Terhesség hétről hétre: 15. hét

Beszélgetsz már a kisbabáddal? Titokban, halkan, nehogy bolondnak nézzenek? Semmi okod a bujkálásra. Ma ez már teljesen elfogadott, sőt ajánlott is. Abban nem mindenki ért ugyan egyet, hogy ez mikortól is bír tényleges hatással az anya-magzat kötődésre, de ez nem is baj.

Van, aki szerint már most fontos, mások inkább csak a 22 – 24. héttől látják értelmét. De tulajdonképpen semmi veszíteni valód sincs, ha beszélsz hozzá, mesélsz neki, csak jót tehetsz vele neki és magadnak is.

Bár ez nyilván nem tényleges beszélgetés, csak meséld el, mit csinálsz éppen, mit olvasol, könyvet, verset, mi fog történni, pl. hajszárítót bekapcsolod.

Ha semmi más előnye nem lesz egy biztosan: mire megszületik, gyakorlatod lesz abban, hogy folyamatosan beszélj valakihez, aki nem felel, legalábbis nem úgy, mint egy felnőtt. A beszéddel, beszélgetéssel elő fogod segíteni a baba nyelvi készségeinek a fejlődését.

Ha a párod kapható rá, vond be őt is. Először tök bután fogja érezni magát, aztán belejön, ha hajlandó rá. Főleg, ha elmondod neki, hogy a köldököd azért van, hogy ő ott kiabáljon be a kicsinek. 🙂


Történések

Már “hatalmas” a kisbabád, nagyjából 13 cm! Hol van már a néhány sejtecskétől. 🙂 A teste formás, a nyaka “elkészült”. Erősödnek a csontjai, a végtagjai egyre hosszabbak, és már az összes lágy ízületet tudja mozgatni. A magzatvíz áramoltatásával van elfoglalva a felső légutakon és az orron keresztül, ez segíti a tüdejében lévő (egyelőre kezdetleges) kicsi hólyagocskáknak a fejlődését.

Bár a szemhéja zárva van, lassan érzékeli a fényt, és hallja a hangokat, anya szívverését, néha apa bekiabálását is a szócsőnek használt anyai köldökön keresztül. Szorgalmasan gyakorolja a nyelést, ujjszopást. Ízlelőbimbói kezdenek fejlődni, de sajnos még nem nagyon van mit kóstolgatni.

Szépen növekszik a haja és a szemöldöke, és persze a lanugo is. Erről  a pihe-puha finom szőrzetről már volt szó az előző héten. Talán sikerül megtudni, hogy kisfiú vagy kislány, de ha mégsem, akkor csak várj türelmesen. Vannak babák, akik annyira szemérmesek, hogy szinte a születésig titkolják a nemüket.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 15. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Lehetőség

Elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorion-biopszia) alkalmazása! Van egy (nem olcsó) kockázatmentes módszer, a magzati Down-szindróma és más kromoszóma-rendellenességek kimutatására.

Az egyszerű vérvételen alapuló korszerű molekuláris genetikai vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket.

Változások

A legtöbb esetben azért ilyenkorra már van némi pocak, még ha nem is túlzottan látványos. A ruha és melltartó vásárlásánál vedd figyelembe, hogy még koránt sincs vége a növekedésednek.

Terhesség hétről hétre: 15. hét

Cserbenhagyhat az orrod is, orrdugulás és orrvérzés is jelentkezhet. Mindkettő teljesen normális jelenség terhesség alatt. Oka a megnövekedett véráramlás. Aki hajlamos rá, az már a terhesség kezdetén tapasztalhatja ezeket a kifejezetten kellemetlen tüneteket.

Akinek sosem szokott vérezni az orra, arra még ijesztően is hat. Ebben is vannak szerencsések, akiket ez a tünet az egész terhesség alatt elkerül, másoknál akár végig késéri a teljes három trimesztert.

A terhességi hormonok meglehetősen keményen beavatkoznak a szervezeted működésébe, és ez a fogaidra és fogínyedre is hatással lesz. Érzékenyebbé válnak a gyulladásra, könnyebben megtelepednek a baktériumok, alakul ki lepedék. A még legegészségesebb íny is könnyen válik érzékennyé és lesz hajlamos a vérzésre.

Változik a bőröd állapota is. Lehet szárazabb, pattanásosabb, és foltosodhat is. A szerencséseknek pedig gyönyörűbb lesz, mint valaha. De mindegyik állapot elmúlik, a szülés után visszazökken a rendes kerékvágásba.

Szükséges

Vásárolgatni mindenfélét. 🙂 Ez túlzás. Rengeteg mindent akarnak rád sózni a terhességed alatt, és szülés után is. Ha nem sikerül ellenállnod a feltétlenül szükséges mindenfélének, kihagyhatatlan ajánlatoknak, nyugi. Ha belefér a keretbe, miért ne? Szinte minden kismama vesz egy csomó később feleslegesnek bizonyuló holmit magának is, a babának is.
A hatalmas vásárlást pihend ki. Talán jobban érzed magad, de figyelned kell, hogy elkerüld a kimerültséget. Az egyre komolyabb méretű pocak talán még nem most, de hamarosan akadályozni fog a normális pihenésben. Szerezz be párnákat minden mennyiségben.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!