Terhesség hétről hétre: 36. hét

Tudtad, hogy vannak kutatók, akik szerint a baba jelet küld, hogy oké, szülhetünk? Többen is így gondolják, és ráadásul nem is egy megoldást találtak a kérdésre.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy amikor a baba mellékveséi teljesen kifejlődtek és érettek, azok ekkor megkezdik a kortizol kiválasztását, amelynek szintje egyre emelkedik. Ez eltolja az ösztrogén és progeszteron egyensúlyát az ösztrogén irányába, és egyszer csak megindul a szülés.

Mások szerint a magzat tüdeje küldi a jelet, hogy “elkészült”, a kortizol szintjének emelkedése, és az ösztrogén-progeszteron egyensúly eltolódása után megkezdődik a prosztaglandinok szintézise, megindul a tágulás, fájások, vagyis a szülés.

Egy biztos, bármi legyen a szülés megindulásának az oka, néhány baba korábban, néhány baba később érkezik, mint a kiírt időpont. De türelem, még egy baba sem maradt bent…

Történések

Pöttömke már nem is annyira pöttöm, főleg a lakhelyének méretéhez képest, ezen a héten 47 cm és 2700 gramm körül jár. Meg egy egész kicsit kell kibírnotok, és jövő héten már bátran megszülethetne, nem számítana koraszülöttnek.


A tüdeje szerkezetileg kifejlődött, de ettől még igényelhet légzéstámogatást, de ez nem törvényszerű minden babánál. A szobatársam kisfia a 34. héten született, és tökéletesen egészséges volt, nem igényelt semmi segítséget.

Valószínűleg felvette már a fejjel lefelé helyzetet, főleg ha első baba. A többedik terhességnél gyakran később fordulnak be a babák a születési pozícióba. A csontjai már megerősödtek, de éppen csak annyira, hogy azért a szülőcsatornán még gond nélkül át tudjanak jutni. Ez főleg a kobakjánál fontos, ami születés után kissé hosszúkás formájú lehet néhány napig.

Még mindig a hízással van elfoglalva, de igazán már csak a születésre készül. A lanugo jórészt eltűnt, hasonlóan a magzatmázhoz, ami a kilenc hónapig tartó fürdő alatt védte a bőrét.

Ezt a védelmet már egyre kevésbé igényli, de sok babánál szülés után még mindkettőből találni valamennyit. A baba mindent lenyel, amit csak “talál”, ebből lesz majd az első széklete, a mekónium.

Ezen a héten a magzatvíz mennyisége nagyjából állandó, persze attól még folyamatosan cserélődik. Csökkenni a jövő héttől kezd. A mennyisége több mindentől függ, és lehet kórosan sok és kórosan kevés is.

Ezekről itt találsz bővebb információt: túl sok magzatvíz és túl kevés magzatvíz. Nyugi, nem jelentik azt, hogy a baba tuti sérül, mindkettővel lehet teljesen egészséges!

Terhesség hétről hétre: 36. hét

Változások

Egyre jobban kacsázol, egyre többen megszólnak miatta. Ezt leginkább olyanok teszik, akik még nem voltak terhesek, leginkább, mert férfiak. Tény és való, nem kell minden kismamának kacsázni, de azért kővel dobálni sem kell azt, aki mégis így közlekedik. Próbálj szépen és egyenesen járni, de ha nem megy, hát nem megy. Hibáztasd a hormonjaidat.

Nem csak javasolt, hogy gyakrabban egyél kevesebbet, de már nem is igazán tudsz egy normál adaggal megbirkózni, főleg nem következmények nélkül. Ha a baba megindul lefelé, az könnyít ugyan a gyomrod helyzetén, nem lesz olyan sűrűn gyomorégésed, ehelyett leginkább a hasad alsó részén tapasztalsz nyomást, mintha egy bowling golyót cipelnél a lábaid között.

Azt hinnéd, ennél már nem lehetsz nagyobb, pedig igen, hiszen még hátra van négy heted.

A kis görcsöcskék is gyakoribbá válnak, ezek a Braxton Hicks összehúzódások. Szólj róluk az orvosodnak, és kérdezd meg, mikor akarja, hogy azonnal hívd. Általában a komplikációmentes terhességnél, ha a magzatburok áll, a víz még nem folyt el, a fájások öt percenként jönnek és egy percig tartanak, akkor kérik, hogy szólj.

De ez orvos-, kismama- és terhességfüggő is, jobb, ha megkérdezed. Természetesen azonnal jelentkezz, ha a baba kevésbé aktív, ha a magzatvíz elfolyt vagy csak szivárog, ha bármilyen hüvelyi vérzést, lázat, tartós fejfájást, állandó alhasi fájdalmat vagy látászavarokat tapasztalsz.

Szükséges

Ettől a héttől kezdve hetente mehetsz randira (NST) akkor is, ha semmilyen gondod nem volt a terhességed alatt. Na nem akárkivel, hanem vagy a védőnővel, vagy az orvosoddal, ez változik. Mindig megmérik a vérnyomást, hallgatnak magzati szívhangot, ellenőrzik a végtagjaid állapotát az ödéma miatt.
Lesz még egy teljes vérkép és vizeletvizsgálat, vércukor, RH ellenanyagszűrés, és egy ultrahangvizsgálat is. Ha az előző héten még nem történt meg, akkor leveszik a kenetet, hüvelyváladékot tenyésztenek az idő előtti burokrepedés megelőzéséért és a veleszületett pneumónia (BHS) elkerüléséért.

Szűrik a B-csoportú streptococcust a hüvelyváladékból (ez a GBS). Nyomon követik a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.

Jó ötlet lehet elmenni egy csecsemő elsősegély tanfolyamra. Reméljük, soha nem lesz szükség az ott tanultakra, de jobb felkészülni. Rengeteg tanfolyamot találhatsz, van drágább, olcsóbb (5000 – 15000 között van az átlag), de van ingyenes is.2 hozzászólás

  1. Halász-szabó márta
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!