Terhesség hétről hétre: 35. hét

Nyilván hallottál már a dúlákról, vagy mégsem? Szó szerinti fordításban a nő szolgálóját jelenti, egy asszonysegítőt, aki a szülés előtt, közben és után is támogatást nyújt.

Szakmailag képzett, egy társnő, aki végig a kismama mellett van a vajúdás és a szülés idején is, nem jár le a műszakja, nem rohan sehová. Ismeri a légzési és relaxációs technikákat, a legjobb pozíciókat, közben segít, bátorítást nyújt, de italt is hoz, masszíroz is, ha kell.

De a legnagyobb szerepe a lelki támasz megadásában van, meg lehet vele beszélni azokat a kérdéseket, aggodalmakat, örömöket, amikre másnak nincs ideje és energiája. Orvosi segítséget nem adhat, nem vizsgál, nem dönt.

Igen, nagyszüleinknek még nem volt dúlájuk, voltak viszont testvérek, unokatestvérek, rokonok, szomszédok, barátok, akikre bátran támaszkodhattak a szülés utáni időszakban is. Manapság ez alig kivitelezhető.

Mindenki rohan, mindenkinek csak a maga baja a fontos, senki sem ér rá csak úgy ott lenni. Ezért jó a dúla. De mivel életed meghatározó élményét készülsz megosztani vele, kérdezz, találd meg a legjobbat, a leginkább melléd valót. Tegyél fel neki kérdéseket:


 • miért lett dúla, hol tanult, miért szereti csinálni
 • mióta csinálja, hány kismama mellett segédkezett
 • mi a véleménye különböző téged érdeklő dolgokról
 • mit nyújt és mi az, ami már nem az ő feladatköre
 • hívhatod-e, ha kérdésed támad
 • mi lesz, ha váratlanul indul be a szülés, hogy értesíted, mi van, ha nem elérhető
 • dolgozott-e már a választott kórházadban, mi a véleménye
 • mi lesz, ha császármetszésre kerül a sor
 • segít-e a szoptatás megkezdésében
 • mennyi a díja
 • és ami még eszedbe jut.

Terhesség hétről hétre: 35. hét

Történések

A legtöbb fizikai fejlődés befejeződött, már csak a hízás van hátra, a kisbabád ezzel lesz elfoglalva a következő hetekben. Most kb. 45 cm és 2550 gramm. A súlygyarapodása hetente lehet negyed kiló, és születése után szüksége is lesz a felhalmozott zsírrétegre.

A mozgása már egyenletes, a rúgásai fájdalmasak és kellemetlenek. Valószínűleg egészen biztosan tudod, melyik “része” éppen hol található. Különböző praktikákkal (nyomás, hang, csoki) rá is tudod venni, hogy mozduljon arrébb, ha nagyon nem bírod.

Mostantól már nem szoktak tüdőérlelőt adni, mert hivatalosan a tüdő fejlődése befejeződött, termelődik a működéséhez szükséges felületaktív anyag. Ez azonban nem mindig igaz (saját tapasztalat!), ezért ha szülés közelbe kerülsz, kérd mindenképpen.

Érdekes, hogy általában a lányok tüdeje gyorsabban érik, mint a kisfiúké, ezért a koraszülött kislányoknál ritkább a légzési nehézség, mint az azonos korú fiúknál. Kivételek mindig vannak, az én lányom is az volt. A reflexek viszont már kialakultak, ezért ha most születne, képes lenne szopizni, ha van mit.

Változások

A méhed a bordákig terpeszkedik, benne az egyre szűkösebb helyen kucorgó babával. Összetorlasztották (vajon van ilyen szó?) a többi szervedet, hogy elférjenek (mármint a méhed a babáddal), ezért jársz gyakrabban a wc-re, ezért (is) ég a gyomrod.

Tüsszentéskor, köhögéskor szembesülhetsz az átmeneti inkontinenciával is. Ha ezekkel nem találkozol, akkor a szerencsés kevesek közé tartozol, és örülj neki. Ha mégis, nem megoldás, ha nem iszol, inkább erősítsd a kismedencei izmaidat (pl. Kegel-gyakorlatokkal).

Mostantól az orvos hetente fog vizsgálni, és aktuálissá válik egy nem kötelező, de nagyon ajánlott vizsgálat, a GBS (B-csoportú sztreptokokkusz) szűrése hüvelyváladékból. A GBS megtalálható tünetmentesen az emésztőrendszerben, a húgyúti rendszerben és a genitális tájékon.

Terhességen kívül ritkán okoz gondot, de ha  szüléskor átadod a babának, nála súlyos tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást válthat ki, ezenkívül koraszüléshez is vezethet.

Fontos vizsgálat, mert a terhes nők 10 – 30%-a a tudtán kívül hordozó. Pozitív eredmény esetén antibiotikumot adnak. Ezzel egy időben a méhszáj állapotát is vizsgálják. Ez a nőgyógyászati rákszűrés citológiai kenetvételét, kolposzkópiai vizsgálatát jelenti.

Szükséges

Letesztelhetitek a kórházba való indulást. Ha kész a csomagod, a baba helye az autóban kialakítva, kérd meg a párodat, hogy csináljatok egy próbautat a kórházba. Keressetek több útvonalat is, derítsétek fel a parkolási lehetőségeket. Ezzel egy csomó stressztől (és későbbi büntetéstől) megkímélhetitek magatokat és a pénztárcátokat.

Ha még nincs szülési terved, már nem maradt sok időd gondolkozni rajta. Ha úgy döntesz, jól jöhet, itt az ideje megírni. A rendelkezésedre álló segítőktől függően jó ötlet lehet, ha előre főzöl és lefagyasztod. Az első időkben nem leszel a csúcson, de a párod éhes lesz, és éhes férfi ritkán kedves és toleráns. 🙂


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!