Terhesség hétről hétre: 40. hét

Ahogy egyre nagyobbra nő a pocak, a kismamák egy része elkezd félni, hogy nem fogja tudni megszülni a babát természetes úton. Teljesen valószínűtlennek tűnik, hogy egy kisebb görögdinnyét ki tudna magából préselni sérülés nélkül.

Mégis sikerülni szokott. Nem az számít, hogy “mekkora” vagy egyébként, kicsi vagy nagydarab, inkább a medencéd mérete lényeges.

Jól kitalálta ezt a természet, a legtöbb baba passzol az édesanyja méreteihez. A hüvely is tudja a dolgát, folyamatosan tágul, majd felveszi eredeti méretét és formáját a szülés után.

Ezt a folyamatot segítheted, ha folyamatosan végzed a Kegel-gyakorlatokat még szülés után is.

És persze a baba is tudja, mit kell tennie, mikor és merre kell indulnia, és szerencsére a koponyája még rugalmas, nem fog beszorulni. Tehát: ne aggódj!


Történések

Az utolsó hétre a baba születésre kész. Hogy az pontosan mely napon várható, jó kérdés. Van ugyan egy előre megadott dátum, amit egyeseknél a terhesség alatt többször is módosítanak, mégsem lehet biztosra mondani, hogy valóban aznap fog a világra jönni a várva várt kisbaba.

Sokan túlhordják a gyermeküket, akik így nem 40, hanem 41 vagy akár 42 hétig is élvezhetik a terhességet. Már amennyire a plusz hetek élvezetet jelentenek.

A kicsi teljesen “elkészült”, így megvan a 300 csontja, amiből jó pár összeolvad majd a jövőben. A belső szervei teljesen érettek, és készen állnak a világ kihívásaira. A szemeivel még néhány hétig nem fog tudni fókuszálni, és ne rémülj meg, ha részeges pókok módjára minden irányba állnak majd.

Nagyjából 50-55 cm hosszú és 3500 grammot nyom. Ez persze nem minden babára igaz, sok múlik a szülők alkatán is. A magzati puha szőr nagyrészt eltűnt, a magzatmáz is felszívódott. Már az utolsó apró simítások is megtörténtek, kialakultak a szempillák, szemöldökök, körmök is.
Terhesség hétről hétre: 40. hét

Változások

Elméletben néhány napon belül várható a szülés. Elméletben, de előfordulhat, hogy ő még maradni szeretne egy-két hétig. Erre az esetre is készülj fel, mert mindenki faggatni és nyaggatni fog, mikor szülsz már, miért nem indítják meg, nem gondolod-e, hogy baj lehet…

Rengeteg kéretlen tanácsot és károgást fogsz hallani. Ne törődj velük. Bízz a babában és az orvosodban. Tulajdonképpen senki sem tudja pontosan, miért is indul be a szülés, de kutatói vélemények vannak, hogy a baba küldi a jelet, hogy készen áll a születésre.

Egyes kutatók a mellékvesékre, mások a tüdőkre “fogják”, hogy jeleznek a méhlepénynek, megkezdődik a kortizol kiválasztása és a szintjének emelkedése, a progeszteron és ösztrogén szintjének egyensúlya eltolódik az ösztrogén irányába, és indul a szülés.

Lehet. Ami biztos, a babák nem szoktak bent maradni. Ha már nagyon kétségbe vagy esve, próbálkozhatsz praktikákkal, mint a fűszeres étel, egy kis mozgás, lépcsőzés, teregetés, esetleg valamelyik segít.

Ultrahanggal ellenőrizni szokták a baba általános mozgását, a légző mozdulatait (a mellkasi és rekeszizmának mozgását), az izomtónusát, a magzatvíz mennyiségét, tisztaságát. Ez nagyon fontos, mert tükrözi, hogy a méhlepény mennyire végzi jól a dolgát, mennyire támogatja a babát.

Általában ilyenkor végeznek NST-t is, vagy akár külön is. Ha a magzat vizsgálata nem hozott megnyugtató eredményt, dönthetnek a szülés megindításáról, vagy császármetszésről is.

Ellenőrzik a méhszájat és a méhnyakat is. Ha valami probléma volt a terhesség során, gyakran javasolják, hogy az utolsó egy vagy két hétben a kismama legyen felügyelet alatt a kórházban.

Szükséges

Így az utolsó pillanatokban használd ki az időt, figyelj a testedre, és elevenítsd fel a szülés megindulásáról és  magáról a szülésről összeszedett tudományodat. Néha olyan banális ok miatt nem sikerül minden a legjobban!

Egy ismerősöm úgy tervezte, hogy a szülni a barátnőjével megy, annak kocsiján. Amikor észbe kapott, fel is hívta, hogy indulhat, jöjjön érte, mert megindult a szülés. Egy dologgal nem számolt: a szülés reggel indult meg, a barátnő még gyorsan sminkelt egyet, majd ült a dugóban…
Kissé elkésve értek a kórházba, de szerencsére baj nem történt. Te ne járj így! Tudd, mikor kell szólni, és jobb, ha előre mindent megbeszélsz az érintettekkel.

Boldog babázást!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!