Terhesség hétről hétre: túl a kiírt időn

Nyugi, előfordul! A csecsemőknek csak kb. 5%-a születik a megjósolt időpontban (a többi nyilván hamarabb vagy később). Nyilván nem lesz könnyebb a tudattól, hogy sokan túlhordják a kisbabájukat, de próbáld magad azzal vigasztalni, hogy semmiképpen sem tart már 2 hétnél tovább. Akkor pedig tiéd lesz a legnagyobb csoda a világon!

Mivel már csak a szülést várod, ne hagyd magad felpörögni az idegességtől. Inkább használd ki az utolsó várandós pillanataidat, és gyűjtsd össze a terhességed legemlékezetesebb pillanatait.

Ha írtál naplót, frissítsd, folytasd, vagy ha írtál leveleket a babának, írj még egyet az extra együtt töltött idő történéseiről, érzéseiről. Vagy egyszerűen csak tedd azt, ami a legélvezetesebb.

Történések

Bár hivatalosan már semmi dolga sincs odabent a babádnak, ő azért még növekszik egy kicsit, meg szimplán élvezi a helyzetet. Már úgysem tart sokáig, a 42 héten túl nem szokták hagyni a babákat “tunyulni”.

A legtöbb pocakot sokáig élvező babának hosszú körme és haja van születésére. A bőre valószínűleg enyhén pergamenszerű, száraz, repedezett vagy hámlik, ráncos. Ez mind csak átmeneti, nem kell aggódni. Teljesen normális oka van: hogy a magzatmáz már nincs sehol, és nem védi a bőrét.


A sokáig készülődő babáknak általában jut némi extra figyelem is, leginkább nst formájában, és rendszeres a magzatvíz ellenőrzése is. Ezekben a hetekben már figyelni kell, nehogy bármilyen fertőzés lépjen fel, mert az veszélyes a babára nézve. Sokkal valószínűbb a nehezebb szülés, vagy a császármetszés is.

Változások

Nehéz nem idegesnek lenni, amikor a várt határidő elérkezett és szépen el is múlt. Nyilván a csupa jószándékkal megáldott családtagok és barátok folyamatosan kérdezgetnek, tanácsolnak, pánikolnak, szóval nem hagynak békén. Erre tényleg nincs mit mondani: nem leszel terhes örökké.

Ha nagyon nem bírod, próbálkozz a népi megoldások valamelyikével (vagy mindegyikkel szépen sorban). Ehetsz csípőset, mozoghatsz, teregethetsz, és ágyba is bújhatsz a pároddal. Nem garantált a siker, de hátha…
Terhesség hétről hétre: túl a kiírt időn
Ha semmi sem segít, marad az orvos. Először megpróbálkozik a megindítással, ennek módja a méhnyaktól függ. Ha nem kezdett puhulni, tágulni, akkor valószínűleg éretlennek tekinti.

Próbálkozhat még hormonokkal, oxytocinnal, burokrepesztéssel, és ha semmi sem válik be, marad a császármetszés. Az orvosnak azonnal szólni kell, ha a baba mozgása lassul, vagy nem mozog, vagy szivárgást érzel.

Az is lehet, hogy egyáltalán nem is vagy még túl az időn, csak nem jól határozták meg a terhességed korát. Ennek több oka is lehet, szabálytalan ciklus, nem jól tudtad a menstruációd kezdőnapját.

Szükséges

A szülés után valószínűleg totál kész leszel, azt sem tudod, mihez kapjál. Jó, ha lesz némi segítséged, aki ellát tanácsokkal, megfőz, ügyintéz, takarít… ekkor szoktunk felébredni.

Ha erre a feladatra nem sikerült senkit sem találnod, akkor kitartás. Egyet tarts mindig szem előtt: pihenj, amennyit csak tudsz. A percek is számítanak.

Ha pedig már az agyadra ment a terhesség, nem tudsz másra gondolni sem, mint a szülésre, foglald el magad. Tervezz minden napra valamit.

Egy sétát (talán még segít is megindítani a szülést), menj el fodrászhoz, vagy manikűröshöz, nézz filmet, menj vásárolni, ebédelni… bármit. És szólj mindenkinek, hogy ne nyaggassanak, úgyis szólsz, ha meglesz a baba.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!