ezáltal fejlődik az emésztőrendszere. A nyelés és emésztés  tudományára nagy szüksége lesz, amint nem lesz köldökzsinór-összeköttetésben veled.

Éppen ezért nem árt tudnod, hogy a magzatvíznek is van íze, mégpedig attól függően, hogy mit ettél aznap (fűszereset, édeset, savanyút). És ez nem is hiábavaló, ugyanis már vannak ízlelőbimbói.

Kutatók szerint azok a babák, akik sok ízt próbálhattak az anyaméhben, szívesen esznek születésük után is hasonló ízű ételeket. Ha tehát azt szeretnéd, hogy szeresse a spenótot, egyél sokat… 🙂

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 21. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Terhesség hétről hétre: 21. hét

A méhed csak nő, egyre csak nő. Hát persze, kell a hely a szintén növekvő babának. Szerencsére a hasad még kezelhető méretű, ezért nem igazán korlátoz a szabadságodban, a mozgásban. Élvezd a sportot, tornát, jógát, bármilyen mozgást, amit javasol az orvosod, amíg kényelmesen teheted.

A legjobb, amit tehetsz, az az úszás (kivéve, ha feküdnöd kell, akkor marad a távirányító emelgetése.). Mivel “belül” egyre kisebb a hely, ne csodálkozz, ha a gyomrod vagy a tüdőd néha elégedetlenkedik.

Tudod már a nemét? Jó móka a babaszoba díszítése, sok örömöt találhattok benne. Csak a nézeteltérésekkel nem árt vigyázni. Mivel a legtöbb terhességi kellemetlenség nem kínoz már, használd ki az időt.

A harmadik harmadban megint lesznek nyűgeid. A bőröd még most is okozhat meglepetést, ilyenkor több a pattanás. Vagy éppen kevesebb, ha egyébként pattanásosabb a bőröd. Vigyázz az aknék elleni gyógyszerekkel, nem mindet lehet használni terhesség alatt. Kerüld az olajos make-upokat, hidratálókat.

Hogy állsz a csíkosodással? Lehet, hogy egy-egy halványabb, vékonyabb már megjelent. Ahogy tágul a bőröd, megjelenhetnek a csíkok nem csak a hasadon, hanem a melleden, csípődön, fenekeden, combodon és a karodon is. Lehet lila vagy piros is.
Szerencsére nem mindenkin jönnek elő, de ezt ők sem a csodakrémeknek köszönhetik, hanem a génjeiknek. Ne keresd nagyítóval, ha még nem látsz magadon, később valószínűleg lesz rá alkalmad. Olvass többet a striákról.

Gondokat okozhatnak az ereid, megjelenhetnek a visszerek. Ha a családban többeknek is van, akkor számíts rá, hogy neked is lesz. Olvass erről itt bővebben.

Találkozhatsz a seprűvénákkal is, ez olyan pókhálószerű apró erek a bőr felszínének közelében. Leginkább a bokán, arcon, lábon jelennek meg. Ez szerencsére csak nem szép, de további gondot nem okoz, és elmúlik a szülés után.

Heti olvasnivaló:

Szükséges

Ne hanyagold a mozgást, ha nem vagy eltiltva tőle. A szülés kemény menet, akár természetes úton, akár császármetszéssel fogsz szülni. Könnyebb, ha fitt vagy.

Nem, mindenki, de sokan nagyon sok ajándékra számíthatnak a rokonoktól, barátoktól. Valahogy úgy, mint az esküvőtök idején. Ezért egy praktikus megoldás, ha írtok egy szép hosszú listát, hogy mit szeretnétek kapni, mire van nektek szükségetek és mire lesz majd a babának.

Az ajándékozók pedig szépen kiválaszthatják, mit szeretnének adni a listáról. Ennek jó módja az is, ha közzéteszitek a neten, és azt is, hogy mi az, ami már foglalt, és mi maradt még a listán. Valószínűleg semmi szükségetek nem lesz három egyforma piros, lufival felszerelt babakocsira. 🙂

Ha pedig ilyen ajándékcunamira nem lehet számítani, az sem baj. Az előnye, hogy tutira azt veszel, ami a te gondolataid, érzéseid, pénztárcád szerint fontos.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!