Terhesség hétről hétre: 39. hét

Közeleg a szülés ideje, felismered majd a jeleket? Gondolom, felkészültél a szülés témaköréből, tisztában vagy a szakaszokkal, ismered a nyákdugó szerepét, mindent tudsz elméletben a fájásokról és a magzatvíz elfolyásáról. Ha kételyeid vannak, hol is tartasz éppen, hívd az orvosod, vagy menj be a kórházba, még mindig jobb, ha tévedsz, mintha nem érnél oda időben.

Előfordulhat, hogy hazaküldenek, mert még ráérsz. A legelső fájásokra nem érdemes azonnal rohanni, mert még órákon át lehetsz az első szakaszban. Ne felejtsd el mérni a fájásaid hosszát és gyakoriságát, ezt meg fogják kérdezni.

A valódi szülési fájások rendszeresen egyre gyakrabban jönnek. Ha szeretnéd, hogy valaki veled legyen majd a szüléskor, és esetleg messzebb vannak tőled, nekik szólj, hogy legyenek készenlétben. Ehhez jól jön, ha van egy listád, a telefonszámok rögzítve, hogy ne akkor kelljen keresgélned.

Történések

Így a vége felé a babák nagyon eltérő méretekkel rendelkezhetnek. Az leggyakrabban 50 cm és 3 kg felett vannak, kicsivel vagy sokkal akár. A pocaklakód még mindig gyarapodik, ennek köszönhetően a bőrének színe is változik, bármilyen furán is hangzik, már nem vöröses, inkább fehéres, rózsaszínes.

Hogy lesz-e haja és milyen színű, azt nem lehet megmondani, kivéve, ha “kukucskáláskor” (magzatvíz ellenőrzésekor) kiderül. A kopaszságtól a néhány szálon át a dús loknikig bármi elképzelhető. Ezekben a hetekben a babák gyakran csuklanak, ez vicces, néha kellemetlen érzés.


Még mindig van mit fejlődni: a tüdő és az izmok is kihasználják az utolsó méhedben töltött pillanatokat is, hogy minél felkészültebbek legyenek a születésre. Helye ugyan már nem sok van, de azért próbál mozogni, ez segít az izmainak erősödni.

Az agya sem hagyta abba a fejlődést, sőt, még születés után is évekig folytatni fogja. A méhlepény szerepe még mindig fontos, ellátja antitestekkel a kisbabát, hogy az első hónapokban könnyebb legyen az esetleges fertőzésekkel megbirkózni.

Terhesség hétről hétre: 39. hét

Változások

Már nem sok változásra lehet számítani, csak magára a szülésre. Minden héten ellenőrzik a baba növekedését, a helyzetét, állapotát. Valószínűleg ellenőrzik a méhszájat is, de azzal együtt sem lehet előre megmondani, hogy a szülés mikor fog megindulni.

Ha megszületik a baba, semmi baja nem várható, nem lesz koraszülött már. Az előre tudott programozott császármetszéseket is általában erre a hétre szokták időzíteni, ha semmi sem indokolja, hogy korábban elvégezzék.

Várakozás közben nagyon fontos, hogy figyeld a baba mozgását. Az orvosnak tudnia kell róla, ha úgy érzed, csökken. Akkor is hívd, ha elfolyik a magzatvized. És persze figyeld a sokat emlegetett összehúzódásokat. Tapasztalhatsz jóslófájásokat, ilyenkor a méhed ugyanúgy összehúzódik, mint a tényleges fájásoknál. De ez nem rendszeres, és elmúlik, általában sétára.

Szükséges

Ha még nem lenne a szekrényedben néhány szoptatós melltartó, ne késlekedj tovább. A kórházban is jó szolgálatot fognak tenni, kényelmet és tartást biztosítanak. Csak a méretre figyelj nagyon, sok anyukának csak a szülés után derül ki, mekkora is lesz valójában.

Ezért jók azok, amiken sok állítási lehetőség van, és az anyaga kellően rugalmas. Csomagolj melltartóba való betéteket is, azok még jó ideig szükségesek lehetnek, amíg a melleid be nem állnak a baba igényeinek megfelelően.

Ha van szülési terved, beszéld át az orvossal, a szülésznővel, mindenkivel, akire tartozik. Sok helyen tiszteletben tartják a nem túlzott kéréseket, főleg, ha megfelelő stílusban adod elő őket. Persze semmi sem lesz érvényes sürgősségi esetben, akár veled történik, akár “közbejön valakié”. De azért készülj fel, ha lehet kényelmesebbé, komfortosabbá tenni a helyzetet, próbáld meg, megéri.5 hozzászólás

  1. judit
  2. Zizi
  3. Zizi
  4. jenna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!