Terhesség hétről hétre: 37. hét

Lassan, de biztosan közeleg a szülés időpontja. Addig is most már hetente, vagy akár gyakrabban is NST vizsgálaton kell megjelenni. Az NST a non-stressz teszt rövidítése, a lényege, hogy nyugton fekszel (vagy félig fekszel leginkább) 25 – 30 percig, és a készülékkel együtt figyeled a kisbabád szívfrekvenciáját, változásait, a méhed tevékenységét. Ennek segítségével ítélik meg a magzat oxigénellátottságát.

Ha kórházban kell feküdnöd az utolsó hetekben, akkor naponta vagy akár naponta kétszer is CTG-t kell csinálnod, neked személyesen, egyedül az ágyadban, vagy a nővér segítségével a nővérszobában, rosszabb esetben a szülőszobán.

Ha a szülőszobán kell végezned, akkor ott már nem dönthetsz, hogy meguntad, és jó lesz-e így a görbe, valaki értékelje, hanem ők mondják meg, hogy elég volt, szép lett, mehetsz vissza a szobádba, vagy maradj még néhány órát, szívesen látnak. Ebben az esetben teljes menetfelszereléssel kell menni, mert lehet, hogy császár lesz belőle.

Ez jó is, meg nem is. Jó, mert megható, ahogy lát(hat)od, hall(hat)od az épp csak megszületett babákat, az apák örömét (kórház- és szülőszoba-függő). És nem annyira jó, mert te épp azért vagy ott, mert valami nincsen rendben, és könnyű arra gondolni, hogy de jó lenne így, probléma nélkül…

Történések

Fújhatsz egy nagyot, mert már minden rendben, szülés esetén a kisbabád nem számítana koraszülöttnek. Ez nem azt jelenti, hogy hajrá, és irány a szülőszoba minél hamarabb, sőt, a babának minden egyes pocakban töltött nap sokat jelent.


Már nem növekszik az eddigi ütemben, most kb. 47- 48 cm és 3 kiló körül van. Ha nem pontosan ennyit mondanak, az még nem jelent semmit, a babák ekkor már igencsak különböznek. Lehet, hogy van haja, és lehet, hogy épp csak néhány pelyhecske van a buksiján.

Már kevésbé kínos a levegővétel, de azért a mozgásait nagyon is érzed. Ő közben elfoglalja magát: készül a születésre, az első lélegzetvételekre, a szopizásra. A magzatvíz mennyisége mostantól teljesen normálisan csökkenni kezd.

Terhesség hétről hétre: 37. hét

Változások

A már ismert Braxton Hicks összehúzódásaid lehetnek gyakoribbak, kellemetlenebbek, és hosszabbak is. Észrevehetsz még némi folyást is. Ha valami véres jellegű furát látsz, keveset és nyákosat, akkor lehet, hogy nemsokára megszületik a babád.

Ez ugyanis a nyákdugó, ami első terhességnél akár a szülés előtt hosszabb idővel is távozhat. Ha erősebb vérzést tapasztalsz, azonnal hívd az orvosodat. Fontossá válik a B csoportú streptococcus szűrés eredménye, ne felejtsd el megkérdezni.

Valószínűleg már alig tudsz aludni normálisan, de tarts ki, már tényleg csak pár hét van hátra. Normális, ha furákat álmodsz, a legtöbben tartunk egy kissé a szüléstől, és ez lecsapódik. Figyeld a babád mozgását, információt jelent az orvosodnak, ha meg tudod mondani, naponta kb. hányszor érezted számláláskor.

Tényleg ne halogasd tovább, hogy felkészülsz a szülés indulásának jeleiből. Ha elfolyik a magzatvized, azt nagy eséllyel észreveszed, de az is lehet, hogy a burok még áll, és a magzatvíz csak szivárog.

Ezt vagy meg tudják állapítani (mármint, hogy az éppen a magzatvíz), vagy egyszerűen közlik, hogy vegyél betétet az inkontinenciára… Nem mindig látszik a burkon a repedés, és nem minden kórház tudja megállapítani a mintáról, hogy mi is az.

Az is normális, ha hirtelen energiadúsnak érzed magad, és mindent még egyszer át akarsz súrolni, ki akarsz mosni, vasalni, átrendezni a babaszobát. Ne vidd túlzásba. Szükséged lesz az erődre és némi energiára a szüléshez, és utána is. A szülés előtti egy-két napban sokan szenvednek hasmenéstől.

Az orvosod rendszeresen ellenőrzi a méhszáj állapotát is. Eközben az ujjával tapintja ki a méhnyakat és a méhszájat, miközben a másik kezével a méhed tetejének helyzetére kíváncsi. A lényege, hogy a méhszáj még zárva van-e, és a méhnyak mennyire rövidült. Kellemetlen, és rutintalan orvos (kezdő ügyeletes általában) esetén fájdalmas is lehet.

A méhnyak normál esetben 3 ujjnyi vastag, majd szülés előtt fokozatosan rövidülni kezd, míg végül teljesen el is tűnik. A méhszáj három részből áll (külső, középső és belső méhszáj), és ezek nyílnak ki sorban a szülés előtt.

A méhnyak és a méhszáj állapotának jelölésére számokat használnak, melyek közül az első a méhnyak hosszát jelöli, a következő három a méhszájak nyitottságát. Itt találsz erről egy táblázatot.

Szükséges

Néhány elintéznivaló, amit ne halogass tovább:
  • körülnézni a kórházban, vajúdó, szülőszoba, mosdó;
  • autóshordozó: nem mindegyiket egyszerű beszerelni, ne hagyd az utolsó pillanatra;
  • gátmasszázs: ezt meg lehet tanulni, nem kellemes, de sokat segíthet a lényeges pillanatokban;
  • plusz vizsgálatok: van még néhány lehetséges laborvizsgálat, amit elvégeztethetsz önköltségi alapon, ha a megnyugtatásod a cél, és ingyenesen is, ha gyanú van a megbetegedésre. Ez lehet pl. a CMV, vagy chlamydia, amit az orvosod javasol.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!