Terhesség hétről hétre: 17. hét

Sokan hisznek az érintés erejében. Bár a pocaklakód még nagyon kicsi, az érintésed mégis sokat segíthet neki, hogy biztonságban érezze magát a méhedben. Akkor is érdemes próbálkoznod vele, ha nem hiszel az ilyesmiben, hiszen ártani nem ártasz. Ráadásul nem csak a kicsi megnyugtatásában segíthet, hanem a korai kötődés kialakításában is.

Mások zenét hallgatnak és hallgattatnak a még meg sem született kisbabájukkal. Számos jel arra mutat, hogy a baba reagál a zenére az anyaméhben.

Ideje elgondolkodni a baba nevén is. Ez érdekes, ha nem akarjátok tudni, hogy kisfiú vagy kislány, de a lényegen nem változtat, csak több névre lesz szükségetek. Szüléskor mindenképpen kell fiúnevet és lánynevet is diktálni, még akkor is, ha biztosan tudod, hogy a csemete milyen nemű.

Próbáljátok meg elkerülni a veszekedést. 🙂 Írjatok mindketten listát a nektek tetsző nevekről. Szerencsés esetben van legalább két név, ami mindkettőtöknél szerepel. Ha nincs, akkor jöhet a vita, és kezdhetitek a listát elölről. Azt sem árt megbeszélni, hogy mi az, ami semmiképpen sem lehet. Nagypapi, nagymami neve, kedvenc baráté, becenév.

Történések

A kis csöppség a pocakodban már nagyon aktív. Folyamatosan mozog, nyújtózik, kalimpál, pörög és forog. Nem baj, ha még nem érzed, de legalább tudod, az is valami. Gyakorolja a nyelést, szopást, mert most “ráér”, és így nem lesz gondja később. 🙂


Nyitja és csukja a száját, ásít, ha álmos. Próbálgatja a légzőgyakorlatokat is. Amikor “levegőt vesz”, a rekeszizma összehúzódik, a mellkasa felfelé mozdul, és folyadékot pumpál kifelé a fejlődő tüdejéből.

Egyelőre még csak alkalmanként gyakorlatozik, ahogy a kedve tartja, de ez majd a terhesség előre haladtával egyre gyakoribbá válik. A magzatvizet le is nyeli, nem csak a tüdejében “használja”. Ebből alakul a mekónium.

Zajlik a csontosodása, és elkezd magára szedni egy kis zsírt végre. Ez segít neki a testhő megtartásában a születése után. Van körme, és fejlődnek a verejtékmirigyei is. A magzatod szívfrekvenciája ekkor még kétszer olyan gyors, mint a tiéd.

Terhesség hétről hétre: 17. hét

A szívverése már elég erős lehet ahhoz, hogy Dopplerrel érzékelni lehessen. Hallja a méhen kívüli hangokat, ezért lehet, hogy a hirtelen hangos zajra érezhetően megmozdul.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 17. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Bár a legtöbb esetben kétségtelenül könnyebb időszakot élsz meg, azért nem minden rózsaszín, kellemetlenségek mindig adódnak. Gyötörhet az orrvérzés, orrdugulás, fogínyvérzés. Ezeken valamelyest segít a C-vitaminban gazdag táplálkozás, de ügyelj arra, hogy a C-vitamin mennyisége folyamatosan megfelelő legyen.

Ebben tanácsot tud adni a védőnő vagy egy dietetikus is. De nem csak a C-vitamin hiányát kell okolni ezekért a tünetekért, mert a hormonok még mindig dolgoznak a szervezetedben, ráadásul a többlet vér és a bővebben termelődő váladékok is közrejátszanak a jelentkezésükben.

Néha lehetsz már most is dülöngélős, mint aki nem tudja, merre van a súlypontja, ezért bizonytalanul jár-kel. Ez normális, mert a súlypontod változik. Az esést mindenképpen kerüld el. Ha nem érzed biztosnak a lábad, inkább ne hordj magas sarkú cipőt. A hízás is megindult már, de sokaknál még akár több hétig nem lesz jelentős. Ez is normális.

Problémát okozhat a szemeid szárazsága, különösen, ha kontaktlencsét viselsz egyébként. Talán jobb lenne szemüveget hordani a szülésig, ha nagyon nem bírod. Próbálkozhatsz szemcseppel is, csak kérd ki az orvosod véleményét, mert nem mindegyik fajtát lehet terhesség alatt használni.

Tapasztalhatsz ezeken kívül enyhe hüvelyi folyást, rettenetesen nagy étvágyat, és fokozott érzékenységet az allergén dolgokkal kapcsolatban. Ezekkel semmi gond sincs.

Érezheted a baba mozgását, de mivel még meglehetősen egyenetlen, ezért ez még nem rendszeres néhány hétig. Ha pedig a 18 – 22. hétig semmit sem érzel, az sem jelent semmit, ha egyébként az orvos szerint minden rendben van. A baba mozgásából a hogylétére majd csak később fognak következtetni.

Heti olvasnivaló:

Szükséges

Most, hogy már kezd látszani a terhességed, egyre valószínűbb, hogy mindenki meg akarja nézegetni és tapogatni. Ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy növekszik. Ha zavar, szólj nekik kedvesen, de határozottan, nem kell eltűrnöd. Ha nem zavar, akkor meg bátran szerezd meg ezt az örömet.
A megfelelő vitaminbevitel nagyon fontos, ezek közül most a C-vitaminra térünk ki. Sok mindenben segít, ha megfelelően jutsz hozzá. Ez lehet az orrvérzés, a bőröd szépsége, az ízületeid, csontjaid egészsége.

A szintén nagyon fontos vas felszívódásában is szerepet játszik. Esetleges fertőzéssel szemben valamivel ellenállóbbá tesz, de azért csodát ne várj tőle, mindentől nem véd meg. A legjobb, ha természetes formában fogyasztod, de kérdezd meg az orvosodat arról is, hogy melyik készítményt javasolja neked.

A szükséges tápanyagok bevitelének nyomon követése fontos lehet. De hogyan lehetne ezt megvalósítani?

Erre egy tipp: készíts egy táblázatot az alapvető élelmiszercsoportokról, és ragaszd fel a hűtőre, pl. hűtőmágnessel. Jelölgesd rajta, mit ettél a nap folyamán. Este látni fogod, hogy valamit kihagytál, azt jó esetben tudod is pótolni, de legalább megtudod, hogy másnap mire figyelj jobban.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!