Terhesség hétről hétre: 18. hét

Vajon már érzed a babád mocorgását? Ezekben a hetekben már várható, hogy megérezd az első, számodra még tétovának tűnő moccanásokat. Közben a kicsike ott benn vígan akrobatikázik.

Ha már nem az első babát várod, tisztában vagy vele, hogy az apró lepkeszárny-érintések a kicsikédtől vannak. Eleinte ezt az érzést könnyű összetéveszteni valami kellemetlennel, amit bizonyos gázbuborékok merészelnek okozni, de mivel az érzés nem múlik, újra és újra előtör, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ez a kisbabád, aki téged üdvözöl.

A párod még valószínűleg hiába teszi a kezét a hasadra, ő kívülről nem érezheti, majd később, amikor a moccanások rúgásokká válnak, és a büszkén fülelő apának kioszt a csemetéje néhány állast.

Eközben persze ne feledkezz meg a folyamatos beszédről, mesélésről sem. Ha eddig nem sikerült rávenni a párodat, hogy szálljon be az esti mesébe, ne add fel. Ha majd érzi a mocorgást, amiről úgy gondolja, kifejezetten neki szól, kedvet és bátorságot kap hozzá.

Ha úgy döntöttetek, hogy tudni akarjátok, kisfiút vagy kislány vártok-e, tartsátok szem előtt, hogy ebbe neki is lesz beleszólása. Ha ő nem akarja, nem fogja megmutatni. 🙂 Nem beszélve arról, hogy az ultrahang (inkább a szonográfus) ritkán ugyan, de tévedhet. Hogy kislány, arra csak abból következtetnek, hogy “nem látszik” kisfiúnak. De attól még lehet.


Történések

A kicsi emberkéd ugyan még soványka, de már van némi kevés kis zsírréteg is a bőre alatt, amelyen még áttűnnek az erei. Mintha mindene egyszerre fejlődne, és ez tényleg így is van. Orr, ízlelőbimbók, fülek, idegrendszer, mindene a helyén, bár azért még van mit tenni.

Érdekesség, hogy egészen eddig a baba kisebb volt a méhlepénynél. Ez mostanra megváltozott, a baba túlnőtt a placentán, és persze tovább is növekszik még. A méhlepény is növekszik még, de nem olyan tempóban, mint eddig.

Ha a szívével baj lenne, az ultrahangos vizsgálat alkalmával látnák. Hála istennek (vagy akinek csak tetszik), a legtöbb baba egészségesen, mindenféle veleszületett rendellenesség nélkül jön a világra. Ha az ultrahangon mégis valami bajt észlelnek, van esély rá, hogy születés után helyrehozzák. De nem lesz ilyen baj!

A kicsi szervezete most kezdi termelni a myelint. Hogy az micsoda? Egy speciális anyag, amely beburkolja a központi idegrendszer idegnyúlványait. Amelyik idegnyúlványt myelin burkol be (myelinizált), sokkal gyorsabban közvetíti az impulzusokat, mint amelyiket nem.

Terhesség hétről hétre: 18. hét

A tüdeje még éretlen, nem is fejlődik ki teljesen a terhesség végéig. A légcső ezen a héten két fő hörgőre ágazik el, és a tovább elágazások a terhesség 28. hetéig folytatódni fognak.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 18. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Lehetőség

A magzati szív ultrahangvizsgálata a szív anatómiájának ellenőrzése mellett a szívizom, a billentyűk, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas.  A szív-érrendszeri rendellenességek gyakorisága miatt napjainkban lehetőség szerint minden várandós számára ajánlják ennek a speciális szűrővizsgálat elvégzését.

Változások

Folyamatos éhség, hm? Semmi gond, normális. Csak figyelj oda, hogy mit eszel, ne csipszet, édességet egyél, az csak üres kalória. Válassz inkább valamilyen tápanyagban gazdag nassolnivalót.

A szív- és érrendszered is drasztikus változásokon megy át, a vérnyomásod alacsonyabb lehet, mint normálisan. Ne ugorj fel hirtelen a fekvő vagy ülőhelyzetből, mert könnyen megszédülhetsz.

Mostantól kezdve, ha lefekszel, részesítsd előnyben az oldaladat, vagy feküdj legalább féloldalasan, ha nem bírod. Ha a hátadon fekszel, a méhed nyomása azt eredményezheti, hogy nem jut elegendő vér vissza a szívedbe. Próbáld ki, hogy párnát teszel magad alá. Az sem árt, ha a lábadat kicsit felpolcolod, ehhez is elég egy párna.

Kezdődik a gyomorégés időszaka is, ha eddig még elkerült. Nagyon gyakori tünet, és végigkísérheti az egész terhességedet. Sokan még narancslét vagy narancsot sem képesek ilyenkor fogyasztani.

De alapból ne hallgass senkire, lehet, hogy neked pont az lesz jó, próbálgasd. Ami meg nem esik jól, azt ne erőltesd. Egyél lassan, kisebb adagokban, ülj egyenesen, és segíthet az is, ha a fejedet kissé magasabbra “párnázod” alváskor.

Szükséges

Lassan itt van az ideje a második ultrahang szűrővizsgálatnak. Fontos a baba egészsége miatt, meg miattad is, hogy láthasd őt, hogy mozog, hogy szopja az ujját. Vidd magaddal a párodat is, és nyugodtan kérj képet.
Ez az egyik legfontosabb szűrés. Általában a 18 – 19. terhességi héten végzik el, de néha elcsúszik a 21. hétig is. Magaddal kell vinni az eddigi szűrések eredményét, ennek alapján végzik a kockázatbecslést.

Ha még nem lennél biztos a dolgodban, még nem késő a szülészetekről informálódni. Sok mindent kell figyelembe venni ilyenkor, és ezek közül csak az egyik, és nem is a legfontosabb a kinézet, meg a kismamához való hozzáállás.

Sokkal fontosabb, hogy komplikáció esetén mit tudnak tenni értetek, esetleg elküldenek máshová. Van olyan intézmény, ahol egyáltalán nem is foglalkoznak olyanokkal, akiknél lehetséges bármilyen szövődmény. Erről nem árt időben tudni.

Gondolkodsz már a babakelengyén? Honnan lesz, mennyi, milyenek, és mennyiért? Ha az első babádat várod, akkor beszélgess más anyukákkal, akik elmondják, miből mennyit vegyél, mennyi idő alatt növi ki a baba a kisruhákat, és minden ilyesmit.

A legkisebb babaruhák kerülnek a legtöbbe. Az elsőbabás anyukák nem is tudnak róla, de vannak börzék, ahol anyukák párszáz forintért árulnak alig hordott rucikat. Érdemes megnézni őket.

A legtöbben irtózatos összeget költenek babajátékokra, amelyek a babát hosszú hónapokig nem is érdeklik. Ha anyagilag nem okoz gondot, vásárolj, te legalább örülni fogsz neki, hogy milyen szépek, és milyen sok van belőlük. De tényleg ráér még.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!