Terhesség hétről hétre: 38. hét

Így a szüléshez közeledve ideje elgondolkodni és utánajárni a borotválás és beöntés kérdésének. Vannak helyek, ahol a kismama döntése, hogy “milyen fazonban” szeretne szülni, a legtöbb helyen azonban higiénés okokból kötelezővé teszik a borotválást.

Ebben az esetben is több helyen dönthetsz arról, hogy te intézed, vagy a nővérre bízod. Mielőtt kijelented, hogy majd te megoldod magadnak, érdemes próbát tartani. Az egész kicsi kis szőrszálak sem elfogadhatóak, és a kórházi (mini)zuhanyzó nem a legeszményibb hely egy ilyen mutatványra.

Ha úgy döntesz, hogy a nővérre bízod, először is, ne stresszelj. Már mindent láttak a kórházi dolgozók, nem nagyon tudsz újat mutatni. Magyarul nem kell szégyenkezni, bármit talál is ott lent. A legtöbb kórházban a borotválás menete nem a legkellemesebb, de abszolút túl lehet élni.

Ne számíts kellemes illatú borotvahabra, vagy a legmodernebb borotvára, puha törölközőre, kényelmes ágyra és hasonlókra. Ehelyett lesz enyhén szappanos víz, eldobható borotva, papírtörlő és a vizsgálóasztal.

Császármetszés esetén elvileg elegendő lenne a szőrzet felső részének eltávolítása, ahol a vágás várható. Néhány helyen így csinálják, máshol mindent borotválnak. Jó dolog kérdezni, mert szülés előtt nem a legjobb sokkot kapni ilyen apróság miatt.


Történések

Kisbabád jelenleg 3100-3200 gramm és 48-50 cm körül van. A tüdeje szorgalmasan termeli a felületaktív anyagot, ami majd megakadályozza, hogy a tüdeje összetapadjon, ha elkezd lélegezni. Az agya, idegi funkciói még érnek minden egyes nappal, amit a pocakodban tölt, jelenleg a finomhangolás zajlik.

A körme karmolásra kész, a magzatmáz és a puha szőrszálak gyakorlatilag eltűntek a bőre felszínéről. Kisfiú esetén a herék a herezacskóban vannak, lányoknál a nagyajkak teljesen kifejlődtek.

A bélrendszerében gyülekezik a mekónium, a magzatszurok, ami sötétzöld színű, ragacsos, kenőcsös, kátrányszerű anyag. Azért ilyen, mert elhalt bőrsejtekből, a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelékekből, és a lenyelt lanugóból áll. Ez fogja az első pelusokat megtölteni.

Még mindig hízik, gyűjtögeti a zsírréteget. A magzatvized mennyisége csökken, és ezen nem kell aggódnod, mert ez normális jelenség. Elég lesz, ami van. Már elég erős fogó reflexe van. Az idejét azzal tölti, hogy szorongatja a köldökzsinórt. Szintén jó játék a kezének az ökölbe szorítása.

Érdekel a szeme színe? Ha barna szemmel születik, valószínűleg barna is marad. Ha kék vagy szürke szemmel születik, akkor maradhat is, de lehet zöld vagy barna is, mire 6-9 hónapos lesz.

Ennek az oka az, hogy az írisze (a szemének a “színes része”) a pigmentek nagy részét a születés után “gyűjti be”, de ritkán lesz kékebb, vagy világosabb, mint amilyennel születik. A zöld, barna több pigmentet tartalmaz, mint a szürke vagy a kék.

Terhesség hétről hétre: 38. hét

Változások

Ahogy a baba készül a méhen kívüli életre, úgy a te szervezeted is elvégzi az utolsó simításokat. Ennek része az előtej “gyártása”, a kolosztrum, aminek színe sárgás, de lehet kissé zöldes is, tele van antitestekkel, több fehérjét, kevesebb zsírt és tejcukrot tartalmaz, mint a későbbi igazi anyatej. Ha a foltos pólót szeretnéd elkerülni, vegyél betétet a melltartódba, az felszívja a cseppeket.

Az utolsó hetekben normális jelenség a boka és láb bedagadása, de ha hirtelen történik, vagy nagyon bedagad, esetleg a szemed körül, arcodon is tapasztalod, hívd az orvosodat.

Ne hagyd figyelmen kívül, ha erős fejfájást, kettős vagy homályos látást tapasztalsz, villogó fényeket vagy színes foltokat látsz, hányingered van, esetleg hánysz is. Ezek a preeclampsia tünetei lehetnek.

Az utolsó hetek várakozását éled, csomagolsz és közben vizsgázol türelemből. Figyelj a szülés jeleire, az összehúzódásokra, a magzatvíz szivárgására vagy elfolyására, és a nyákdugó távozására. Ez akkor távozik, amikor a méhszájad elkezd kitágulni.

A szerepe a terhesség alatt, hogy fedi a méhnyakat és véd a fertőzésektől. Ez még nem jelenti a vajúdás kezdetét, csak annyit, hogy a méhszáj tágulni kezdett. A szülés elindulhat néhány nap múlva, vagy akár két hetet is várnod kell még rá.

A távozásakor tapasztalhatsz folyást, vagy halvány rózsaszínű esetleg barnás pöttyöket.  Ettől kezdve figyelj az ismétlődő, erős fájdalommal járó összehúzódásokra, és tartsd készenlétben a telefont.
Szükséges

A már kimosott és kivasalt holmik újra mosása és vasalása… csak vicc volt, de legtöbben nem bírjuk megállni, hogy újra meg újra át ne pakoljuk a holmiját. Hiszen annyira édes, ici-pici ruhácskák!

Csomagolj neki is össze egy kórházi és hazatérős csomagot, takarót. Mivel nem tudhatod, a baba pontosan mekkora lesz, ne távolítsd el minden kisruháról a címkét (én azokat hagytam meg, amik amúgy sem tetszettek annyira…), így könnyebb lesz kicserélni, eladni vagy elajándékozni őket.

Ha ezzel megvagy, és még nincsenek összeszerelve az “egyebek”: kiságy, pelenkázó, autós hordozó, akkor ne halogasd tovább. A kórházból nem tudtok eljönni anélkül, hogy készen állna a baba számára egy biztonságos szállítási eszköz.

Ha autóval viszitek haza, akkor az autós hordozó nagyon fontos, a minősége, a mérete, az elhelyezése. Sose használj olyat, ami már balesetes volt. Lehet, hogy úgy sérült meg, hogy nem is látszik rajta, de veszélyeztetheti a gyermeked biztonságát.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!